Διαβάστε ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα του Στ. Χαρίτου για τo ''ζέσταμα'' των επιχειρηματικών deals!

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στον επιχειρηματικό στίβο το τελευταίο διάστημα. Η αντίδραση της αγοράς που από τα χαμηλά των 477 μονάδων μέχρι και το κλείσιμο της συνεδρίασης την Παρασκευή έδωσε κέρδη πάνω από 65%, έχει επαναφέρει το επίκεντρο των συζητήσεων στην ουσία λειτουργίας της αγοράς, που δεν είναι άλλη από τις επιχειρηματικές συμφωνίες. Χρηματιστηριακοί κύκλοι βλέπουν ότι γίνονται συζητήσεις και πολύ γρήγορα μετουσιώνονται σε πράξεις και δεν αφορούν μόνο τις εισηγμένες, αλλά μία μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων. Η εξήγηση που δίνουν είναι ότι οι επιχειρηματίες, κάθε μέρα που περνάει πείθονται όλο και περισσότερο για την παραμονή της χώρας εντός του ευρώ.

Ρεπορτάζ: Στ. Κ. Χαρίτος
sxaritos@kerdos.gr

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στον επιχειρηματικό στίβο το τελευταίο διάστημα. Η αντίδραση της αγοράς που από τα χαμηλά των 477 μονάδων μέχρι και το κλείσιμο της συνεδρίασης την Παρασκευή έδωσε κέρδη πάνω από 65%, έχει επαναφέρει το επίκεντρο των συζητήσεων στην ουσία λειτουργίας της αγοράς, που δεν είναι άλλη από τις επιχειρηματικές συμφωνίες. Χρηματιστηριακοί κύκλοι βλέπουν ότι γίνονται συζητήσεις και πολύ γρήγορα μετουσιώνονται σε πράξεις και δεν αφορούν μόνο τις εισηγμένες, αλλά μία μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων. Η εξήγηση που δίνουν είναι ότι οι επιχειρηματίες, κάθε μέρα που περνάει πείθονται όλο και περισσότερο για την παραμονή της χώρας εντός του ευρώ.

Που σημαίνει ότι ο ορίζοντας αρχίζει και ανοίγει και τα σχέδιά τους με το πέρασμα του χρόνου κι εφόσον τα μέτρα που λάβει η κυβέρνηση αρχίσουν να αποδίδουν, προχωρήσει η εκταμίευση της κρίσιμης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και τελικά γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο χορός των deals έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Ξεκίνησε από τις τράπεζες και συγκεκριμένα από την Πειραιώς, η οποία αγόρασε το υγιές κομμάτι της πολύπαθης Αγροτικής Τράπεζας. Το αποτέλεσμα ήταν να βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας. Η τράπεζα, όμως, δεν θα μείνει εκεί, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενισχύσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της υποβάλλοντας πρόταση στην Societe Generale για την εξαγορά της Geniki Bank.

Την ίδια περίοδο, η Credit Agricole κίνησε τις διαδικασίες για την πώληση της θυγατρικής της στην Ελλάδα, της Emporiki Bank. Κι ενώ μέχρι την υποβολή των προσφορών το φαβορί ήταν η Alpha Bank, η αξιολόγησή τους από τους Γάλλους δείχνει ότι τα δεδομένα άλλαξαν. Σύμφωνα με την αγορά, αλλά και σύμφωνα με πηγές που έρχονται από το Παρίσι, τον πρώτο λόγο σε αυτή τη φάση φαίνεται να έχει η Eurobank. Αν προχωρήσει το deal Eurobank - Εmporiki, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξουν οι άλλοι μεγάλοι του κλάδου στη χώρα μας και συγκεκριμένα, Εθνική - Alpha Bank. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι πάντως στη χρηματιστηριακή αγορά, που δεν αποκλείουν μία ακόμα προσέγγιση μεταξύ των δύο, αν και σε αυτή τη φάση η Εθνική θα ήθελε να παίξει τον ρόλο του εξισορροπιστή στην αγορά, αναλαμβάνοντας το υγιές κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κυρίως τη διαχείριση των καταθέσεων, οι υψηλότερες από κάθε άλλη τράπεζα.

Για δε την Alpha Bank, το πιθανότερο είναι αν δεν μείνει «μόνη» της στην Ελλάδα, να επιδιώξει τη συνεργασία με ξένο όμιλο, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι ισχυρά funds από τις χώρες του Κόλπου έχουν λάβει εγκαίρως θέση και δεν έχουν βγει να πουλήσουν ακόμη κι όταν η μετοχή στοίχιζε μερικά cents... Επιπρόσθετα, εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι το τοπίο θ' αρχίσει να ξεκαθαρίζει από τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσουν οι τράπεζες μετά την εκταμίευση της δόσης. Δεν αποκλείεται δε, η ΕΤΕ ν' ανοίξει πρώτη τον χορό.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ενας ακόμη λόγος που γεμίζει με αισιοδοξία τους συναλλασσόμενους είναι η ζωηράδα που δείχνει η κυβέρνηση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το καλό κλίμα στην αγορά ανεβάζει τις αποτιμήσεις, με προφανή στόχο να πουληθούν τα ποσοστά του Δημοσίου στις καλύτερες δυνατές τιμές. Ταυτόχρονα, διαδικασίες που εκκρεμούσαν για... χρόνια με την απαραίτητη πολιτική βούληση ξεμπλοκάρουν και λύνουν τα χέρια του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει στις σχετικές προκηρύξεις διαγωνισμών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΟΠΑΠ.

Λίγες εβδομάδες αφότου είχε αναλάβει το πόστο του υπουργού Οικονομικών ο κ. Ι. Στουρνάρας, η περίπτωση του ΟΠΑΠ φάνταζε «βουνό» ως προς τη γραφειοκρατία που εμπόδιζε την άμεση ιδιωτικοποίησή του. Εκκρεμούσε η γνωμοδότηση της ΕΕ για το φορολογικό καθεστώς, αλλά και η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τον μονοπωλιακό χαρακτήρα. Το πρώτο θέμα αντιμετωπίστηκε, όσο κι αν «στενοχώρησε» τους επενδυτές, που βλέπουν να μειώνονται τα καθαρά κέρδη από τη φορολόγηση του 30% και για το δεύτερο μένει να αποφανθεί το ΣτΕ. Η κυβέρνηση υπολογίζει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του ΟΠΑΠ μέχρι τον Ιανουάριο. Μάιστα, η κυβέρνηση τονίζει ότι υπάρχει ζεστό ενδιαφέρον από τέσσερις ξένους στοιχηματικούς ομίλους.

Επίσης, μετά τον ΟΠΑΠ προκύπτει ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ, αφού απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνει την Επιχείρηση για τη χρήση του λιγνίτη, ανοίγοντας τη σχετική αγορά και στους ιδιώτες. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ΔΕΗ δεν έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά του λιγνίτη. Το αποτέλεσμα ήταν ένα διαρκές πάρτι για τη μετοχή. Ιδια εικόνα και για τα ΕΛΠΕ, με αυξημένο το ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά της συμμετοχής του Δημοσίου (35,47%).

Συμφωνίες στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις

Εκείνο που «συγκινεί» τους επενδυτές είναι τα deals στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Ηδη, η Folli Follie επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε «συζητήσεις αναφορικά με τον κλάδο των αφορολογήτων ειδών χωρίς ωστόσο να έχει επέλθει ακόμη συμφωνία μεταξύ των μερών». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Folli Follie και ο ελβετικός όμιλος αφορολογήτων Dufry έχουν κατ' αρχάς συμφωνήσει στην απόσχιση του κλάδου του travel retail και την εισφορά του σε εταιρεία ειδικού σκοπού, το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας θα εξαγοράσει εν συνεχεία η Dufry. Το ενδιαφέρον στη συμφωνία, αν προχωρήσει (σσ. οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο...) είναι ότι oι Ελβετοί θα αναλάβουν το 40% των υποχρεώσεων των ΚΑΕ και ταυτόχρονα θα καταβάλουν στα Folli μετρητά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Το deal που αναχαράσσει τις ισορροπίες στον κατασκευαστικό κλάδο είναι η εξαγορά του 10% που κατέχουν τα αδέλφια Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ από την οικογένεια Μπόμπολα, έναντι ποσού 47 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή, φήμες στην αγορά έκαναν λόγο για μεγαλύτερο τίμημα, άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ανακατατάξεις αναμένονται και στον τομέα των αερομεταφορών. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι Aegean και Ολυμπιακή έχουν έρθει και πάλι πιο κοντά. Η δραστηριοποίηση νέων αεροπορικών εταιρειών στην ελληνική αγορά, η είσοδος της Cyprus στις γραμμές εσωτερικού, μάλλον αλλάζουν τα δεδομένα περί δεσπόζουσας θέσης από μία συνεργασία μεταξύ Aegean και Olympic, η οποία, ως γνωστόν, έχει περάσει στον όμιλο της MIG.

Επίσης, εκτός ΧΑ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η συνεργασία του επιχειρηματία κ. Π. Γερμανού με την Wind, ή η ανάπτυξη της Chipita στην Απω Ανατολή.

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ