Τα 4 ζωάκια που μοιάζουν αξιολάτρευτα αλλά είναι αιμοβόρικα & επικίνδυνοι θηρευτές !

Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του!

Τα ακριβά αρώματα έρχονται σε μικρά μπουκάλια.Αν η εμφάνιση μπορούσε να σκοτώσει.

Υπάρχουν πολλές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά, στη γλώσσα μας και σε άλλες γλώσσες, οι οποίες αναφέρονται στη δύναμη ή στον ρόλο της εμφάνισης.

Αν προσαρμόζαμε λίγο αυτά τα σχήματα λόγου, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα ζώων: σε αυτά που παρά την εμφάνισή τους μπορούν να σκοτώσουν, σε αυτά που είναι αξιολάτρευτα αλλά αιμοβόρικα.

Η χαριτωμένη εμφάνιση κάποιων ζώων μπορεί να είναι παραπλανητική, και δεν πρέπει να την αφήνετε να σας ξεγελά.

Ας δούμε τέσσερις περιπτώσεις επικίνδυνων θηρευτών που δεν σου γεμίζουν το μάτι… αλλά μπορούν πολύ εύκολα να σου το βγάλουν.

Μελοασβός

Ο βασιλιάς αυτής της λίστας είναι, το δίχως άλλο, ο μελοασβός. Μοιάζει περισσότερο με νυφίτσα (και ανήκει στην ίδια οικογένεια) παρά με ασβός, και έχει το μέγεθος περίπου μιας γάτας.

Κατάγεται από την υποσαχάρια Αφρική. Εκτός από την Αφρική, ο μελοασβός μπορεί να βρεθεί και στη Σαουδική Αραβία, στο Ιράν, και στη Δυτική Ασία.

Παίρνει την ονομασία του από την τάση του να επιτίθεται σε μελίσσια, αναζητώντας όχι το μέλι, αλλά τις πλούσιες σε πρωτεΐνη προνύμφες.

Ο μελοασβός μπορεί να μας θυμίζει χαρακτήρα καρτούν, αλλά δύσκολα θα συνεχίσουμε να τον θεωρούμε γλυκούλη αφού τον γνωρίσουμε.

Πρόκειται για ένα τρομερά έξυπνο και δυνατό ζώο που μπορεί να ανοίξει πόρτες και κλειδαριές, με τεράστια νύχια και πόδια προσαρμοσμένα για να σκάβουν.

Μπορεί να εκλύσει μια άσχημη μυρωδιά όταν απειλείται, και δεν προσβάλλεται από το δηλητήριο των φιδιών. Έχει εξαιρετικά χαλαρό δέρμα που του επιτρέπει, όταν ένας εχθρός τον δαγκώνει, να γυρίζει και να του επιτίθεται.

Ένας μελοασβός μπορεί να βγάλει νοκ άουτ φίδια και σκορπιούς (τα οποία τρώει), και να βγει αλώβητος από διενέξεις με ανθρώπους, άλογα, σκύλους, λιοντάρια και ύαινες.

Η καλύτερη μέθοδος άμυνάς του είναι να επιτεθεί πρώτος όταν νιώθει ότι απειλείται. Οι δαγκωνιές από άλλα ζώα και τα αγκάθια του σκατζόχοιρου δεν τρυπούν εύκολα το σκληρό δέρμα του, και οι μέλισσες δεν μπορούν να τον τσιμπήσουν. Ο μελοασβός μπορεί να φάει ολόκληρο το θήραμά του, μαζί με το δέρμα, τα μαλλιά, τα πούπουλα, και τα οστά.

Αυτά τα κοντοπόδαρα ζωάκια είναι ατρόμητα, ξεροκέφαλα, και θυμώνουν εύκολα. Μη σου τύχει!

Μαυροπόδαρη γάτα

Αυτό το μικροσκοπικό, χνουδωτό, αξιολάτρευτο αιλουροειδές πεινάει για σάρκα. Όσο περισσότερη, τόσο καλύτερα. Πρόκειται για μία από τις πιο μικρόσωμες γάτες που υπάρχουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα την ήθελες για κατοικίδιο.

Είναι ένα πέρα για πέρα άγριο ζώο της Νότιας Αφρικής, που κυνηγά τη νύχτα καταναλώνοντας το 20-30% του βάρους του ανά γεύμα.

Τα κοφτέρα δόντια και νύχια της τη βοηθούν να εξολοθρεύει ό,τι βρίσκει μπροστά της (κυρίως έντομα, πουλιά, τρωκτικά, ακόμα και ερπετά). Είναι πολύ δύσκολο να ερευνηθούν καθώς δεν θα τις βρει κανείς εύκολα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μαυροπόδαρη γάτα είναι ένα ευάλωτο είδος που χρήζει προστασίας.

Κυνόμυς

Ξέρουμε ότι θέλεις να ζουλήξεις και να φιλήσεις αυτό το μικροσκοπικό τρωκτικό από την Αμερική, αλλά θα σε συμβουλεύαμε να μην το επιχειρήσεις.

Ζουν σε περίπλοκες υπόγειες αποικίες, οι οποίες συχνά προσφέρουν καταφύγιο σε βατράχια και φίδια.

Αποτελούν μεν βορά για μεγαλύτερους θηρευτές, αλλά μπορούν με τη σειρά τους να παλέψουν γενναία, με τα δυνατά δόντια και τα μυτερά νύχια τους.

Τα ξαδέρφια των σκίουρων που όλοι αγαπάμε είναι και εξαιρετικά έξυπνα: χρησιμοποιούν ιδιαίτερα εξελιγμένη και περιγραφική γλώσσα για να συνεννοούνται μεταξύ τους.

Μπορούν όμως εύκολα να σκοτώσουν σκίουρους για να εξαφανίσουν τον ανταγωνισμό για την εύρεση τροφής.

Έχει αποδειχθεί ότι τα μικρά ενός δολοφόνου κυνομύος έχουν υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης από τα υπόλοιπα, λόγω της μείωσης του ανταγωνισμού.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι αυτά τα ζώα-serial killers παραμένουν χορτοφάγα!

Είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων στα οποία ζουν.

Δυστυχώς, τα ζωάκια αυτά έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό, και τα εναπομείναντα κινδυνεύουν από ανθρώπινες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων είναι και η εξολόθρευσή τους. Είναι φορείς πανώλης, αλλά οι άνθρωποι δύσκολα κολλούν από αυτά.

Λορίς

Δείτε ακόμη:Τί είναι το σύνδρομο του μαύρου σκύλου & γιατί απασχολεί τους ειδικούς ; Μα είναι τόσο αξιολάτρευτα - Όπως όλα άλλωστε !

Το χνουδωτό λορίς μπορεί να μας θυμίζει τον Γάτο Σπιρουνάτο από το ομώνυμο παιδικό που ικετεύει κοιτώντας σε με τα τεράστια, υγρά μάτια του – και είναι εξίσου αιμοβόρικο με τον φανταστικό ήρωα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, τα περισσότερα λορίς ζουν στην Νοτιοανατολική Ασία, και το δηλητηριώδες δάγκωμά τους μπορεί ακόμα και να κάνει τη σάρκα του θηράματός του να σαπίσει.

Οι ειδικοί μας ενημερώνουν ότι τα λορίς χρησιμοποιούν το δηλητήριο στο δάγκωμά τους κυρίως όταν μαλώνουν μεταξύ τους, και όχι τόσο για να προστατευτούν από άλλα είδη εχθρών. Το μοναδικό δηλητηριώδες πρωτεύον θηλαστικό του κόσμου είναι, μάλιστα, μακρινός μας ξάδελφος. Το λορίς είναι παμφάγο – τρέφεται, μεταξύ άλλων, με νέκταρ και μικρά θηλαστικά – αλλά αν απειληθεί, ένα δάγκωμά του μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ, αρρυθμίες, ακόμα και θάνατο σε έναν άνθρωπο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ