Η Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει: Φοκάτσια με ντοματίνια, πιπεριές και ελιές - Απολαύστε το σήμερα!

Καλή σας όρεξη!

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Δάκου
  • 10 γρ. μαγιά νωπή
  • 320 ml νερό
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. αλάτι
  • 20 γρ. ελαιόλαδο + επιπλέον για τα χέρια
  • Επιπλέον υλικά
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ντοματίνια
  • 60 γρ. μαύρες ελιές
  • 80 γρ. χρωματιστές πιπεριές, σε κύβους
  • 2-3 κλαδάκια ρίγανη
  • Θαλασσινό αλάτι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζω το νερό και θρυμματίζω την μαγιά. Προσθέτω την ζάχαρη και ανακατεύω για να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτω το μισό αλεύρι και ανακατευώ μέχρι να γίνει χυλός. Προσθέτω το ελαιόλαδο, ανακατεύω και ρίχνω τελευταίο το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύω και πάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί μια υδαρή, κολλώδης ζύμης.
  2. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη στην άκρη για 2 ώρες.
  3. Λαδώνω καλά ένα ταψί και αναποδογυρίζω εκεί τη ζύμη. Λαδώνω ελαφρά τα χέρια μου και «διπλώνω» τη ζύμη μου από τις άκρες προς το κέντρο και από τις τέσσερις πλευρές της.
  4. Σκεπάζω το ταψί με μεμβράνη και την αφήνω να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία του διπλώματος για άλλες 3 φορές.
  5. Λαδώνω καλά ένα καθαρό, αντικολλητικό ταψί 20x30 εκ. και αναποδογυρίζω εκεί τη ζύμη. Λαδώνω τα δάχτυλά μου με ελαιόλαδο και την απλώνω ώστε να καλύψει όλο το ταψί.  Σκεπάζω και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
  6. Προθερμαίνω το φούρνο στους 230°C στις αντιστάσεις. Λαδώνω τα δάχτυλά μου και κάνω διάσπαρτες τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και στολίζω με ντοματίνια, ελιές, μυρωδικά και θαλασσινό αλάτι.
  7. Ψήνω την φοκάτσια για 25-30 λεπτά.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

 

 

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία" 

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ