Προεδρική Φρουρά: Η 155χρονη ιστορία των Ευζώνων σε μία ιστοσελίδα - Δείτε απίστευτες φωτογραφίες από την παρουσία της εντός και εκτός Ελλάδας

Η ιστοσελίδα δημιουργία της Προεδρίας της Δημοκρατίας θα εμπλουτιστεί με επιπλέον φωτογραφικό υλικό που μπορούν να στέλνουν όλοι οι πολίτες

Η Προεδρία της Δημοκρατίας παρουσιάζει τον νέο ιστότοπο της Προεδρικής Φρουράς, με αφορμή την 155η επέτειο από την ίδρυσή της, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.presidency.gr/menu-pf-arxiki/

Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την ένδοξη ιστορία των Ευζώνων, να γνωρίσει τα μέρη της ευζωνικής στολής, να περιηγηθεί στα παραδοσιακά εργαστήρια κατασκευής των ευζωνικών στολών και των ξακουστών τσαρουχιών, να δει και να ακούσει το πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό περιεχόμενο, το οποίο θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Άγημα Ευζώνων κατά τη διάρκεια επετειακής τελέτης 2015

Αρωγοί σε αυτό το εγχείρημα μπορούν να σταθούν όσοι πολίτες επιθυμούν, αποστέλλοντας στην Προεδρία της Δημοκρατίας φωτογραφικό υλικό με ιστορική σημασία.

1924 Διοικητής και Υποδιοικητής Προεδρικής Φρουράς

Η ιστορία των Ευζώνων 

Η μακρόχρονη ιστορία της Προεδρικής Φρουράς ξεκινά την 12η Δεκεμβρίου του 1868 με τη σύσταση ενός μάχιμου και ταυτοχρόνως τελετουργικού τμήματος του μόνιμου Στρατού, με την ονομασία «'Αγημα». Σκοπός της δημιουργίας του ήταν η παροχή άριστης στρατιωτικής εκπαίδευσης στους υπαξιωματικούς, τους διακριθέντες για τη στρατιωτική τους αρετή, ώστε να αποτελέσουν υπόδειγμα εκπαίδευσης για τον υπόλοιπο Στρατό.

Ημέρα Ανάληψης Καθηκόντων της Α.Ε. Προεδρού της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου 13 Μαρ 2020

Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1914, μετονομάζεται σε «Ανακτορική Φρουρά». Το 1929, έτος έναρξης των εργασιών ανέγερσης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, λόχος Ευζώνων, με την ονομασία «Λόχος Φρουράς Προέδρου της Δημοκρατίας», αναλαμβάνει τη φύλαξή του.

Παρέλαση Αγήματος για την επίσημη τελετή αλλαγής 2020

Στην πορεία των χρόνων και με τις αλλαγές του πολιτεύματος, οι μετονομασίες διαδέχονταν η μία την άλλη: «Λόχος Βασιλικής Φρουράς» (1940), «Τιμητική Φρουρά του Αγνώστου Στρατιώτη»(1941), «Φρουρά Σημαίας»(1942), «Βασιλική Φρουρά»(1946). Ωστόσο, παρέμενε διαχρονικά αμετάβλητη η αποστολή της τιμητικής φρούρησης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και των Ανακτόρων.

Η Προεδρική Φρουρά επί της Ηρώδου του Αττικού 2017

Από το 1974, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ονομάζεται οριστικά πλέον «Προεδρική Φρουρά», έχει καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα και υπάγεται στο Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Εύζωνες σε παράταξη επίσημης υποδοχής στον εξωτερικό χώρο του Προεδρικού Μεγάρου 2020

Η Προεδρική Φρουρά δεν είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό, ωστόσο δέχεται οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και πολιτιστικών και κοινωνικών συλλόγων, κατόπιν αιτήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση presidentialguard@presidency.gr.

Παρέλαση αγήματος Προεδρικής Φρουράς στο Σύδνεϋ ANZAC Day 2017

Παρέλαση αγήματος Προεδρικής Φρουράς στη Φιλαδέλφεια ΗΠΑ 2022

Παρέλαση αγήματος Προεδρικής Φρουράς στην Αδελαΐδα 2022

Δείτε περισσότερες φωτό ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ