Επιστήμονες ανακάλυψαν εξέταση αίματος που προβλέπει την άνοια ως και 10 χρόνια νωρίτερα - 78 εκ. θα φθάσουν οι ασθενείς (φωτό)

Μια ρηξικέλευθη έρευνα

Οι ελπίδες για την πρόγνωση της νόσου της άνοιας αυξήθηκαν, καθώς επιστήμονες ανακάλυψαν βιολογικούς δείκτες στο αίμα που προβλέπουν την εμφάνιση της νόσου ακόμα και 15 χρόνια πριν την κλινική επιβεβαίωση.

Η ανάλυση αίματος εντόπισε πρότυπα τεσσάρων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο της άνοιας, του Αλτσχάιμερ και της αγγειακής άνοιας.

Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για την προσωποποίηση της ιατρικής περίθαλψης και την πιο αποτελεσματική πρόληψη της νόσου.

Έως το 2030 ο αριθμός των ασθενών με άνοια θα έχει φτάσει τα 78 εκατ. παγκοσμίως

Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 78 εκατομμύρια έως το 2030. Περίπου το 70% της άνοιας προκαλείται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, με αγγειακή άνοια, που με τη σειρά της προκαλείται από βλάβη των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό αποτελεί το 20% των περιπτώσεων.

image by guardian

«Ελπίζουμε να το αναπτύξουμε ως ένα κιτ προσυμπτωματικού ελέγχου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εθνικό σύστημα υγείας», δήλωσε ο καθηγητής Jianfeng Feng, ο οποίος κατέχει θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Warwick και στο Πανεπιστήμιο Fudan στην Κίνα.

Μια σειρά από πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει τη δυνατότητα που έχει η εξέταση αίματος, η οποία μπορεί να εντοπίσει ασθενείς που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια.

Έχοντας αυτές τις πληροφορίες, οι γιατροί θα μπορούσαν να καθορίσουν ποιους ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθήσουν άμεσα για περαιτέρω αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένου πλήρους διαγνωστικού ελέγχου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα δύο υπό εξέταση φάρμακα για την άνοια είναι το lecanemab και το donanemab.

  1.     Lecanemab: Το lecanemab είναι ένα φάρμακο που βρίσκεται υπό εξέταση για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ. Έχει ως στόχο τη μείωση των αβλαβών των πρωτεϊνών amyloid στον εγκέφαλο, που συνδέονται με τη νόσο.
  2.     Donanemab: Το donanemab είναι ένα άλλο φάρμακο που εξετάζεται για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ. Προσφέρει ανάλογη προσέγγιση, στοχεύοντας στη μείωση των αβλαβών πρωτεϊνών amyloid στον εγκέφαλο.

Η έγκριση αυτών των φαρμάκων από τις ρυθμιστικές αρχές θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη στον τομέα της θεραπείας της άνοιας. Εάν λάβουν άδεια, θα πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω σχετικά με το κόστος και τα οφέλη πριν από την ευρεία κυκλοφορία τους.

Η ανάπτυξη αιματολογικών εξετάσεων για τη διάγνωση της άνοιας είναι μια ελπιδοφόρα πρωτοβουλία, αλλά η οικονομική τους βιωσιμότητα παραμένει κρίσιμο θέμα.

Οι ερευνητές αντιμετωπίζουν την πρόκληση να μειώσουν το κόστος αυτών των εξετάσεων προκειμένου να γίνουν προσβάσιμες σε ευρύτερες ομάδες ανθρώπων, σύμφωνα με την Guardian.

Διαβάστε επίσης: H Demi Moore κάνει έκκληση σε όσους έχουν τους δικούς τους ανθρώπους με άνοια: «Να δίνετε χαρά και αγάπη σε αυτό που είναι σήμερα! » (φωτό)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ