Κλείστε εγκαίρως τα εισιτήριά σας για Νίκο Πορτοκάλογλου, El Greco The Opera με Χατζηνάσιο και ρεμπέτικο με Σταύρο Ξαρχάκο - Όλα στο Μέγαρο Μουσικής

Η προπώληση έχει αρχίσει!

Καμεράτα–Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Στις 28/3/2024 οι μουσικόφιλοι θα απολαύσουν την Καμεράτα–Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε μια νέα συναυλία στο Μέγαρο. Ο καταξιωμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου θα διευθύνει τους έμπειρους μουσικούς της, που παίζουν σε όργανα εποχής, στις Συμφωνίες αρ. 1 και 7 του Ludwig van Beethoven .

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

  • «20 Gratitudes for the Teaching of Jesus» του Γιώργου Τσοντάκη, παραγγελία του πιανίστα Νίκου Λαάρη στον συνθέτη (παγκόσμια πρώτη, 11/1/2024)
  • «Μουσική δωματίου για βιόλα, κλαρινέτο και πιάνο». Λαμβάνουν μέρος: Ηλίας Λιβιεράτος (βιόλα), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Νεφέλη Μούσουρα (πιάνο) (17/1/2024)

  • Ντιμίτιρ Ασκενάζι, Μιχάλης Τάγκας (31/1/2024)
  • «Τα τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού I & ΙΙ». Ερμηνεύουν ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη. Συνοδεύουν στο πιάνο ο Θανάσης Αποστολόπουλος και ο Γιάννης Τσανακαλιώτης (5/2/2024 & 20/3/2024)
  • Φανή Αντωνέλου – Kerstin Moerk: «Μουσικές συγγένειες» (8/2/2024)
  • «Μόνο Μπραμς» με τον Γιάννο Μαργαζιώτη στο βιολί, τον Γκρέγκορ Χορς στο βιολοντσέλο και την Άι Μοτοχάσι στο πιάνο (19/2/2024)
  • Πιανιστικό ντούο, Άννη και Λόλα Τότσιου (4/3/2024)
  • Jonian Ilias Kadesha (βιολί) – Noam Greenburg (πιάνο) (27/3/2024)

 

Νέοι μουσικοί την Κυριακή

Νέος κύκλος συναυλιών στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Κυριακή 12:30 το μεσημέρι.

  • Νέο Κρητικό Κουαρτέτο (4/2/2024)
  • Δύο νέα ταλέντα (25/2/2024)

 

Σύγχρονη ελληνική δημιουργία

Τον προσεχή Φεβρουάριο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το βλέμμα στραμμένο στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, ανεβάζει το μουσικό θέαμα «Περσεφόνη» σε πρώτη παρουσίαση (1/2/2024). Τη μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Σύλληψη, λιμπρέτο και σκηνοθεσία  Έλλης Παπακωνσταντίνου και μουσική διεύθυνση Δημήτρη Κτιστάκη. Το έργο διερευνά την αέναη, μυστική σχέση ζωής και θανάτου. Αντλεί έμπνευση από τον κόσμο της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και της μυθολογίας, παραμένοντας παράλληλα στο σήμερα. Φωνές του κόσμου από την Ινδία, τη Μογγολία, το Θιβέτ, το Μπαλί και τη Μεσόγειο διαπλέκονται με ερμηνείες λυρικών τραγουδιστών και χορωδών, αλλά και με απόκοσμους, συγκινησιακά φορτισμένους ηλεκτρονικούς και οργανικούς ήχους, σε μια σύγχρονη αφήγηση που εξελίσσεται σε ένα καινοτόμο εικαστικό περιβάλλον. Πρόκειται για παραγωγή της «2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συμπαραγωγή: Φόρμιγξ – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Rising Stars

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (European Concert Hall Organisation–ΕCHO), στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον ECHO και της σειράς Rising Stars, συστήνει στην Ελλάδα τρεις ταλαντούχους ερμηνευτές της νέας γενιάς και ένα σχήμα μουσικής δωματίου που έχουν κάνει αίσθηση με τις εμφανίσεις τους διεθνώς: τον φαγκοτίστα Mathis Stier  (9/3/2024), το Κουαρτέτο Sonoro (9/3/2024), τον σολίστ της ακουστικής και ηλεκτρικής κιθάρας Sean Shibe [Σων Σίμπε] (10/3/2024) και τον οργανίστα Sebastian Heindl  (10/3/2024).

(23/3/2024) Gounod Charles του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» καιVerdi (9/3/2024) Giuseppe του (3/2/2024), «Η δύναμη του πεπρωμένου» [Ζωρζ Μπιζέ]Bizet Georgesτου «Κάρμεν» , (13/1/2024) Verdi Giuseppeτου LIVE: «Ναμπούκκο» HD Met

Όπερα στο Μέγαρο

 

Θέατρο στο Μέγαρο 

«Ανεμοστρόβιλοι του πεπρωμένου» (20, 21 & 22/3/2024). Ψυχολογικό δράμα βασισμένο σε ιστορικά πρόσωπα (Δημήτρης Μητρόπουλος, Άλμα Μάλερ) του Χριστόφορου Χριστοφή. Τη χορογραφία υπογράφει η Έρση Πήττα. Τα σκηνικά σχεδίασε η Άση Δημητρολοπούλου και τα κοστούμια, η Εριέττα Βορδώνη.

  

National Theatre Live: προβάλλoνται η παράσταση «Good» σε σκηνοθεσία Dominic Cooke (22/2/2024) και το νέο έργο με τίτλο «Dear England» του James Graham σε σκηνοθεσία Rupert Gould (14/3/2024).

Γέφυρες 

Για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, οι Γέφυρες, μέσα από την πολυδιάστατη και καλειδοσκοπική ταυτότητά τους, προτείνουν τέσσερις σημαντικές εκδηλώσεις:

  • Ο κορυφαίος άγγλος μουσικός Max Cooper, σε συνεργασία με το Architecture Social Club, παρουσιάζει το «Aether», μια σύγχρονη ερμηνεία του φωτεινού αιθέρα, μια τρισδιάστατη εμπειρία ηχητικού και οπτικού πεδίου που συνδέει τη μουσική με την αρχιτεκτονική (16/1/2024).
  • Για έβδομη χρονιά, διοργανώνεται από το Μέγαρο, σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, ο Διεθνής Διαγωνισμός Animegaron σύνθεσης πρωτότυπης μουσικής για ταινίες animation, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό συμμετοχών από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής (16/5/2024).
  • Το πρόγραμμα «Από την τζαζ στην προκλασική μουσική» περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στον Βαγγέλη Κατσούλη, τον σημαντικό έλληνα δημιουργό με την τόσο ιδιαίτερη συνθετική ταυτότητα, ο οποίος χτίζει, μέσα από τα έργα του, γέφυρες ανάμεσα στην τζαζ και σε άλλα μουσικά είδη. Με τον Βαγγέλη Κατσούλη συμπράττουν οι διακεκριμένοι τζαζίστες Χάρης Βαρθακούρης, Αλέξανδρος Δράκος-Κτιστάκης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και Τάκης Φαραζής (14/3/2024). Συμπαραγωγή: Φόρμιγξ ‒ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο αγαπημένος Νίκος Πορτοκάλογλου, με την ανατρεπτική μουσική παράσταση «Εδώ είναι το ταξίδι», φωτίζει τα τραγούδια του «αλλιώς», διαμορφώνοντας έναν πολύ προσωπικό ήχο που ισορροπεί ανάμεσα στη λαϊκή, την παραδοσιακή, τη ροκ και τη συμφωνική μουσική. Μαζί του, η Μυρτώ Βασιλείου, ο Βύρων Τσαράπας, ο Γιώργος Περρής, η Underground Youth Orchestra και η Μεικτή Χορωδία Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης (30/3/2024). Συμπαραγωγή: 360 Entertainment ‒ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δείτε ακόμη

Cole Porter – «So in Love» με τον Χριστόφορο Σταμπόγλη. Αγαπημένος γνώριμος του ελληνικού κοινού με πλούσιο ρεπερτόριο που συνδυάζει την όπερα, το μιούζικαλ και την ελληνική δημιουργία, ο μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης επιστρέφει στο Μέγαρο στις 14/2/2024, με ένα μαγευτικό αφιέρωμα στον Cole Porter και στα ωραιότερα τραγούδια που έγραψε ο δημοφιλέστατος αμερικανός συνθέτης για την αγάπη και τον έρωτα. Τον «διεθνή» έλληνα βαθύφωνο πλαισιώνει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, που θα εμπλουτίσει το πρόγραμμα της βραδιάς με ορχηστρικά αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες και μιούζικαλ του 20ού αιώνα. Στο πόντιουμ, ο Μίλτος Λογιάδης.

«El Greco – The Opera» σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου και σε ιταλικό λιμπρέτο του Ηλία Λιαμή (13, 15, 17, 20/2/2024). Το πρωτότυπο λυρικό έργο του γνωστού συνθέτη αφηγείται την πορεία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από τη γενέτειρά του, την Κρήτη, στην Ιταλία και κατόπιν στην Ισπανία, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία-δραματουργία της Αγγέλας Σαρόγλου. Τους ρόλους ερμηνεύουν εκλεκτοί μονωδοί, τους οποίους πλαισιώνει η Συμφωνική Ορχήστρα Novarte. Συμμετέχει η Χορωδία Fons Musicalis. Συμπαραγωγή: Apollonian Enterprises – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Ρεμπέτικο» του Σταύρου Ξαρχάκου. Για δύο βραδιές (17 & 18/1/2024) η σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη μετατρέπεται σε ρεμπέτικο πάλκο για να φιλοξενήσει τη μουσική και τα τραγούδια που σφράγισαν την ομώνυμη ταινία-σταθμό του Κώστα Φέρρη. Ο μεγάλος συνθέτης, με 20 μουσικούς, τραγουδιστές και ψάλτες, θα μας μεταφέρει τη συγκίνηση των τραγουδιών της ταινίας, από την πρώτη προβολή της οποίας συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια (1983-2023). Συμπαραγωγή: Cricos Cultural Events – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Μέγαρο των Παιδιών

Εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Συνεχίζονται από τις 13/1/2024 οι παραστάσεις του «Ροβινσώνα Κρούσου» σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη (συμπαραγωγή: Arcadia Media – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και από 20/1/2024 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σκιές στο πεντάγραμμο, ο Καραγκιόζης και ο θρίαμβος της Μουσικής» του Ηλία Καρελλά (συμπαραγωγή: Θίασος Ηλία Καρελλά – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, το Μέγαρο προτείνει εκπαιδευτικές δράσεις οι οποίες εισάγουν μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο ξεχωριστό, χάρη στη βιωματική και διαθεματική επαφή με τη μουσική και τη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες.

Κάθε Σαββατοκύριακο, το κοινό μπορεί να παρακολουθεί συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, να συμμετέχει σε εργαστήρια, να γνωρίζει τα μουσικά όργανα, να περιηγείται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, να ανακαλύπτει τα επαγγέλματά του, να γνωρίζει τους συντελεστές των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Οι δράσεις απευθύνονται σε όλους, οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες και σχολεία.

Megaron Plus

«Το αρχαίο θέατρο ως “φωτοδότης” της Λάρισας» (15/2/2024)

«Η γεωμετρική ανάπτυξη των αρχαίων θεάτρων του Διονύσου και της Επιδαύρου» (21/3/2024)

Σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ

Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας

Από τις 3/12/2023 έως τις 30/1/2024 φιλοξενείται στο Μέγαρο η έκθεση «Καληνύχτα, σας αγαπώ: 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας», που φωτίζει την προσωπικότητα της μεγάλης ντίβας στη σκηνή και στη ζωή. Βασίζεται σε προσωπικά αντικείμενα-ενθυμήματα και φορέματα της Μαρίας Κάλλας από τη συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου. Συμπληρώνεται από ένα κοστούμι-δείγμα του Γιάννη Τσαρούχη για την όπερα Μήδεια που ανέβηκε στην Επίδαυρο, μακέτες κοστουμιών της Lila de Nobili από την όπερα Λα Τραβιάτα στη Σκάλα του Μιλάνου, μία μακέτα του Piero Tosi για την ταινία Μήδεια του Pier-Paolo Pasolini και μακέτες κοστουμιών του Γιάννη Τσαρούχη, δάνεια από ιδρύματα και ιδιώτες. Επιμέλεια έκθεσης: Λίλη Πεζανού.

Δείτε ακόμη:Εξαιρετικό! Μεγάλοι ερμηνευτές ο Γάλλος σταρ του βιολιού - μεγάλες ορχήστρες και piano days - Έλληνες σολίστ - το πλούσιο πρόγραμμα στο μέγαρο μουσικής!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ