Ντίνα Νικολάου: Τσουχτή με φρέσκες γκόγκες - Παραδοσιακό ζυμαρικό της Λακωνίας και της Αργολίδας.

Η τσουχτή είναι μια μακαρονάδα με ξερή μυζήθρα, καβουρντισμένη σε βούτυρο και ένα αυγό τηγανητό πάνω της. Φτωχικό φαγητό σε υλικά, πολύ δυναμωτικό και χορταστικό.

Υλικά

Για τις γκόγκες

Για την τσουχτή

Για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τις γκόγκες

  1. Σε μία λεκάνη βάζω το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το αυγό και ρίχνω σιγά-σιγά νερό ζυμώνοντας πολύ καλά για 7-10 λεπτά, έως ότου το ζυμάρι γίνει μαλακό και αφράτο. Όταν είναι έτοιμο το αφήνω για 5 λεπτά να «ξεκουραστεί» και στη συνέχεια το χωρίζω σε μπαλάκια.

  2. Πλάθω τα μπαλάκια σε χοντρουλά κορδονάκια και τα τοποθετώ σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ρίχνω τις γκόγκες σε αλατισμένο νερό που βράζει και ανακατεύω για να μην κολλήσουν. Μόλις τα ζυμαρικά ανεβούν στην επιφάνεια (σε περίπου 10 λεπτά) είναι έτοιμα και τα σουρώνω.

Για τα αυγά

  1. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω το ξύδι. Σπάω το πρώτο αυγό σε ένα μπολάκι. Με μια κουτάλα, ανακατεύω το νερό που σιγοβράζει δημιουργώντας δίνη. Ρίχνω το αυγό και αφήνω να βράσει για 1-2 λεπτά. Το βγάζω με τρυπητή κουτάλα και συνεχίζω με τα υπόλοιπα.

Για την τσουχτή

  1. Σ΄ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνω το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Ρίχνω την τριμμένη μυζήθρα και ανακατεύω μέχρι να ροδίσει. Ρίχνω τις γκόγκες και ανακινώ το τηγάνι για να βραχούν από το βούτυρο και να ανακατευτούν με την μυζήθρα.

  2. Μοιράζω τα ζυμαρικά σε βαθιά πιάτα και σερβίρω τοποθετώντας από 1 αυγό ποσέ και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Who is who

 

 

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία" 

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ