Πέθανε ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Σάουαφ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ - Το who is who του

Σε ηλικία 86 ετών

Ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Ναουάφ αλ Άχμαντ Αλ Σαμπάχ απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα το Reuters είχε μεταδώσει ότι η κρατική τηλεόραση του Κουβέιτ διέκοψε το τακτικό πρόγραμμά της και μετέδιδε στίχους του Κορανίου, κάτι το οποίο μπορεί πιθανόν να έδειχνε ότι πέθανε κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Ναουάφ αλ Άχμαντ Αλ Σαμπάχ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στα τέλη Νοεμβρίου λόγω έκτακτων ιατρικών λόγων.

Ποιος ήταν και τι έκανε

Ο εμίρης του κράτους του Κουβέιτ είναι ο μονάρχης και αρχηγός κράτους του Κουβέιτ. Είναι το ισχυρότερο αξίωμα στη χώρα. Οι εμίρηδες του Κουβέιτ ανήκουν στην δυναστεία αλ-Σαμπάχ, καταγόμενοι από την Μπάνι Ούτμπα, ομοσπονδία φυλών στην Αραβική Χερσόνησο.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, ο Ναουάφ αλ-Άχμαντ αλ-Τζαμπρ αλ-Σαμπάχ είναι ο εμίρης της χώρας.

O εμίρης του Κουβέϊτ
instagram @bnzenglish

 

Ανέβηκε στον θρόνο το 2020, μετά τον θάνατο του αδελφού του, Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Τζαμπρ αλ-Σαμπάχ ενώ ήταν παντρεμέος με την Σαρίφα Σουλεϊμάν αλ Τζασέμ αλ Γκανίμ και απέκτησαν τέσσερις γιους και δύο κόρες.

Ήταν ένα ένα από τα ανώτερα μέλη της Οικογένειας του Σαμπάχ και υπηρέτησε για πάνω από 58 χρόνια σε διάφορες θέσεις ευθύνης στο Κουβέιτ.

Σε ηλικία 25 ετών διορίστηκε κυβερνήτης του Χαουαλλί στις 21 Φεβρουαρίου 1962 και κατείχε την θέση μέχρι τις 19 Μαρτίου 1978.. Το 1978 ανέλαβε την θέση του Υπουργού Εσωτερικών και την κατείχε ως τις 26 Ιανουαρίου 1988, οπότε διορίστηκε Υπουργός Άμυνας. Μετά την απελευθέρωση του Κουβέιτ στον πόλεμο του Κόλπου, ο Σεΐχης Ναουάφ διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στις 20 Απριλίου 1991 και κατείχε τη θέση μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 1992.

Στις 16 Οκτωβρίου 1994 διορίστηκε αναπληρωτής προϊστάμενος της Εθνικής Φρουράς του Κουβέιτ και κατείχε αυτήν τη θέση μέχρι το 2003. Την ίδια χρονιά ανέλαβε την θέση του υπουργού Εσωτερικών έως ότου με διάταγμα που εκδόθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2003 ορίστηκε πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κουβέιτ και υπουργός Εσωτερικών . Ο Σεΐχης Ναουάφ έπαιξε ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη προγραμμάτων που υποστηρίζουν την ενότητα μεταξύ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και των αραβικών χωρών.

Με την ανάρρηση του Σεΐχη Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Τζαμπρ στον θρόνο του Κουβέιτ στις 29 Ιανουαρίου 2006, εκδόθηκε διάταγμα στις 7 Φεβρουαρίου 2006, με το οποίο ο Σεΐχης Ναουάφ ορίστηκε πρίγκιπας διάδοχος. Αυτό ήταν αντίθετο με την παράδοση της οικογένειας αλ-Σαμπάχ, σύμφωνα με την οποία τα αξιώματα του Εμίρη και του Διαδόχου εναλλάσσονταν μεταξύ των κλάδων αλ-Τζαμπρ και αλ-Σάλεμ.

Ο Σεΐχης Σαμπάχ πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 και ο Ναουάφ ανακηρύχθηκε Εμίρης του Κουβέιτ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης.

Κανόνες και παράδοση διαδοχής

Η διαδοχή στον Κουβεϊτιανό θρόνο περιορίζεται στους απογόνους του Μουμπαράκ αλ-Σαμπάχ. Η θέση του Εμίρη παραδοσιακά εναλλάσσεται στους δύο κύριους κλάδους των αλ-Σαμπάχ, τους αλ-Αχμάντ και αλ-Σαλέμ. Ο εμίρης πρέπει, εντός ενός χρόνου από την εκλογή του, να ορίσει διάδοχο, ενώ ο υποψήφιος πρίγκιπας του στέμματος πρέπει να είναι ανώτερο μέλος της οικογένειας αλ-Σαμπάχ. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση με απόλυτη πλειοψηφία. Αν η ψήφος αποτύχει, ο Εμίρης υποβάλλει τα ονόματα τριών επιλέξιμων μελών για ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση, όπου η Εθνοσυνέλευση θα επιλέξει έναν από τους τρεις ως διάδοχο.

Ο πρωθυπουργός διορίζεται από τον Εμίρη, αλλά ο διορισμός του πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης.

Ρόλος της Εθνοσυνέλευσης

Η Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος, έχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει τον διορισμό ενός Εμίρη, επιτρέποντας την να καθαιρέσει έναν Εμίρη από το αξίωμα του. Το 2006, η Εθνοσυνέλευση καθαίρεσε τον Σαάντ αλ-Σαμπάχ επειδή ήταν ανίκανος να κυβερνήσει λόγω ασθένειας. Η εθνοσυνέλευση του Κουβέιτ είναι η πιο ανεξάρτητη στον αραβόφωνο κόσμο, έχοντας υψηλή θέση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ