Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει την πιο εύκολη εκδοχή του αγαπημένου μας ιταλικού γλυκού - Χριστουγεννιάτικο Πανετόνε!

Χωρίς προζύμι και με αρκετά λιγότερο χρόνο αναμονής σε σχέση με το κλασικό πανετόνε.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 70 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 20 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 100 γρ. νερό, ζεστό
  • 1 κ.γ. μαχλέπι, σε σκόνη
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από ½ πορτοκάλι
  • 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό, μεσαίο
  • 270 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
  • 70 γρ. κουβερτούρα
  • σπορέλαιο, για το μπολ

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
  • sprinkles, χριστουγεννιάτικα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, προσθέτουμε καυτό νερό και αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά να μουλιάσουν. 
  • Σπάμε τη μαγιά με τα χέρια μας και τη ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη, το αλάτι και το αυγό, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. (Αν χρειαστεί ενδιάμεσα σταματάμε το μίξερ για να πάρουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης το μείγμα από τα τα τοιχώματα του κάδου.)
  • Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους, το προσθέτουμε και χτυπάμε για ακόμα 5 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική η ζύμη.
  • Ψιλοκόβουμε το γλυκό του κουταλιού και το ρίχνουμε στον κάδο.
  • Στραγγίζουμε τις σταφίδες, ρίχνουμε κρύο νερό για να τις κρυώσουμε, τις στραγγίζουμε καλά και τις προσθέτουμε στον κάδο. 
  • Χοντροκόβουμε την κουβερτούρα, τη ρίχνουμε και αυτή στον κάδο και χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά στο μείγμα.
  • Φοράμε γάντια και αλείφουμε με σπορέλαιο ένα μπολ και τα χέρια μας. 
  • Ανακατεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και τη μεταφέρουμε στο μπολ.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
  • Φοράμε γάντια και αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο μια φόρμα για πανετόνε με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 16 εκ. και τα χέρια μας.
  • Πλάθουμε τη ζύμη ξανά σε στρογγυλό σχήμα γυρνώντας τις άκρες προς τα μέσα και τη μεταφέρουμε στη φόρμα.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για ακόμα 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο και να φτάσει στο χείλος της φόρμας.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Δημιουργούμε έναν σταυρό με ένα μαχαίρι στην επιφάνεια του πανετόνε, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε το πανετόνε μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά.
  • Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Περιχύνουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα, πασπαλίζουμε με τα sprinkles και σερβίρουμε.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ