Ντίνα Νικολάου- Μια δροσερή τερίνα με τυρί κρέμα που μπορείτε να απολαύσετε σαν πρώτο πιάτο ή να την σερβίρετε σε ένα brunch

Μια δροσερή τερίνα με τυρί κρέμα.

Υλικά

  • 400 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 100 ml κρέμα γάλακτος Arla
  • 5 φύλλα ζελατίνης (2 γρ. το καθένα)
  • 3 καρότα, κομμένα στρογγυλές φέτες (σε μαντολίνο)
  • 3-4 παντζάρια, κομμένα σε στρογγυλές φέτες
  • 50 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για τη φόρμα
  • τα φυλλαράκια από ½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό, πολύ ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρολα με νερό που βράζει ρίχνω πρώτα καρότα και τα μπλανσάρω για 3 λεπτά. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και ρίχνω τα παντζάρια. Τα μπλανσάρω για 3 λεπτά, τα βγάζω και τα στραγγίζω.
  • Σε άλλο μπολ βάζω τα φύλλα ζελατίνης και κρύο νερό και τα αφήνω για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.  Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, χωρίς όμως να την αφήσω να κάψει, και τη μεταφέρω σε ένα μπολ. Στύβω καλά με τα χέρια μου τα μαλακωμένα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνω στην ζεστή κρέμα. Ανακατεύω μέχρι να διαλυθούν.
  • Προσθέτω το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια του βασιλικού, ελάχιστο αλάτι και λευκό πιπέρι και πολτοποιώ με ραβδομπλέντερ πολύ καλά, μέχρι το μείγμα να γίνει όσο πιο λείο και ομοιογενές γίνεται.

Συναρμολόγηση

  • Ντύνω το εσωτερικό της φόρμας με ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης, τόσο μεγάλο ώστε να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα του σκεύους. Στρώνω στρογγυλές φέτες καρότου στον πυθμένα του σκεύους, καλύπτοντάς τον τελείως. Από πάνω απλώνω το 1/3 της ποσότητα κρέμας. Καλύπτω με μια στρώση παντζάρια και καρότα και καλύπτω με το 1/3 της κρέμας. Επαναλαμβάνω ακόμη μια στρώση λαχανικών και κρέμας και σκεπάζω την επιφάνεια της τερίνας με τη διάφανη μεμβράνη που περισσεύει από τα τοιχώματα της φόρμας. Βάζω την τερίνα στο ψυγείο για 3-4 ώρες, για να σφίξει καλά.
  • Για να τη σερβίρω, αναποδογυρίζω τη φόρμα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, αφαιρώ τη μεμβράνη και κόβω την τερίνα σε φέτες.

 

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία" 

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ