Μπέτυ Αρβανίτη: Η κυρία του ελληνικού κινηματογράφου - Η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου γίνεται 84! (βίντεο)

Ό,τι καλύτερο ευχόμαστε!

Γενέθλια έχει σήμερα, Παρασκευή 4 Αυγούστου η Μπέτυ Αρβανίτη.

Με αφορμή αυτό το σημαντικό γεγονός η FinosFilm της εύχεται με μία τρυφερή δημοσίευση μέσα από τον επίσημο λογαριασμό στο Facebook.

Χρόνια πολλά και υπέροχα στην δροσερή μας Μπέτυ Αρβανίτη! «Ποτέ δεν νοσταλγώ, ούτε κοιτάζω παλιές φωτογραφίες. Δεν με αφορά το παρελθόν, όσο το μέλλον. Θα μου πεις ποιο μέλλον; Το σήμερα. Κι όσο κι αν ακούγεται περίεργο, κάνω σχέδια διαρκώς».

Φυσικά δε γινόταν να μην της ευχηθεί και ο γιος της, Αλέξης Σταμάτης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram.


"Χρόνια πολλά μάνα!", έγραψε στη λεζάντα.

Η μεγάλη κυρία του θεάτρο γίνεται 84 ετών κι εμείς θυμόμαστε τη σπουδαία πορεία και τις μοναδικές στιγμές που μας χάρισε στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Μπέτυ Αρβανίτη

Η Μπέτυ Αρβανίτη (Αθήνα, 4 Αυγούστου 1939) είναι Ελληνίδα ηθοποιός.



Υπήρξε μία από τις πιο ξακουστές πρωταγωνίστριες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου. Έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της σε ταινίες - παραγωγές της Φίνος Φιλμς τις δεκαετίες του '60 και του '70.

Θέατρο



Από το 1987 ηγείται της θεατρικής Εταιρείας "Πράξη" που εδρεύει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, σχήμα που θεωρείται από τα πλέον ποιοτικά στην Ελλάδα. Έχει ανεβάσει πολλά έργα συγγραφέων όπως οι Ίψεν, Πιραντέλο, Πίντερ, Στρίντμπεργκ, Έικμπορν, Τσέχοφ, Ντίρενματ, Ζενέ. Έχει συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ελληνικού χώρου, όπως τους Μίνωα Βολανάκη, Λευτέρη Βογιατζή, Στάθη Λιβαθηνό, Νίκο Μαστοράκη, Τάσο Μπαντή, Νικαίτη Κοντούρη, Βίκτωρα Αρδίττη κλπ. Η Β΄ Σκηνή έχει λειτουργήσει ταυτόχρονα ως φυτώριο νέων σκηνοθετών και ηθοποιών.

Έχει παίξει στον "Ιππόλυτο", σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στην Επίδαυρο. Τη δεκαετία του '70 πρωταγωνίστησε σε πετυχημένες σειρές του BBC, με πιο γνωστή την Who pays the ferryman.

Προσωπική ζωή



Η Μπέτυ Αρβανίτη είναι παντρεμένη με τον μεταφραστή και πολιτικό μηχανικό Βασίλη Πουλαντζά. Ίδρυσαν μαζί την Θεατρική Εταιρεία Πράξη και τη στέγασαν στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας.

Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης είναι γιος της, από τον πρώτο της γάμο με τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη. Νύφη της είναι η ηθοποιός Εύα Σιμάτου.

Υπήρξε παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Φαίδωνα Γεωργίτση (1967-1970) με τον οποίο αποτέλεσαν και καλλιτεχνικό ζευγάρι στην ταινία "Νύχτα γάμου" (1967).

«Εκείνο τον καιρό ήμουν με τον Φαίδωνα Γεωργίτση –ήμασταν μαζί στην σχολή του Κουν, αλλά μετά έγινε η ιστορία μας. Με έβλεπαν μαζί με τον Φαίδωνα και κάπως έτσι προέκυψαν όλα. Ύστερα το ένα έφερνε το άλλο, συνεχώς. Χωρίς να το αποποιούμαι όλο αυτό, δεν το πήρα ούτε τότε στα σοβαρά. Ήταν κάτι διασκεδαστικό, είχε και κάποια χρήματα. Εγώ ταινίες έκανα τα καλοκαίρια -περνάγαμε πολύ ωραία, είχε κάτι το οικογενειακό όλο αυτό, κάναμε παρέα, βγαίναμε μετά. Σαν ένα πάρτι. Αλλά εμένα με απασχολούσε το θέατρο και ποτέ δεν εξαργύρωσα το σινεμά στο θέατρο», είχε δηλώσει στο bovary.gr.

bety arvaniti1008

finosfilm.com

bety arvaniti1004

finosfilm.com

Βραβεία



Το 2000 τής απονεμήθηκε το «Θεατρικό Έπαθλο Μαρίκα Κοτοπούλη» από το «Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ