Η Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει: Ρολό αμυγδάλου αφράτο - Δε θα μπορείτε να αντισταθείτε!

Προσοχή ... άκρως απολαυστικό!

Υλικά
Για το παντεσπάνι αμυγδάλου

  • 1 κουτ. γλυκού λιωμένο βούτυρο, για το ταψάκι
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελάχιστο αλάτι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού χονδροσπασμένη αμυγδαλόψιχα, ελαφρά καβουρδισμένη στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

Για τη γέμιση

  • 1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
  • 1½ κουτ. σούπας λικέρ πικραμύγδαλο (αμαρέτο)
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα, σπασμένη και ελαφρώς καβουρδισμένη στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει
  • 2 κουτ. σούπας άλειμμα φουντουκιού
  • 3 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
  • 30 γρ. φυστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση
Παντεσπάνι

  1. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα ρηχό ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 13 x 23 εκ. και το στρώνω με ένα κομμάτι λαδόκολλας. Προθερμαίνω το φούρνο στους 190ºC.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους, τη μισή ζάχαρη και τη σκόνη βανίλιας, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο.  Σε ένα άλλο, καθαρό μπολ χτυπάω τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα, όχι σφικτή. Προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα. Την αδειάζω στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα (ή με μια ξύλινη κουτάλα), με ανάλαφρες κινήσεις για να μην χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, προσθέτω το μπέικιν πάουντερ, ελάχιστο αλάτι και τη μισή αμυγδαλόψιχα και ανακατεύω. Ρίχνω αυτό το μείγμα στο μείγμα της μαρέγκας και ανακατεύω απαλά με την ελαστική σπάτουλα μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές μείγμα. Το αδειάζω στο ταψάκι, το ισιώνω καλά με μια σπάτουλα και το ψήνω για 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.
  4. Σε μια επίπεδη επιφάνεια απλώνω μια στεγνή και καθαρή βαμβακερή πετσέτα, μεγαλύτερη από το ταψάκι, και την πασπαλίζω με την άχνη.
  5. Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, αναποδογυρίζω αμέσως αλλά προσεκτικά το ταψί στην πετσέτα. Βγάζω το ταψάκι και με προσοχή τραβάω και αφαιρώ τη λαδόκολλα από το παντεσπάνι. Ανασηκώνω την πετσέτα και τυλίγω το παντεσπάνι από την στενή πλευρά του σε ρολό (δεν τυλίγω και την πετσέτα, απλώς με αυτήν ανασηκώνω και σπρώχνω προσεκτικά το παντεσπάνι για να τυλιχτεί). Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει πριν κρυώσει το παντεσπάνι, όσο είναι ακόμα αχνιστό και ελαστικό. Το αφήνω κατά μέρος για να κρυώσει τελείως.

Γέμιση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος, το λικέρ και βανίλια μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα παχύρρευστο σαν γιαούρτι. Σταδιακά προσθέτω τη μισή άχνη και χτυπάω λίγο ακόμα, μέχρι να ετοιμάσω σχετικά σφικτή σαντιγί. Προσθέτω τη μισή αμυγδαλόψιχα και ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα.
  2. Ξετυλίγω το παντεσπάνι από την πετσέτα και το ξερολάρω σε μια πιατέλα. Το αλείφω με το άλειμμα φουντουκιού και από πάνω απλώνω το μείγμα της σαντιγί. Σκορπίζω τα φυστίκια Αιγίνης, τυλίγω και πάλι το παντεσπάνι σε ρολό και το αλείφω εξωτερικά με τη μαρμελάδα.
  3. Πασπαλίζω το ρολό με την υπόλοιπη αμυγδαλόψιχα και την υπόλοιπη άχνη. Το κόβω σε ρολό και σερβίρω.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία" 

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ