5+1 ιδέες για να γίνεις ο ίδιος ecofriendly - καταλαβαίνεις ότι στην εποχή μας βοηθάμε το περιβάλλον για να επιζήσουμε ε;

Αξίζει μια φορά να ρίξουμε μια ματιά σε μερικές πιο πρωτότυπες ιδέες για να βοηθήσεις το περιβάλλον, που ο καθένας μπορεί να υιοθετήσει!

Πολλές φορές ακούμε για πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Σε αυτές τις λίστες κυριαρχούν συνήθως η ανακύκλωση, η δεντροφύτευση, ο εθελοντισμός, η χρήση ποδηλάτου, η κατανάλωση λιγότερου κρέατος κλπ.

Ecosia

Όλοι χρησιμοποιούμε το internet και ξέρουμε την πιο γνωστή μηχανή αναζήτησης, το Google. Τι θα λέγατε, λοιπόν, αν σας έλεγα ότι μπορείτε να κάνετε όλες τις αναζητήσεις σας και να βοηθάτε συγχρόνως το περιβάλλον, φυτεύοντας δέντρα; Αυτό ακριβώς προσφέρει η μηχανή αναζήτησης Ecosia, η οποία αποτελεί μια από τις πιο πρωτότυπες ιδέες της λίστας, είναι εντελώς δωρεάν και πανεύκολη στη χρήση. Ως επιπλέον μπόνους, δεν κατασκοπεύει τις κινήσεις σας στο διαδίκτυο. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα πείτε αντίο στις στοχευμένες διαφημίσεις της google, αλλά και ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μια πιο ακριβής αναζήτηση για να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

πρωτότυπες ιδέες για να βοηθήσεις το περιβάλλον
Πηγή εικόνας: www.treecard.org

Υπολογισμός του αποτυπώματος άνθρακα

Όταν κάποιος σκέφτεται αποτύπωμα άνθρακα, το μυαλό του πηγαίνει κατευθείαν στις μεταφορές ή τις βιομηχανίες. Οτιδήποτε κάνει, όμως, ο καθένας μας στη ζωή του, από το πόσο χρησιμοποιεί το κινητό του μέχρι το τι τρώει, έχει ως αποτέλεσμα ένα προσωπικό αποτύπωμα άνθρακα. Υπάρχει, λοιπόν, πλέον μια (ή και περισσότερες) σελίδες που σου δίνουν την ευκαιρία να υπολογίσεις αυτό το αποτύπωμα δωρεάν. Έτσι, μπορείς να δεις πόσο βοηθάς (ή πόσο επιβαρύνεις) το περιβάλλον. Ακόμη, τέτοιες ιστοσελίδες σου δίνουν πρωτότυπες ιδέες για το πως μπορείς να γίνεις πιο περιβαλλοντικά φιλικός. Μια χαρακτηριστική τέτοια σελίδα μπορείς να βρεις εδώ.

Αγορά second-hand ρούχων

Η βιομηχανία της μόδας είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές, λόγω του μεγάλου όγκου προϊόντων που παράγει καθημερινά. Για τη μείωση αυτών των ρύπων υπάρχουν αρκετές προτάσεις, με σημαντικότερη ίσως την αγορά second-hand ρούχων. Σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις των περισσότερων, αυτά τα ρούχα δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα νέα. Αρχικά, λαμβάνει χώρα έλεγχος ποιότητας από τα εκάστοτε μαγαζιά, δηλαδή δεν θα τα βρει κανείς κατεστραμμένα. Επίσης, τις περισσότερες φορές συνιστούν μάρκες σε εξωφρενικά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα νέα κομμάτια τους, οπότε αν θες να φοράς, για παράδειγμα, adidas ή polo και δεν θες να δώσεις ένα κάρο λεφτά, αποτελεί μια πολύ καλή λύση. Τέλος, μπορεί να μην αποτελεί την τελευταία λέξη της μόδας (εκτός αν είναι vintage), αλλά υπάρχει μια τόσο μεγάλη ποικιλία, που μπορεί ο καθένας άνετα να χτίσει το στιλ του, όπως o ίδιος επιθυμεί.

Πρωτότυπες ιδέες: Second hand ρούχα
Πηγή εικόνας: www.greenopedia.com

Συγκέντρωση υπογραφών

Μια από τις ιδέες που συναντάμε συχνά σε τέτοιες λίστες είναι η συγκέντρωση υπογραφών, συνήθως ηλεκτρονικά. Είναι κάτι που διαρκεί δευτερόλεπτα και, αν διαφημιστεί αρκετά, έχει την προοπτική να κάνει τη διαφορά. Αν κάποιος θέλει να το πάει ένα βήμα παραπέρα, μπορεί να προσφέρει την υπογραφή του σε περιβαλλοντικά θέματα στη σελίδα αυτή, όπου αν φτάσουν οι υπογραφές σε συγκεκριμένο αριθμό, το θέμα τίθεται υπό συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εναλλακτικά, μπορεί να διαφημίσει τέτοιες αιτήσεις ή περιβαλλοντικά φιλικές εταιρείες και οργανώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ποικίλες σελίδες με τυχαίο παράδειγμα τη Greenvolved, που δίνει την ευκαιρία στον οποιοδήποτε να ψηφίσει ηλεκτρονικά πρωτότυπες ιδέες, στις οποίες θα ήθελε να επενδύσουν εταιρείες και όμιλοι σε σχέση με το περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης:Για πρώτη φορά εδώ και χιλιάδες χρόνια η Γη έζησε θερμοκρασίες 2 βαθμούς μεγαλύτερες από την προβιομηχανική περίοδο!!!!

Στήριξη τοπικών επιχειρήσεων

Η στήριξη τοπικών επιχειρήσεων έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, όπως τη βοήθεια σε οικογενειάρχες που φτιάχνουν τα προϊόντα τους με περισσότερο μεράκι και μας έχουν περισσότερο ανάγκη. Δεν πρέπει να λησμονούμε βέβαια ότι έτσι συμβάλλουμε και στην προστασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα εστιατόρια, μπορούμε να επιλέξουμε μικρές επιχειρήσεις (ιδίως κρεάτων) αντί μεγάλων ομίλων. Μεγάλοι όμιλοι συνήθως επιλέγουν πρακτικές καταστροφικές για το περιβάλλον, αφού τους ενδιαφέρει μονάχα το κέρδος και όχι ο αντίκτυπος. Ας επιλέξουμε το σουβλατζίδικο της γειτονιάς αντί για τα McDonalds της περιοχής μας. Μπορεί το κόστος να είναι λίγο μεγαλύτερο, αλλά στο τέλος της μέρας, και καλύτερη ποιότητα θα λαμβάνουμε και θα στηρίζουμε το περιβάλλον.

πρωτότυπες ιδέες για να βοηθήσεις το περιβάλλον
Πηγή εικόνας: www.ediblerhody.ediblecommunities.com

Bonus: Συμμετοχή σε Erasmus+ προγράμματα

Σύμφωνα με το maxmag.gr, πολλοί μπορεί να έχετε ακουστά τα Erasmus προγράμματα. Σε αυτά που φοιτητές πηγαίνουν σε μια άλλη χώρα για ένα εξάμηνο για σπουδές (ή κυρίως να παρτάρουν). Ωστόσο, υπάρχουν και αντίστοιχα που διαρκούν μόλις 7 με 10 μέρες και είναι ανοιχτά προς όλους τους νέους. Πολλά από αυτά τα προγράμματα έχουν ως θέμα το περιβάλλον και την προστασία του. Κατά συνέπεια, έχει κανείς την ευκαιρία είτε να μάθει είτε να συμμετέχει σε κάποιο project. Και φυσικά, το καλύτερο από όλα, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει άτομα από άλλες χώρες και να περάσει καλά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ