Αυτοί είναι οι απίθανοι λόγοι που τα χαμστεράκια έχουν φουσκωτά μάγουλα - Τα θηλυκά έχουν έναν παραπάνω !

Δε φαντάζεστε τί κρύβουν μέσα!

Τα χάμστερ είναι αξιολάτρευτα νυχτόβια ζωάκια με μικρά μουσούδια, λεπτεπίλεπτα πατουσάκια, και φουσκωτά μάγουλα.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα χάμστερ έχουν φουσκωτά μάγουλα και ποια είναι η λειτουργία τους;

Αποθηκεύουν στα μάγουλά τους τροφή και υλικά για χτίσιμο φωλιάς

Τα μάγουλα του χάμστερ μοιάζουν με δύο σάκους που βρίσκονται στα πλάγια του στόματος και φτάνουν μέχρι πίσω στους ώμους του ζώου.

Το χάμστερ τα χρησιμοποιεί ως αποθηκευτικό χώρο για τροφή, και μπορεί να τα γεμίσει και να τα κρατήσει γεμάτα για όσο επιθυμεί.

Μπορεί, ακόμα, να φάει και να τρέξει με γεμάτα τα μάγουλα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ένα χάμστερ μπορεί να χωρέσει το 20% του σωματικού του βάρους στα μάγουλά του.

Αν γεμίσετε το μπολ του χάμστερ σας με φαγητό, αυτό θα γεμίσει τα μάγουλά του και θα το μεταφέρει στη φωλιά του.

Πρόκειται για ζωάκια που τείνουν να συλλέγουν μεγάλες ποσότητες προμηθειών για να νιώθουν εξασφαλισμένα.

Είναι απαραίτητο να προσέχετε τι ταΐζετε το χάμστερ σας, καθώς κοφτερά ή τραγανά κομμάτια τροφής μπορεί να τραυματίσουν τα μάγουλά του και να του προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Κάντε εκτενή έρευνα πριν αποφασίσετε τι τροφές είναι ασφαλές να δώσετε στο μικρό ζωάκι σας.

Τα χάμστερ στη φύση μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με τα μάγουλά τους γεμάτα τροφή, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να επιστρέφουν συχνά στη φωλιά τους.

Πρόκειται για ζώα που μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά για να βρουν την τροφή τους.

Στη φύση, ένα χάμστερ μπορεί να τρέξει ακόμα και 9 χλμ. μέσα σε μια νύχτα!

Αν νιώσει ότι απειλείται, μπορεί να το βάλει στα πόδια στη στιγμή, κουβαλώντας μαζί το φαγητό του.

Όσο τρέχει, μπορεί να επιλέξει να κάνει ένα διάλειμμα και να φάει λίγο από το κολατσιό του.

Όταν φτάνει στη φωλιά του, το χάμστερ αδειάζει τα μάγουλά του, ώστε να μπορεί να απολαύσει το φαγητό του με ηρεμία και ασφάλεια.

Κάποιες φορές, κομμάτια των περιεχομένων των μάγουλων του χάμστερ μπορεί να καταλήξουν στο στόμα του. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα στην περίπτωση του φαγητού, μπορεί όμως να γίνει επικίνδυνο με μη βρώσιμα αντικείμενα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να προσέχετε τι μπαίνει μέσα στο κλουβί του χάμστερ σας.

Στη φύση, το χάμστερ θα επιλέξει ξερά φύλλα, κλαδάκια ή γρασίδι για να χτίσει τη φωλιά του. Στο σπίτι, θα ψάξει για άλλα υλικά.

Για παράδειγμα, αν το χάμστερ σας βρει κομμάτια από χαρτοπετσέτες ή χαρτί υγείας και τα αποθηκεύσει στα μάγουλά του για να φτιάξει τη φωλιά του, μπορεί να καταπιεί μικρά κομμάτια και να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα χάμστερ χρειάζονται σάκους στα μάγουλά τους είναι για να αποθηκεύουν και να φυλούν το φαγητό τους. Επιπλέον, η δυνατότητα αυτή τους επιτρέπει να τρέχουν για να ξεφύγουν από τους θηρευτές ανά πάσα στιγμή – ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ζώα-θηράματα, λόγω του μικρού μεγέθους τους.

Τα χάμστερ προέρχονται κυρίως από τη Νότια Τουρκία, τη Συρία, τη Ρωσία, τη Μογγολία, και μέρη της Κίνας. Η γη στην οποία ζουν συχνά δεν είναι ιδιαίτερα γόνιμη, με αποτέλεσμα η εύρεση τροφής να καθίσταται δύσκολη. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό για τα χάμστερ να μπορούν να αποθηκεύσουν την τροφή που βρίσκουν.

Τέλος, τα θηλυκά χάμστερ μπορούν να μεταφέρουν τα μικρά τους κρύβοντάς τα στα μάγουλά τους.

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα μάγουλά τους

Δυστυχώς, τα μάγουλα των χάμστερ μπορούν να παρουσιάσουν διάφορα προβλήματα, κάποια από τα οποία προκύπτουν λόγω των τροφών που αποθηκεύουν στα μάγουλά τους.

Οι τροφές μπορεί να κολλάνε ή να αποτελούνται από κοφτερά κομμάτια.

Παρακολουθείτε συστηματικά την κατάσταση της υγείας του χάμστερ σας, και πιο συγκεκριμένα ελέγχετε το στόμα του. Αν το χάμστερ σας παρουσιάσει οποιοδήποτε πρόβλημα στα μάγουλά του, π.χ. όγκους που επιμένουν για πάνω από μία μέρα, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν/μία κτηνίατρο που ειδικεύεται στα εξωτικά ζώα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, τα πιο συνήθη προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει ένα χάμστερ στα μάγουλά του είναι:

– Κύστεις: Τοπικές μολύνσεις που μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση από πύον και μπορούν να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα στο υπόλοιπο σώμα. Ένας/μία κτηνίατρος που ειδικεύεται στα εξωτικά ζώα θα χορηγήσει αντιβιοτικά στο χάμστερ σας, και μπορεί να χρειαστεί να του καθαρίσει το εσωτερικό του στόματος.

– Όγκοι: Οι όγκοι είναι συνήθως καρκινικοί και επηρεάζουν μόνο το ένα μάγουλο. Τείνουν να είναι πιο σκληροί από την αίσθηση που δίνουν τα μάγουλα όταν είναι γεμάτα με τροφή. Τις περισσότερες φορές δεν έχουν καλή πρόγνωση, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αφαιρεθούν χωρίς να επηρεαστεί η δυνατότητα του χάμστερ να τρώει.

– ΑντιστροφήΠρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, αλλά μπορεί να συμβεί όταν τα μάγουλα του χάμστερ αντιστρέφονται μέσα-έξω. Θα το καταλάβετε βλέποντας ένα ροζ εξόγκωμα στην άκρη του στόματος, το οποίο θα εμποδίζει το ζωάκι από το να τρέφεται. Ο/η κτηνίατρος μπορεί να επαναφέρει το μάγουλο του χάμστερ, το οποίο μπορεί να χρειαστεί ράμματα για να μείνει στη σωστή θέση.

– Εγκλωβισμός τροφής: Πολύ σπάνια, ενδέχεται μεγάλα κομμάτια τροφής ή υλικών για χτίσιμο να παγιδευτούν στο μάγουλο του χάμστερ σας, και να μην μπορεί να τα βγάλει.

Δείτε ακόμα:Η αιώνια κόντρα μεταξύ σκυλόφιλων και γατόφιλων ! Ποιό κατοικίδιο είναι προτιμότερο - Γάτα ή σκύλος;

Αν δεν καθαριστεί, η εγκλωβισμένη τροφή μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ή κύστεις όταν αρχίσει να μουχλιάζει μέσα στα μάγουλα του ζώου. Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο χάμστερ σας αδειάζει συστηματικά τα μάγουλά του και ότι δεν μένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα με τροφή μέσα σ’ αυτά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ