Διονύσης Φωτόπουλος στην Επίδαυρο! Γοητευτικός στα 80 του ο Έλληνας σκηνογράφος - Στο θέατρο και ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον Αντώνη Καφετζόπουλο

Αναλλοίωτη η γοητεία του Διονύση Φωτόπουλου!

Στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσει την παράσταση "Τρωάδες" βρέθηκε ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο σπουδαίος Έλληνας σκηνογράφος. Μαζί του στην Επίδαυρο βρέθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης και άλλοι διάσημοι της ελληνικής σόουμπιζ, με σκοπό να δούνε τον απολαυστικό Αντώνη Καφετζόπουλο να ερμηνεύει.

Το έργο "Οι Τρωάδες" αναφέρεται στην αναχώρηση των αιχμαλώτων γυναικών της Τροίας που προετοιμάζονται να φύγουν για την Ελλάδα. Οι γυναίκες θρηνούν για την άλωση της πόλης. Η Εκάβη, μία από αυτές, αντιμετωπίζει διάφορες συμφορές, ενώ η Πολυξένη σκοτώνεται και η Ανδρομάχη μαθαίνει για τον προορισμό του γιου της. Παράλληλα, η Κασσάνδρα προφητεύει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες κατά την επιστροφή τους.

Ο Ευριπίδης έγραψε την τραγωδία "Οι Τρωάδες" το 415 π.Χ. κατά τη διάρκεια των Μεγάλων Διονυσίων. Το έργο προέκυψε μετά την τραγική καταστροφή της Μήλου το 416 π.Χ., όπου οι Αθηναίοι σκότωσαν τους άντρες και πούλησαν τις γυναίκες και τα παιδιά της πόλης ως δούλους. Μέσα από το έργο, ο Ευριπίδης προειδοποιεί για τις συνέπειες της βάρβαρης συμπεριφοράς των νικητών και υπενθυμίζει τη σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο ποιητής αναδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά των εχθρών και επικεντρώνεται στην αξιοπρέπεια των γυναικών της Τροίας, υπογραμμίζοντας τη δύναμη που επιτρέπει στον άνθρωπο να επιβιώνει ακόμα και μετά από καταστροφές.

NDP

NDP

Λίγα λόγια για τον Διονύση Φωτόπουλο

Ο Διονύσης Φωτόπουλος είναι Έλληνας ενδυματολόγος και σκηνογράφος. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1943 και αδελφός του ήταν ο επίσης σπουδαίος ενδυματολόγος και σκηνογράφος Βασίλης Φωτόπουλος που είχε βραβευθεί για την Κινηματογραφική μεταφορά του Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη, Ο Φωτόπουλος, αντίθετα με τον αδερφό του, έκανε μεγαλύτερο έργο για το θέατρο. Εργάστηκε στο εθνικό θέατρο όπου επιμελήθηκε σκηνικά και κοστούμια για πάνω από 42 παραστάσεις με πρώτη του δουλειά στο Εθνικό το έργο της Μαρίας λαμπαδαριδου «Ο χορός της Ηλέκτρας» το 1971 και τελευταία του δουλειά στο εθνικό το 2001. Επίσης συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ για 23 περίπου παραστάσεις ενώ είχε συνεργαστεί επίσης με την ΕΛΣ και για πολλά χρονιά ήταν μόνιμος συνεργάτης του Κάρολου Κουν.

NDP

Ξεχωριστή περίπτωση στην τέχνη, γοητευτική φυσιογνωμία, πολυτάλαντος και πολυάσχολος καλλιτέχνης, μοναχικός αλλά και με τον τρόπο του κοινωνικός, εραστής του ωραίου και του "χειροποίητου", όπως συνηθίζει να λέει. Φανατικός της Επιδαύρου, ως κάτοικος και ως θεατής ανάλογα με την παράσταση, αλλά και του αθηναϊκού κέντρου (το σπίτι-εργαστήρι του βρίσκεται στο Λυκαβηττό). Το 2002 παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Σπολέτο, μεγάλη αναδρομική έκθεση των θεατρικών του σκηνογραφιών, η οποία περιόδευσε, στη συνέχεια, στο Λονδίνο, το Βερολίνο, την Πράγα και τη Φλωρεντία. Η ίδια έκθεση φιλοξενήθηκε, στη συνέχεια, από τον Δεκέμβριο 2005 έως τον Μάρτιο του 2006, στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Μπενάκη, επί της οδού Πειραιώς, στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου αφιερώματος -αναδρομής στο σύνολο του έργου του.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Σμαράγδα Καρύδη αποτέλεσε στο παρελθόν τη μούσα του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο έργο Τρωάδες στην Επίδαυρο

NDP

Διαβάστε επίσης: Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Αμοργό & στο μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας - Με ποιον βρέθηκε; (φωτό)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ