Τα μέτρα και το «μομέντουμ» - Ένα άρθρο του Παναγιώτη Παναγιώτου

του Παναγιώτη ΠαναγιώτουΤο «μομέντουμ» είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα και πρέπει να βιαστούμε, ώστε να το αξιοποιήσουμε, λέει και ξαναλέει τις τελευταίες ημέρες ο Στουρνάρας. Εχει δίκιο. Η Le Monde, χθες, έβαλε τίτλο «Η Ευρώπη σκέφτεται να βάλει τέλος στη δικτατορία της λιτότητας». Ενώ το άτυπο Eurogroup στην Κύπρο αποφάσισε την παράταση του προγράμματος προσαρμογής της Πορτογαλίας -του καλού παιδιού στην εφαρμογή των μέτρων- για έναν χρόνο, καθώς κοντεύει να «πνιγεί» από τη λιτότητα.

του Παναγιώτη Παναγιώτου

Το «μομέντουμ» είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα και πρέπει να βιαστούμε, ώστε να το αξιοποιήσουμε, λέει και ξαναλέει τις τελευταίες ημέρες ο Στουρνάρας. Εχει δίκιο. Η Le Monde, χθες, έβαλε τίτλο «Η Ευρώπη σκέφτεται να βάλει τέλος στη δικτατορία της λιτότητας». Ενώ το άτυπο Eurogroup στην Κύπρο αποφάσισε την παράταση του προγράμματος προσαρμογής της Πορτογαλίας -του καλού παιδιού στην εφαρμογή των μέτρων- για έναν χρόνο, καθώς κοντεύει να «πνιγεί» από τη λιτότητα.

Είναι σαφή σε όλους τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα που έχουν οι πολιτικές λιτότητας σ' όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Απειλούν πια όλη την Ευρώπη.Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Στέβεν Φάνεκερκ, είπε: «Αν παίρνουμε μέτρα με μοναδικό κριτήριο το δημοσιονομικό ζήτημα, χωρίς να λαμβάνουμε υπ' όψιν την επιβράδυνση της οικονομίας, κινδυνεύουμε να βυθιστούμε στην ύφεση». Η Ευρώπη όλη αλλά κυρίως οι χώρες του Νότου χρειάζονται «ανάσες» ανάπτυξης. Ηδη, υπάρχουν σοβαρά ευρωπαϊκά ινστιτούτα οικονομικών μελετών που προτείνουν η προσαρμογή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο 3% να αφεθεί για αργότερα... Ο Ολάντ και ο Μόντι έθεσαν κεντρικά ως αντίβαρο στη γερμανική «δημοσιονομική πειθαρχία» το ζήτημα της ανάπτυξης.

Η στιγμή είναι ευνοϊκή, γιατί η Ευρώπη αρχίζει να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας για τις χώρες του Νότου, κατ' αρχήν χρονική, σε συνδυασμό με μέτρα ανάπτυξης. Δεύτερον αρχίζει να επικρατεί ένας «πραγματισμός» (πρωτοβουλίες Ντράγκι, θεσμοί μεγαλύτερης οικονομικής ενοποίησης, σταθεροποίηση Ευρωζώνης κ.ο.κ.), πάντα βέβαια υπό όρους και προϋποθέσεις.

Για την Ελλάδα, ο «συμβιβασμός» με χρονικό ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου είναι, όπως όλα δείχνουν, μια «ανταλλαγή» των επώδυνων μέτρων των 11,8 δισ. (υφεσιακής κατά βάση ροπής) με μια διετή επιμήκυνση (με αντιμετώπιση του κόστους της) και με μια νέα ελάφρυνση τους χρέους, καθώς πανθομολογουμένως είναι μη βιώσιμο, και κάποιες «αναπτυξιακές ενέσεις».Θα «αντέξει» η ελληνική κοινωνία, για να επωφεληθεί από την «επόμενη ημέρα» της Ευρώπης; Πάντως, το σίγουρο είναι ότι σκληρά μέτρα, χωρίς εσωτερική δικαιοσύνη, δεν αντέχονται...

panpan@pegasus.gr

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ