Η Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ και το νέο οικολογικό σπίτι της "στο μάτι του κυκλώνα" - Γιατί η έπαυλη στη Σκωτία προκάλεσε 50 αγωγές σε βάρος της (φωτό)

Τι συνέβη ακριβώς;

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νέο σπίτι που ετοιμάζεται να χτίσει, στη δυτική ακτή κοντά στο Roshven η σχεδιάστρια μόδας Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ.

Συγκεκριμένα εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για περιβαλλοντικούς λόγους, ενώ ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 50 ενστάσεις για το σχέδιο του.

Σύμφωνα με το Guardian, το σπίτι προβλέπεται να έχει γυάλινη πρόσοψη, κάτι που θα βελτιώσει το τοπίο και θα «διατηρήσει την άγρια ​​φύση της τοποθεσίας».

Ωστόσο, ένας εκ των πολιτών που τάσσονται κατά του σχεδίου, στην ένστασή του ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο, ότι όποιος έχει αρκετά χρήματα μπορεί να αγοράσει παρθένα και εξαιρετικά όμορφη γη και στη συνέχεια να χτίσει τεράστιες κατοικίες που πιθανότατα θα παραμείνουν αχρησιμοποίητες το μεγαλύτερο μέρος του έτους».

The architect’s illustration of the property plans for Stella McCartney's new house in Roshven
Brown & Brown Architects

Ένας άλλος ντόπιος που διαμαρτύρεται. ο Kevin Hewkin αναφέρει πως «η αφαίρεση ορισμένων από τα υπάρχοντα πεύκα είναι μια εξωφρενική πρόταση, καθώς ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε μια διαδικασία προσπάθειας να αναγεννηθούν αυτά τα υπέροχα, φυσικά δέντρα, και αυτή η ανέγερση θέλει να πάει ενάντια σε αυτήν την πρωτοβουλία».

Σε δηλώσεις τους οι αρχιτέκτονες είπαν πως, «η ιδιωτικότητα είναι πρωταρχικής σημασίας για τον αιτούντα, και αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο επέλεξαν την τοποθεσία». Η τοποθεσία στο παρελθόν, χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση κομάντο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αποτέλεσε επίσης έμπνευση για τη βικτωριανή καλλιτέχνη Jemima Blackburn.

Stella McCartney: Το νέο σπίτι της στη Σκωτία προκαλεί θύελλα αντιδράσεων
Brown & Brown Architects

Σε δήλωσή τους η σχεδιάστρια και ο σύζυγός της αναφέρουν πως «επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα σπίτι που ταιριάζει στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας παράλληλα ένα σύγχρονο σπίτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιεί κατάλληλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Σημειώνουν ότι το σπίτι θα κατασκευαστεί από «ακατέργαστη φυσική σκωτσέζικη πέτρα, και ένα τμήμα του θα είναι από χάλυβα χρώματος ώχρας, που θα παίρνει τα χρώματα του τοπίου». Θα είχε επίσης μια φυτεμένη στέγη σπαρμένη με χόρτα και ρείκια. Η επιτροπή του συμβουλίου αναμένεται να συζητήσει την αίτηση τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ