Η Λίλα Σταμπούλογλου γράφει για τη βία: Γυναικοκτονίες, οπαδική, συμμορίες μαθητών, βία στα ζώα - Παντού στις οθόνες, στις ειδήσεις

Η χρονιά της βίας

Δολοφονίες γυναικών και θηλυκοτήτων. Οπαδική αγριότητα. Αγριο μπούλινγκ μεταξύ μαθητών. Βία απέναντι στα ζώα. Βία στις οθόνες, στις ειδήσεις. Πόλεμοι. Επιθέσεις. Ενα σύννεφο από πάνω μας φουσκώνει και μαυρίζει. Η χρονιά φεύγει, αλλά το σύννεφο μένει. Και θα παραμείνει, γιατί το ευνοούν οι καιροί μας

Κάθε πέρσι και καλύτερα, είναι η φράση που ταιριάζει στην κοινωνία όταν μιλάμε για τη βία. Η χρονιά που φεύγει αφήνει μια πικρή γεύση που μεταφράζεται σε θλιβερές ειδήσεις και αριθμούς.

Ως προς την έμφυλη βία, έρευνα της Eurostat διαπίστωσε ότι μία στις δύο γυναίκες, μόνο στην Αττική, υφίσταται σεξουαλική βία, ενώ δύο στις πέντε έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους. Το 90% των γυναικών που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα επιβεβαίωσαν την πραγματικότητα, που φαίνεται καθημερινά άλλωστε και μέσα από την επικαιρότητα.

Γράφει η Λίλα Σταμπούλογλου στο protagon.gr

Η εκδήλωση βίας προς το γυναικείο φύλο είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο στη χώρα μας, τόσο συχνό, που χωρίς υπερβολή, συμβαίνει δίπλα μας.

Ακούμε την κραυγή, αλλά λίγοι από εμάς κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τις γυναίκες της διπλανής πόρτας που βασανίζονται, απειλούνται, κακοποιούνται ψυχολογικά και σωματικά. Ολοι, όμως, είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε εκ των υστέρων, για να πούμε ότι κάτι ακούγαμε και κάτι είχαμε καταλάβει.

Στην τερματική πίστα του, το φαινόμενο καταλήγει σε αυτό που ονομάζουμε γυναικοκτονία. Εξι γυναίκες φέτος έχασαν τη ζωή τους από ένα χέρι που δεν σεβάστηκε την ελευθερία επιλογής τους, το ανθρώπινο δικαίωμά τους να ορίζουν τον εαυτό τους.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR) στην Αθήνα, σε συνεργασία με 18 ειδησεογραφικά πρακτορεία του European Data Journalism Network, διερεύνησε το θέμα και έδωσε στην Ελλάδα μια δυσάρεστη πρωτιά. Κατέχουμε πια και με τη βούλα την υψηλότερη ετήσια αύξηση σε δολοφονίες γυναικών και θηλυκοτήτων από άνδρες, λόγω του φύλου τους.

Η δολοφονία της Γεωργίας στη Σαλαμίνα, η οποία κατήγγειλε στις Αρχές τον σύντροφό της, ακολούθησε τις οδηγίες αλλά παρόλα αυτά δολοφονήθηκε, κατέδειξε και το κενό της πολιτείας στην αποτελεσματική προστασία των θυμάτων.

Η οπαδική αγριότητα έρχεται να χαράξει μια ακόμα διακλάδωση στον οδικό χάρτη της βίας. Στις 7 Αυγούστου το θύμα ήταν ο Μιχάλης Κατσουρής, που έπεσε νεκρός σε επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 7 Δεκεμβρίου, ένας αστυνομικός των ΜΑΤ έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη, δέχτηκε επίθεση από οπαδό με ναυτική φωτοβολίδα, χαροπάλεψε στο νοσοκομείο και έχασε το πόδι του.

Και από τα γήπεδα, πάμε στις σχολικές αυλές. Και εδώ τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, με περιστατικά που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας και μιλούν για άγριο μπούλινγκ από μαθητές σε μαθητές, για τσακωμούς και αντιπαραθέσεις που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Οι ηλικίες, όλο και πιο μικρές, δείχνουν μια ανεξέλεγκτη μετάσταση αυτού του καρκινώματος στην αθωότητα.

Οι συμμορίες έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της βίας ανηλίκων. Ξεπηδούν μπροστά σου σε κάθε πόλη της Ελλάδας, σε κάθε γειτονιά. Βλέπεις να έρχονται κατά πάνω σου έφηβα παιδιά, άμουσα, άγουρα, με την καθαρότητα της νιότης στο βλέμμα και με τον τσαμπουκά του νταή στο ύφος. Πόσο σουρεαλιστικό και αταίριαστο! Σου την πέφτουν για να σε φοβίσουν, να σε χτυπήσουν, να σου κλέψουν το κινητό και ό, τι έχεις στην τσέπη. Γιατί είναι μόδα, γιατί παρακινήθηκαν από τους φίλους τους, γιατί κάποιος στο Tik Tok τους κάλεσε σε συμπλοκή με άλλη συμμορία, γιατί έτσι νιώθουν μέρος μιας ομάδας, γιατί βρίσκουν στη βία μια διέξοδο έκφρασης της νεανικής ορμής τους.

Πώς να μην τη βρούνε; Το κοινωνικό περιβάλλον δονείται γύρω τους με το κύμβαλο της βίας στη διαπασών. Βία στα βιντεοπαιχνίδια, βία στα κοινωνικά δίκτυα, βία στο σπίτι, βία στο σχολείο, βία στο γήπεδο, βία στα τηλεοπτικά παράθυρα, ακόμα κι από δημόσια πρόσωπα που κατέχουν θέσεις εξουσίας και μπορεί να τα έχει ψηφίσει ο μπαμπάς και η μαμά τους.

Βία απέναντι στα ζώα, με σκύλους κρεμασμένους από δέντρα, δολοφονημένους και βιασμένους, γατιά ξεκοιλιασμένα, άλογα αποστεωμένα να σέρνουν άμαξες, γαϊδούρια σκλάβους να κουβαλάνε τουρίστες μέσα στο λιοπύρι γραφικών νησιών.

Βία στις οθόνες, βία στις ειδήσεις. Πόλεμοι. Βόμβες. Επιθέσεις. Βιασμοί. Ομηροι.

Βία στον κόσμο, βία στον μικρόκοσμο του καθενός. Βία παντού.

Η βία είναι μία. Είναι ένα σύννεφο από πάνω μας που φουσκώνει και μαυρίζει. Η χρονιά φεύγει, αλλά το σύννεφο μένει. Και θα μείνει, γιατί το ευνοεί ο καιρός.

Για την ακρίβεια, το ευνοούν οι καιροί.

Οι καιροί μας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ