Να πως θα διαχειριστείς σωστά τα μηνιαία έξοδά σου - Συμβουλές επιτυχίας για να μην... ξεμένεις!

Η τήρηση μηνιαίου προϋπολογισμού είναι πιο απαραίτητη και χρήσιμη από ποτέ.

Ενώ οι περισσότεροι ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε προϋπολογισμό των μηνιαίων εξόδων μας, οι περισσότεροι δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε και κυρίως πώς να παραμείνουμε πιστοί σε αυτό.

Μέχρι πρόσφατα δεν είχα εικόνα τι ξόδεψα τον προηγούμενο μήνα. Αν πιο πολλά ήταν τα στάνταρ σταθερά έξοδα, ή τα έκτακτα που αλλάζουν κάθε μήνα. Και τελικά αυτή η άγνοια μου προκαλούσε το μεγαλύτερο άγχος και προβληματισμό.

Και φυσικά θεωρούσα ότι δεν χρειάζομαι προϋπολογισμό αφού έβγαζα λίγα χρήματα ή μετά βίας έφταναν για τις μηνιαίες μου υποχρεώσεις. Ξεκινώντας όμως να κρατάω ένα μηνιαίο προϋπολογισμό εσόδων – εξόδων με βοήθησε να νιώθω ότι έχω τον έλεγχο και να έχω πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι ξοδεύω.

Πριν ξεκινήσω, έκανα μια έρευνα στο διαδίκτυο για συμβουλές, τρόπους και για μικρά μυστικά που θα με βοηθούσαν.

  • Το πιο σημαντικό πριν ξεκινήσω ήταν να θέσω κάποιους στόχους που ήθελα να πετύχω. Πρώτα πιο μακροπρόθεσμους και μετά πιο κοντινούς. Να ξεχρεώσω πιο γρήγορα το δάνειο σπιτιού. Να μαζέψω χρήματα για ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Να αγοράσω καινούργιο καναπέ. Να κάνω δώρο στον εαυτό μου μια επώνυμη τσάντα. Να μη χρησιμοποιήσω πλαστικό χρήμα για ένα μήνα.
  • Υπολόγισα τα προβλεπόμενα έσοδα του μήνα, από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, μετοχές, εισοδήματα. Συγκέντρωσα ό,τι έγγραφα απαιτούνται για να τα καταγράψω σωστά.
  • Κατηγοριοποίησα τα έξοδά μου. Υπάρχουν τα δεδομένα μηνιαία σταθερά έξοδα που παραμένουν τα ίδια – όπως το ενοίκιο ή η δόση του δανείου, το κινητό ή το σταθερό. Και υπάρχουν και τα διάφορα μη σταθερά έξοδα – όπως το σούπερ μάρκετ, ο λογαριασμός του ρεύματος, η βενζίνη του αυτοκινήτου, που εξαρτώνται από τις ανάγκες ή τις περιστάσεις.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με casual, lifestyle, shopaholic Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Pexels/Tim Douglas

  • Έψαξα να βρω την καλύτερη για εμένα μέθοδο. Υπάρχουν η παραδοσιακή μέθοδο με χαρτί και μολύβι, ηλεκτρονικά σε υπολογιστή ή μέσω εφαρμογών στο κινητό; Ο κάθε τρόπος έχει τα συν και τα πλην, για τον καθένα ταιριάζει κάποιος άλλος, αναφέρει το tsemperlidou
  • Κάθε μήνα ελέγχω τον προϋπολογισμό μου. Για να δω ότι έχω υπολογίσει σωστά τα έσοδά μου. Καταγράφοντας τα έξοδα σωστά και με συνέπεια, έχω ανακαλύψει έξοδα και πράγματα που δεν θα το πίστευα. Πολλές φορές ξοδεύουμε μικροποσά που μας φαίνονται άνευ σημασίας, αλλά αν τα δείτε συγκεντρωμένα, θα εκπλαγείτε.
  • Σιγά σιγά, είδα ότι θα μπορώ να μειώνω κάποια έξοδα, ή να πρέπει να αυξήσω κάποια κατηγορία γιατί δεν την είχα υπολογίσει σωστά. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθώ να μειώσω αυτό το ποσό από κάποια άλλη κατηγορία.
  • Κάνω έρευνα αγοράς πριν προχωρήσω σε συμφωνία για την ασφάλεια του αυτοκινήτου ή τη δική μου, τη συνδρομή γυμναστηρίου. Κοιτάω τις προσφορές που υπάρχουν για φτηνότερο τηλέφωνο/ίντερνετ ή ρεύμα. Σε κάθε περίπτωση όμως εδώ χρειάζεται πολύ προσοχή στα μικρά γράμματα και στις κρυφές χρεώσεις.
  • Και κάθε φορά που πετυχαίνω ένα από τους στόχους μου, βάζω έναν άλλο. Έτσι προσπαθώ συνεχώς να βελτιώνομαι και να έχω κάτι μπροστά μου. Ανταμείβω τον εαυτό μου με μικρές επιβραβεύσεις σε κάθε επιτυχία.

Σε μια εποχή με πολλά άγχη και με το κόστος ζωής να έχει ανέβει σημαντικά, η τήρηση μηνιαίου προϋπολογισμού είναι πιο απαραίτητη και χρήσιμη από ποτέ. Δεν είναι χαμένος χρόνος και δεν συνδέεται με το ύψος των εσόδων σας. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ