Απίστευτο! Νιαούρισμα από διαστημική γάτα μέσω λέιζερ η NASA (βίντεο)

Το σκάφος «Psyche»της αμερικανικής υπηρεσίας έστειλε στη Γη από απόσταση 31 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ένα βίντεο με γάτα να κυνηγάει ίχνος ακτίνας λέιζερ

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA χρησιμοποίησε λέιζερ για να μεταδώσει βίντεο στη Γη από το διαστημικό σκάφος «Psyche». Αυτό ήταν το τελευταίο πείραμα του τύπου Deep Space Optical Communications αφότου η NASA έστειλε πρώτη φορά σήμα λέιζερ, τον περασμένο Νοέμβριο. Η κύρια αποστολή του σκάφους «Psyche» είναι να μελετήσει τον ομώνυμο αστεροειδή (Psyche), στον οποίο το ίδιο το σκάφος πρόκειται να φτάσει το 2028. Η γάτα του πειράματος ανήκει σε έναν υπάλληλο του εργαστηρίου Jet Propulsion Laboratory (JPL) στην Καλιφόρνια. Στην τελευταία δοκιμή, λοιπόν, η NASA έστειλε αυτό το βίντεο διάρκειας 15 δευτερολέπτων, με τη γάτα ονόματι Taters «τρελαμένη» από την κουκκίδα της ακτίνας λέιζερ που επιστράτευσαν τα δίποδα για να χαλάσουν το χουζούρι του ζώου στον καναπέ. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα nasa.gov, το κωδικοποιημένο σήμα, κοντά στο υπέρυθρο φάσμα, ελήφθη από το τηλεσκόπιο Hale στο Παρατηρητήριο Palomar, στην επαρχία Σαν Ντιέγκο, και από εκεί εστάλη στο προαναφερθέν εργαστήριο JPL. Ο χρόνος που χρειάστηκε για τη μεταφορά του βίντεο στη Γη ήταν 101 δευτερόλεπτα. Ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης ήταν 267 megabits ανά δευτερόλεπτο. «Ενας από τους στόχους μας είναι να επιδείξουμε την ικανότητα μετάδοσης ευρυζωνικού βίντεο σε απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Τίποτα στο ‘‘Psyche’’ δεν δημιουργεί δεδομένα βίντεο, επομένως συνήθως στέλνουμε πακέτα με δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στη Γη» είπε ο Μπιλ Κλίπστιν, διευθυντικό στέλεχος της JPL.

Διαβάστε ακόμη:Athens by night: Δείτε την εκπληκτική φωτογραφία που ανέβασε η NASA από το διάστημα - Την τράβηξε αστροναύτης του διαστημικού σταθμού

«Για να κάνουμε αυτό το σημαντικό γεγονός πιο αξέχαστο, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με σχεδιαστές στο JPL για να δημιουργήσουμε ένα διασκεδαστικό βίντεο». Πέρα από τη γάτα και τα νεύρα της, το επιστημονικό συμπέρασμα της είδησης είναι το εξής: κατά το παρελθόν οι διαστημικές αποστολές βασίζονταν σε ραδιοκύματα όσον αφορά την αποστολή και τη λήψη των δεδομένων, όμως πλέον αποδεικνύεται ότι η εργασία με λέιζερ μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό των δεδομένων έως και 100 φορές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ