Συγκινημένη η Τζένιφερ Άνιστον αποχαιρετάει τον Norman Lear - Ο θρυλικός σεναριογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών (φωτό - βίντεο)

"Οι σειρές του διαμόρφωσαν την παιδική μου ηλικία"

Συγκινημένη αποχαιρετάει τον Norman Lear, η Τζένιφερ Άνιστον.

Ο θρυλικός παραγωγός και σεναριογράφος έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου σε ηλικία 101 ετών.

Ο Norman Lear είχε ήδη καθιερωθεί ως κορυφαίος συγγραφέας κωμωδίας και κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ το 1968 για το σενάριό του για το “Divorce American Style”, όταν επινόησε την ιδέα για μια νέα κωμική σειρά, βασισμένη σε μια δημοφιλή βρετανική σειρά, για έναν συντηρητικό, ανοιχτά μισαλλόδοξο άνδρα της εργατικής τάξης και την εριστική οικογένειά του από το Κουίνς. Το “All in the Family” έγινε αμέσως επιτυχία, φαινομενικά με θεατές όλων των πολιτικών πεποιθήσεων.

Οι εκπομπές του Lear ήταν οι πρώτες που ασχολήθηκαν με τα σοβαρά πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα όπως ο ρατσισμός, η άμβλωση, η ομοφυλοφιλία, ο πόλεμος του Βιετνάμ.

Κανένα θέμα δεν ήταν ταμπού: Δύο επεισόδια του 1977 του “All in the Family” περιστρέφονταν γύρω από την απόπειρα βιασμού της συζύγου του πρωταγωνιστή Archie Bunker, Edith.

Η φρεσκάδα τους μετέτρεψε τις σειρές σε τεράστιες επιτυχίες βάζοντάς τις στην κορυφή της τηλεθέασης. Για ένα διάστημα, το “All in the Family” και το “Sanford”, ήταν στο Νο 1 και στο Νο 2 σε όλη τη χώρα. Το All in the Family τιμήθηκε επίσης με τέσσερα Emmy το 1971-73 και ένα βραβείο Peabody το 1977 για τον Lear, ο οποίος έλαβε ένα δεύτερο Peabody το 2016 για την συνολική προσφορά του.

Διαβάστε ακόμη: Η νέα μόδα στο office look: Σουτιέν του μαγιό μέσα από σακάκι αντί για πουκάμισο - Η Τζένιφερ Άνιστον το υιοθέτησε πρώτη

Επίσης, το “One Day at a Time” (1975-84) είχε ως πρωταγωνίστρια μια ανύπαντρη μητέρα δύο νεαρών κοριτσιών. Όπως και το “Diff’rent Strokes” (1978-86) που περιέγραφε την ιστορία δύο μαύρων παιδιών που υιοθετήθηκαν από έναν πλούσιο λευκό επιχειρηματία.

Ο Norman Lear πάντα υποστήριζε ότι η βασική φόρμουλα για τις κωμωδίες του πάντα συνοψίζεται στο εξής: Κάντους να γελάνε.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bea Arthur (@bea.arthur)

 

Συμμετείχε ως σεναριογράφος ή εκτελεστικός παραγωγός και σε πολλές ταινίες με πιο ξεχωριστή το Stand by Me (1986) και τις «Πράσινες Τηγανητές Ντομάτες» (Fried Green Tomatoes 1991).

 

 

Διαβάστε ακόμη: Τζένιφερ Άνιστον: «Ξεκουράσου αδερφούλη» - Το συγκινητικό μήνυμα για τον Μάθιου Πέρι ραγίζει καρδιές

Η συγκινητική ανάρτηση της Τζένιφερ Άνιστον

Η αγαπημένη ηθοποιός είπε το δικό της αντίο μέσα από το προφίλ της στο instagram.

Δημοσίευσε δύο κοινές τους φωτογραφίες κι έγραψε:

 

 

«Οι σειρές του διαμόρφωσαν την παιδική ηλικία μου και η γνωριμία μου μαζί του ήταν μια από τις μεγαλύτερες τιμές μου. Έκανε τεράστια διαφορά. Είχε τεράστιο αντίκτυπο στην τηλεόραση και την ανθρωπότητα. Ήταν σε θέση να ξεκινάει και να διεξάγει θερμές πολιτικές συζητήσεις σε δύσκολους και φορτισμένους καιρούς, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γελούμε και να μαθαίνουμε. Μου λείπουν πολύ εκείνες οι ημέρες. Όταν η δημιουργικότητα ήταν εργαλείο μάθησης και μπορούσε να εμπνεύσει τους ανθρώπους, ίσως, να σκεφτούν λίγο διαφορετικά. Και φυσικά να γελάσουν. Η μεγαλύτερη πηγή θεραπείας μας.

«Μου λείπουν πολύ εκείνες οι ημέρες. Όταν η δημιουργικότητα ήταν εργαλείο μάθησης και μπορούσε να εμπνεύσει τους ανθρώπους, ίσως, να σκεφτούν λίγο διαφορετικά. Και φυσικά να γελάσουν. Η μεγαλύτερη πηγή θεραπείας μας».

»Ήταν ο πιο καλός και ευγενικός άνθρωπος. Όταν ήσουν μαζί του, ένιωθες ότι είσαι μόνο εσύ στο δωμάτιο. Έτσι τούς έκανε όλους να νιώθουν. Ακόμα και όταν κάποιος είχε διαφορετικές απόψεις από εκείνον. Αυτό ήταν που έκανε, για εκείνον, ενδιαφέροντες τους ανθρώπους και τη ζωή. Να συζητάει και να κατανοεί πώς αισθάνονται οι άνθρωποι, να αφουγκράζεται τις δικές τους απόψεις. Ήξερε πώς να δίνει φωνή σε όλες τις πλευρές φέρνοντας, κατά κάποιον τρόπο στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τους ανθρώπους πιο κοντά. Ας ερμηνεύσουμε ίσως μια σελίδα από τα σενάριά του για να τιμήσουμε τη ζωή του. Μια ζωή απίστευτη.

»Αναπαύσου εν ειρήνη, Νόρμαν. Ήταν ένα δώρο να βρεθώ μέσα στο φως σου».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ