Γουίλιαμ Φρίντκιν: Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης του «Εξορκιστή»

Ήταν 87 ετών

Σε ηλικία 87 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Εξορκιστή» αλλά και του « Ανθρώπου από τη Γαλλία», Γουίλιαμ Φρίντκιν.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τσάπμαν, Στίβεν Γκάλογουεϊ, φίλος της συζύγου του Φρίντκιν, Σέρι Λάνσινγκ επιβεβαίωσε το θάνατό του, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

 

Ο Φρίντκιν που αποκαλείται από τους ιστορικούς του κινηματογράφου «Ο σκηνοθέτης του κακού», ήταν ένας από τους αντιπροσώπους της γενιάς που τη δεκαετία του ’70 άλλαξαν με τα εγχειρήματά τους τη μορφή του χολιγουντιανού σινεμά.

Η τελευταία του ταινία με τον τίτλο «The Caine Mutiny Court-Martial» ήταν προγραμματιμένηνα κάνει την πρεμιέρα της στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτέμβρη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Who is Who

Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1935 ενώ τη δεκαετία του 1960 πήγε στο Χόλιγουντ. Μια από τις πρώτες του μεγάλες δουλειές ήταν η σκηνοθεσία ενός επεισοδίου της κλασικής τηλεοπτικής σειράς Alfred Hitchcock Presents.

Μαζί με τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, τον Φράνσις Φορντο Κοπόλο και τον Χαλ Άσμπι, ο Φρίντκιν ξεχώρισε από τη δεκαετία του 1970, ως μέλος μιας νέας γενιάς δυναμικών, ριψοκίνδυνων κινηματογραφιστών.

Συνδυάζοντας την εμπειρία του στην τηλεόραση, ιδίως στο ντοκιμαντέρ, με ένα πρωτοποριακό στυλ μοντάζ, ο Φρίντκιν έφερε μεγάλη ενέργεια στα είδη του τρόμου και του αστυνομικού θρίλερ στα οποία ειδικεύτηκε.

Η ταινία «ο άνθρωπος από τη Γαλλία» ήταν μια απίστευτα γρήγορη και ηθικά διφορούμενη ιστορία, γυρισμένη σε στυλ ντοκιμαντέρ και περιείχε μια από τις πιο διάσημες σκηνές καταδίωξης αυτοκινήτων στον κινηματογράφο.

Μετά την κριτική δόξα του «ανθρώπου από τη Γαλλία», ήρθε το 1973 ο «Εξορκιστής», ο οποίος συγκέντρωσε το εκπληκτικό ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως και, μαζί με τον «Νονό», εγκαινίασε την εποχή των blockbuster στον κινηματογράφο.

Διασκευασμένο από το μυθιστόρημα του William Peter Blatty σχετικά με τη δαιμονική κατάσταση ενός νεαρού κοριτσιού, ο «Εξορκιστής» ήταν ένα έντονα στυλιζαρισμένο θρίλερ, που επηρέασε το είδος των θρίλερ. Άξιο αναφοράς είναι ότι του χάρισε μια δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ