Ας μάθουμε λοιπόν ποιές είναι οι βασικές ανάγκες για τη σωστή φροντίδα του σκυλάκου μας - Πού χρειάζεται προσοχή !

Από τη στιγμή που υιοθετούμε έναν σκύλο, ξέρουμε ότι θα περάσουμε τα επόμενα 10-15 χρόνια της ζωής μας

Ένα κατοικίδιο αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας μας με ανάγκες και επιθυμίες που οφείλουμε να τις αναλαμβάνουμε και να τις καλύπτουμε υπεύθυνα. Από τη στιγμή που υιοθετούμε έναν σκύλο με τον οποίο θα περάσουμε τα επόμενα 10-15 χρόνια της ζωής μας καλό είναι να έχουμε υπόψη τις βασικές ανάγκες ενός σκύλου και τις δικές μας υποχρεώσεις απέναντι του, ώστε να ζήσει όσο το δυνατόν πιο πολύ και πιο όμορφα.

  • Φαγητό/τροφή.

Το φαγητό αποτελεί το πιο βασικό κομμάτι της ζωής ενός σκύλου, καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και μακροζωία του σκύλου μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε την κατάλληλη σκυλοτροφή, ανάλογα με τις ανάγκες και τα γούστα του κατοικίδιου μας, πάντα υπό την καθοδήγηση του κτηνίατρου. Αναμφισβήτητα, το σωστό είναι να προτιμάμε τροφή υψηλής ποιότητας με κορυφαίο συστατικό την ζωική πρωτεΐνη παραδείγματος χάρη, κοτόπουλο, κρέας, ψάρι.

Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή της κατάλληλης σκυλοτροφής του σκύλου μας είναι η ηλικία του. Τα κουτάβια έχουν διαφορετικές θρεπτικές ανάγκες από αυτές ενός μέσου ενήλικου σκύλου και πρέπει να τρώνε τρεις με τέσσερις φορές ημερησίως. Μετά τους τέσσερις πρώτους μήνες ζωής, μειώνουμε τα γεύματα σε δύο τη μέρα.

  • Νερό.

Ό,τι πιο σημαντικό για την υγεία των σκύλων είναι το νερό, οπότε δεν ξεχνάμε να έχουμε πάντα διαθέσιμο φρέσκο νερό για το σκυλάκι μας και να το αλλάξουμε δύο με τρεις φορές τη μέρα.

Δείτε ακόμη:5 συνήθειες που σίγουρα όλοι έχουμε και προκαλούν σύγχυση στα σκυλάκια - Ας τις σταματήσουμε λοιπόν για να είναι ευτυχισμένα & χωρίς άγχος

  • Μέρος για ύπνο.

Ο ύπνος ανήκει στις βασικότερες ανάγκες του κατοικίδιου μας και γι’ αυτό πρέπει να δίνουμε τη δέουσα προσοχή. Το κρεβάτι του σκύλου είναι από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ σκύλου, καθώς αποτελεί πηγή άνεσης και ξεκούρασης και πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του σκύλου μας. Υπάρχουν σκύλοι που προτιμούν να κοιμούνται στο υπνοδωμάτιο του αφεντικού τους, ενώ άλλοι έχουν το δικό τους κρεβατάκι σκύλου.

Σε περίπτωση που το κατοικίδιο μας είναι ατίθασο, ζωηρό και πρέπει να πειθαρχήσει σε κανόνες, οι επαγγελματίες εκπαιδευτές προτείνουν τα σκυλιά να έχουν αυστηρά το δικό τους κρεβάτι. Στα καταστήματα pet shop υπάρχει τεράστια ποικιλία σε κρεβάτια σκύλου το καθένα από τα οποία έχει τη δική του χρήση και όφελος για το σκυλί. Αν θέλουμε να έχουμε το κατοικίδιο κοντά μας, αλλά να έχει το δικό του μέρος για ύπνο, τοποθετούμε το κρεβατάκι του στο δωμάτιο μας. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε όλοι χαρούμενοι και ασφαλείς!

  • Γυμναστική και Κοινωνικοποίηση.

Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται γυμναστική και κοινωνικοποίηση, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό, ανάλογα με τη ράτσα και τον χαρακτήρα του σκύλου. Ανάλογα με την ράτσα, την ηλικία και το μέγεθος του σκύλου μας ορίζουμε μια ρουτίνα γυμναστικής και άσκησης, προκειμένου να διατηρούμε υγιές και σε φόρμα το κατοικίδιο μας!

Η γυμναστική του κατοικίδιου μας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, ακόμα και με μια βόλτα στη γειτονιά ή στο πάρκο. Παράλληλα με την γυμναστική, τα σκυλάκια έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και σκυλάκια, με αποτέλεσμα να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να κοινωνικοποιούνται. Πέρα από τη βόλτα στο πάρκο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι γυμναστικής του σκύλου μας, όπως είναι τα μαθήματα εκπαίδευσης και ευλυγισίας τα οποία κινητοποιούν σωματικά και πνευματικά το σκυλάκι μας, αλλά ταυτόχρονα μας δίνουν τη δυνατότητα να συσφίξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις.

Παρόλο που η γυμναστική είναι απαραίτητη  στη ζωή των σκύλων, τα προβλήματα υγείας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την συχνότητα  και τον τρόπο  γυμναστικής και άθλησης. Ανάλογα με την υγεία και τις ανάγκες του σκύλου μας εκτιμούμε τον απαιτούμενο χρόνο που πρέπει να γυμνάζεται, για να διατηρείται υγιής και ευτυχισμένος.

  • Εμπλουτισμένο περιβάλλον.

Το περιβάλλον διαβίωσης και η καθημερινότητα του σκύλου μας είναι καθοριστικοί παράγοντες για την ψυχική και σωματική του υγεία. Ένας σκύλος που βιώνει μια καθημερινότητα πλούσια σε θετικά ερεθίσματα και κίνητρα για δραστηριοποίηση είναι ένας υγιής και πανευτυχής σκυλάκος. Συν τοις άλλοις, οι σκύλοι είναι ζώα της αγέλης και έχουν την ανάγκη να θεωρούν την οικογένεια τους ως μια αγέλη στην οποία είναι αναπόσπαστο μέλος.

Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να παίζουμε με το κατοικίδιο μας και να το βγάζουμε βόλτα τρεις φορές τη μέρα από δεκαπέντε λεπτά έως μισή ωρίτσα. Με αυτόν τον τρόπο ο σκυλάκος μας αισθάνεται μέλος της οικογένειας και σημαντικός στα μάτια του αφεντικού του. Βέβαια, η κάθε ράτσα έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις, οπότε πρέπει να είμαστε από πριν έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του.

Δείτε ακόμη:Είστε ή πρόκειται να γίνετε σκυλό-γονέας; Υποδεχθείτε σωστά το νέο μέλος ακολουθώντας αυτά τα βήματα

Παραδείγματος χάρη, ένας Γερμανικός Ποιμενικός έχει μεγάλη ανάγκη την πνευματική και σωματική διέγερση, όπως και δραστηριότητες στη φύση, για να είναι υγιής και χαρούμενος. Αντίθετα, ένα Σιχ Τσου κάνει περισσότερο καθιστική ζωή και μπορεί να ζήσει σε ένα μικρό διαμέρισμα.

Όσον αφορά στα παιχνίδια του κατοικίδιου μας, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και φειδωλοί μαζί τους, διότι τα σκυλιά έχουν τη τάση να βαριούνται εύκολα τα παιχνίδια τους. Αν θέλουμε το κατοικίδιο μας κάθε φορά να βλέπει τα παιχνίδια του σαν καινούρια, επιλέγουμε ενδιαφέροντα παιχνίδια που δεν καταστρέφονται εύκολα και τα αφήνουμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μαζί του. Μετά από κάθε φρόνιμη και υπάκουη συμπεριφορά δεν ξεχνάμε να επαινούμε και να επιβραβεύουμε το σκυλί μας με μια λιχουδιά!

  • Βασικές προμήθειες.

Πριν ακόμη φέρουμε το σκυλάκι μας στο σπίτι και το συστήσουμε στην οικογένεια του, καλό είναι να επισκεφθούμε ένα κατάστημα petshop και να προμηθευτούμε με τα εξής:

  • Μπολ

Το ιδανικό υλικό για μπολ φαγητού και νερού είναι το ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο αντέχει μέσα στον χρόνο και πλένεται εύκολα. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα πλαστικά μπολ, διότι περιέχουν τοξικές ουσίες που μπορεί να περάσουν στο φαγητό ή το νερό και αν το υλικό τους είναι πορώδες, ενθαρρύνει την ανάπτυξη μικροβίων. Όσον αφορά στα γυάλινα μπολ, είναι απόλυτα λογικό ότι πρέπει να αποφεύγονται, γιατί ένα ατύχημα είναι πολύ πιθανό.

  • Κολάρο.

Οι σκύλοι καλό είναι να φοράνε κολάρο που κλείνει με κούμπωμα ή σαν το χαλινάρι του αλόγου που να φέρει πάνω του ετικέτα ταυτοποίησης και ετικέτα για το εμβόλιο κατά της λύσσας.  Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε τύπο κολάρου κι αν επιλέξουμε, αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμόζει σωστά στον αυχένα και τον λαιμό του σκύλου. Η ιδανική απόσταση που πρέπει να έχει το κολάρο από τον λαιμό του σκύλου είναι δύο δάχτυλα. 

  • Λουρί.

Το λουρί του σκύλου πρέπει να είναι από 1,20 εκατοστά έως 2 μέτρα τουλάχιστον, για να έχει το σκυλί την απαραίτητη ελευθερία, αλλά να μπορείτε κι εσείς να έχετε έλεγχο στο ζώο. Στα καταστήματα με είδη και αξεσουάρ σκύλου θα βρείτε διάφορα είδη λουριών, αλλά ειδικά τα ανασυρόμενα λουριά καλό είναι να αποφεύγονται, γιατί δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στο σκυλί μας.

Τα σκυλάκια πρέπει να κυκλοφορούν πάντα με το λουρί τους σε δημόσιους χώρους, ακόμα και είναι άρτια εκπαιδευμένα και κοινωνικοποιημένα, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να διασπαστεί η προσοχή τους και να έχουν τάσεις φυγής.

  • Παιχνίδια.

Τα παιχνίδια για σκύλους δεν είναι απλώς αντικείμενα για να περάσει την ώρα του ευχάριστα, αλλά αποτελούν ένα μέσο πνευματικής και σωματικής διέγερσης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των σκύλων. Στην αρχή μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα είδη παιχνιδιών, μέχρι να καταλήξουμε σε αυτά που ταιριάζουν και αρέσουν στο φιλαράκι μας.

Ένα από τα πιο  διάσημα παιχνίδια σκύλου είναι το Κονγκ, το οποίο προσφέρει άπλετη όξυνση του νου. Πρόκειται για ένα κοίλο παιχνίδι φτιαγμένο από καουτσούκ που μασιέται από το σκυλάκι, αλλά είναι εξαιρετικά ανθεκτικό. Το Κονγκ μπορεί να λειτουργήσει με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα να το γεμίσουμε με λιχουδιές και το σκυλάκι μας να προσπαθήσει να τις φάει.

Δείτε ακόμη:6 καλοί λόγοι για να αφήσετε το σκυλάκι σας να κοιμηθεί μαζί σας! Είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνουν το άγχος, την κατάθλιψη & τη μοναξιά

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε, όταν αγοράζουμε παιχνίδια για τον σκύλο μας είναι το υλικό τους, η κατασκευή τους και το μέγεθος τους. Προσέχουμε πολύ να μην είναι φτιαγμένα από υλικό και βαφές που είναι τοξικές για τον οργανισμό του, όπως επίσης και να μην περιέχουν κομμάτια σχοινιού, εσωτερική γέμιση ή βαριά μέταλλα που μπορεί να τα καταπιεί το σκυλί μας.

Στο εμπόριο υπάρχει μια ειδική κατηγορία παιχνιδιών με εσωτερικό μηχανισμό που παράγει ήχο και παρόλο που αυτά τα παιχνίδια είναι εξαιρετικά διεγερτικά για τους σκύλους, μπορεί να αποβούν και εξαιρετικά επικίνδυνα, αν καταπιούν τον μηχανισμό. Κάντε μια έρευνα αγοράς στα καταστήματα petshop και βρείτε τα ιδανικά παιχνίδια-αξεσουάρ για το κατοικίδιο σας που δεν θέτουν τη ζωή του σε κίνδυνο.

  • Κλουβί σκύλου ή προστατευτικά κάγκελα.

Το κλουβί σκύλου είναι ένα αντικείμενο που έχει διάφορες χρήσεις και λειτουργίες. Η κυριότερη χρήση του crate είναι ως μέσο εκπαίδευσης των σκύλων για μερικές ώρες μέσα στη μέρα ή μέρος για να μείνει με ασφάλεια, αν πρέπει να λείψουμε πολλή ώρα από το σπίτι και δεν μπορούμε να επιβλέπουμε το σκυλί μας. Πέραν αυτού, το crate μπορεί να γίνει σπιτάκι σκύλου, αρκεί να τοποθετήσουμε ένα στρώμα και μερικά παιχνίδια. Σε περίπτωση που έχουμε μικρά παιδιά στον ίδιο χώρο με το κατοικίδιο μας, αλλά θέλουμε να υπάρχει αλληλεπίδραση και ασφάλεια μεταξύ τους, το κλουβί σκύλου μπορεί να φιλοξενήσει για μερικές ώρες το σκυλάκι μας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα petvet24.gr, εκτός από το κλουβί σκύλου, υπάρχουν ειδικά προστατευτικά κάγκελα που οριοθετούν τον χώρο που παίζει το σκυλάκι, ενώ συγχρόνως, μας δίνουν τη δυνατότητα να το επιτηρούμε. Τα προστατευτικά κάγκελα είναι μια καλή ιδέα, αν το κουταβάκι μας δεν είναι εκπαιδευμένο και έχει περιορισμένη πρόσβαση στο σπίτι.

  • Περιποίηση.

Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν μόνοι τους τη περιποίηση του σκύλου τους, ενώ άλλοι απευθύνονται σε επαγγελματίες του τομέα. Ανεξάρτητα από το ποιος κάνει την περιποίηση του σώματος του σκύλου μας, η βασική περιποίηση ενός σκύλου περιλαμβάνει:

  • Κόψιμο των νυχιών
  • Μπάνιο
  • Κούρεμα
  • Βούρτσισμα
  • Οδοντικό καθαρισμό
  • Έλεγχο και καθαρισμό των αυτιών.

Επιλογικά, ο ερχομός ενός σκύλου στο σπίτι μας προϋποθέτει να έχουμε κάνει έρευνα στις βασικές ανάγκες ενός σκύλου, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές, για να είναι το σκυλί μας υγιές και χαρούμενο. Βέβαια, η κάθε ράτσα έχει τις δικές της ανάγκες και «απαιτήσεις», ωστόσο, σε γενικές γραμμές, όλοι ο σκύλοι χρειάζονται φαγητό, νερό, γυμναστική/κοινωνικοποίηση, μέρος για ύπνο, αξεσουάρ σκύλου, περιποίηση και ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον διαβίωσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ