H ημέρα του πύθωνα σήμερα: Βρήκαν ζωντανό παρασιτικό σκουλήκι από το ερπετό... σε εγκέφαλο γυναίκας

To Ophidascaris robertsi είναι ένα παρασιτικό σκουλήκι που απαντάται σε… πύθωνες. Η ασθενής της Κανμπέρα είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο βρέθηκε τέτοιου είδους παράσιτο. 

Για μια 64χρονη γυναίκα από τη Νέα Νότια Ουαλία, αυτό που ξεκίνησε ως κοιλιακός πόνος και διάρροια, πυρετός και νυχτερινός ιδρώτας, μετατράπηκε σε μια παγκόσμια πρώτη, 16μηνη ιατρική δοκιμασία.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων , οι χειρουργοί εγκεφάλου στο νοσοκομείο της Καμπέρα αφαίρεσαν ένα ζωντανό παρασιτικό σκουλήκι 8 εκατοστών, από το κεφάλι της.

Το σκουλήκι πιστεύεται ότι προερχόταν από τα περιττώματα ενός πύθωνα.

Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση μόλυνσης ανθρώπου από αυτό το παράσιτο, αναφέρουν Αυστραλοί ερευνητές στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

Η δοκιμασία του ασθενούς ξεκίνησε στις αρχές του 2021. Η παρασιτική λοίμωξη και μια ομάδα διαταραχών του αίματος που ονομάζεται υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, και έτσι οι γιατροί την αντιμετώπισαν και για τα δύο.

Μια αξονική τομογραφία στα μέσα του 2021 έδειξε κάποια βελτίωση σε ορισμένα συμπτώματα, αλλά όχι σε άλλα.

Μετά από συνεχή θεραπεία και παρακολούθηση, η ασθενής εμφάνισε σημάδια λήθης και κατάθλιψης, γεγονός που ώθησε τους γιατρούς του Νοσοκομείου της Καμπέρα να πραγματοποιήσουν μαγνητική τομογραφία στα μέσα του 2022.

Η τομογραφία έδειξε μια ανωμαλία στον δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου.

"Ήταν σημαντικό να βρούμε τι ήταν", δήλωσε ο συγγραφέας και ένας από τους γιατρούς της ασθενούς Sanjaya Senanayake, από το Κολέγιο Υγείας και Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Η νευροχειρουργός Hari Priya Bandi, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι οι τομογραφίες δεν έδειξαν κανένα είδος παρασίτου που θα μπορούσαν να εντοπίσουν.

Όμως οι εξετάσεις  έδειξαν ότι η "ανωμαλία" άλλαζε αρκετά γρήγορα, γεγονός που μπορεί να σημάνει συναγερμό για προβλήματα όπως όγκοι.

Στο χειρουργείο, η Δρ Μπάντι δήλωσε ότι αισθάνθηκε κάτι "αρκετά μη φυσιολογικό" στην περιοχή όπου η μαγνητική τομογραφία είχε δείξει μια ανωμαλία, αναφέρουν οι πληροφορίες του theguardian.

"Όταν έβαλα τη λαβίδα συγκράτησης του όγκου - ουσιαστικά σαν τσιμπιδάκι - ξεχώρισα ένα γραμμικό αντικείμενο.

"Η άμεση σκέψη μου ήταν ότι επρόκειτο για κάποιο είδος καλωδίου, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι κινούνταν.

"Όταν είδα ότι κουνιόταν, είπα: "Πάρτε το από τα χέρια μου αμέσως!" "Το βάλαμε σε μια κατσαρόλα όπου κουνιόταν γρήγορα και προσπαθούσε να ξεφύγει"

Η 64χρονη ζει κοντά σε μία λιμνώδη περιοχή, γεμάτη πύθωνες. Και παρότι μέχρι στιγμής δεν είχε επαφή, όπως λέει, με κάποιο φίδι, συχνά μαζεύει χόρτα από την περιοχή για μαγείρεμα. Οι γιατροί πιθανολογούν πως το σκουλήκι κατέληξε σε χόρτα μέσω των κοπράνων του ερπετού.

Η ασθενής αναρρώνει και παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ