"Πετσέτα" Vs "Ξαπλώστρα": Πως φτάσαμε στο «κίνημα της πετσέτας», τι συμβαίνει σε Πάρο και Σέριφο - Με πλακάτ και πανό στις παραλίες (φωτό & βίντεο)

Πετσέτα, μαγιό, πλακάτ, πανό και... έτοιμοι για την παραλία, ο νέος τρόπος για το καλοκαιρινό μπάνιο στη θάλασσα

Αυθαίρετη και παράνομη κατάληψη παραλιών στην Πάρο από ξαπλώστρες καταγγέλλουν διαμαρτυρόμενοι πολίτες, με το αποκαλούμενο «κίνημα της πετσέτας» να βρίσκει εκφραστές και σε άλλα νησιά και όχι μόνο. Μάλιστα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να γίνει έρευνα, για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα: τι συμβαίνει στις παραλίες της Πάρου και της Σερίφου, με αφορμή τις καταγγελίες για τα νησιά.

Κάτοικοι -και όχι μόνο- διαμαρτύρονται πως πολλές πλέον παραλίες δεν είναι «ελεύθερες» και ότι δεν μπορεί κανείς να τις επισκεφθεί χωρίς να πληρώσει υπέρογκα ποσά στους επιχειρηματίες που τις εκμεταλλεύονται.

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, ωκεανός και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που συμμετέχουν σε λεμβοδρομία, πλήθος και Camogli

Στην Πάρο, οι καταγγελίες αναφέρουν ότι επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από το δήμο τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες καταλαμβάνοντας ολόκληρους κόλπους και παρεμποδίζοντας τους πολίτες, που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και κείμενο

«Είναι μεγάλη χαρά για μας και ικανοποίηση ότι παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Κάποιοι είχαν ξεφύγει ως προς την κατάληψη χώρων στην παραλία /είχαμε κάνει έλεγχο με τη δημοτική μας αστυνομία, είχε κάνει έλεγχο και η ελληνική αστυνομία και η επιτροπή του δήμου τα είχαμε στείλει στην κτηματική εταιρεία του δημοσίου ως ορίζει η νομοθεσία» είπε ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος στην ΕΡΤ.

Η Τόνια Παντελαίου, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες εξηγεί τι συμβαίνει στο νησί. «Ζητάμε να τηρούνται τα όσα προβλέπει ο νόμος και να υπάρχει ελεύθερος χώρος στις παραλίες. Οι παραλίες είναι οικοσυστήματα και δεν μπορούν να καταπονούνται σε τέτοιο βαθμό. Δεν είναι φτιαγμένες για να δέχονται εκατοντάδες ξαπλώστρες και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα» τόνισε.

«Έχοντας στα χέρια μας την πετσέτα μας, ένα νερό και φορώντας το μαγιό μας πηγαίνουμε στις παραλίες με πλακάτ και πανό. Μοιράζουμε στον κόσμο φυλλάδια με τις θέσεις μας και τα αιτήματά μας, συνομιλούμε με τους λουόμενους αλλά και με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Έχουμε ήδη κάνει δύο εξορμήσεις, στη μία είχαμε 300 περίπου άτομα και στη δεύτερη πάνω από 400» ανέφερε η Τόνια Παντελαίου.

Η περίπτωση της Σερίφου

Η επικεφαλής της εισαγγελίας Γεωργία Αδηλίνη απέστειλε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου προκειμένου να διερευνηθούν «οι αναφερόμενες σ’ αυτά καταγγελίες του Δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων»

Σημειώνεται πως ο δήμος Σερίφου προχώρησε σε καταγγελία για γνωστή επιχείρηση στη παραλία Γάνεμα, την οποία σφράγισε για παρανομίες πριν μερικές ημέρες, αλλά εκείνη άνοιξε ξανά. Αντίστοιχες καταγγελίες για την επιχείρηση η οποία φέρεται να παρανομεί εντός περιοχής Natura, έχει κάνει ο σύλλογος «Εταιρεία Φίλων πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος η Σέριφος».

 

«Επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα & χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. Προχωράς ως Δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα» γράφει ο δήμος στην ανάρτησή του στο Facebook.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ