Τραγωδία στα Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία 1.091 σελίδων - Γιατί οι βουλευτές δεν θα πάρουν αντίγραφα (βίντεο)

Οι καταθέσεις των μαρτύρων και η έκθεση των πραγματογνωμόνων είναι μερικά από όσα περιλαμβάνει η δικογραφία για την τραγωδία στα Τέμπη

Εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει η μελέτη του φακέλου που απέστειλε η εισαγγελία Λάρισας με ευρήματα από τις έρευνες που διεξάγει για το δυστύχημα των Τεμπών, από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, η δικογραφία αριθμεί περίπου 1.000 σελίδες και περιλαμβάνει:

- Μηνυτήριες αναφορές
- Εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων
- Πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών
- Το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Οι βουλευτές δεν θα πάρουν αντίγραφα της δικογραφίας για να διασφαλιστεί η μυστικότητα της διαδικασίας. Ωστόσο τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής θα μπορούν να επισκέπτονται το γραφείο του Ειδικού Γραμματέα του κοινοβουλίου για να μελετήσουν τα σχετικά έγγραφα και να αντλήσουν στοιχεία και πληροφορίες για την σύνταξη των πορισμάτων.

Διαβάστε ακόμα: Ανατριχιαστικό βίντεο-ντοκουμεντο από την τραγωδία στα Τέμπη: «Βοήθεια, είμαστε από κάτω!» - Οι κραυγές εγκλωβισμένων που καίγονται κάτω από τις λαμαρίνες

Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο προκειμένου να ερευνήσει τις διαχρονικές παθογένειες των σιδηροδρόμων από το 1997 έως και σήμερα και ολοκλήρωσε την διαδικασία εξέτασης μαρτύρων την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχει προθεσμία έως τις 8 Μαρτίου για την κατάθεση των τελικών συμπερασμάτων ενώ στις 11 Μαρτίου θα γίνει η τελική συνεδρίαση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να κατατεθεί κοινό πόρισμα – κάτι που όπως όλα δείχνουν, δεν αναμένεται να συμβεί.

Διαβάστε ακόμα: Κατασυγκινεί η ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού για την κόρη της - "Ένας χρόνος Μάρθη μου, έγινες άγγελος, θα ξανασυναντηθούμε κάποια στιγμή" (φωτό)

Το αίτημα του ΚΚΕ

Πάντως, το ΚΚΕ με επιστολή του προς το προεδρείο της εξεταστικής ζητά να υπάρξει νέα έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθούν τα στοιχεία της δικογραφίας. “Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή την έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, με βάση το οποίο εγκρίθηκε η διαβίβαση της δικογραφίας προς την Βουλή και της αποστολής της δικογραφίας, ζητάμε την άμεση συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής” αναφέρουν σε επιστολή τους οι Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα.

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης παράταση όλων των προθεσμιών τουλάχιστον για μία εβδομάδα προκειμένου να γίνει προσεκτικότερη ανάγνωση των εισαγγελικών ευρημάτων.


Δεν δίνεται παράταση

Πάντως το προεδρείο της εξεταστικής Επιτροπής με ανακοίνωση του ενημερώνει ότι δεν θα δοθεί παράταση των εργασιών καθώς το υλικό που διαβιβάστηκε από την εισαγγελία Λάρισας δεν είναι ογκώδες αλλά “απολύτως διαχειρίσιμο”.

“Με δεδομένο ότι ο όγκος του υλικού που απέστειλε η εισαγγελία εφετών Λάρισας είναι απολύτως διαχειρίσιμο η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων από την εξεταστική επιτροπή συνεχίζεται εντός του πλαισίου που έχει οριστεί.

Ως εκ τούτου από σήμερα, με γνώμονα τη διασφάλιση της μυστικότητας της ποινικής διαδικασίας στη Λάρισα που βρίσκεται στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης, τα μέλη της επιτροπής από σήμερα κιόλας θα έχουν τη δυνατότητα καθημερινά (Δευτέρα - Παρασκευή) από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ καθώς και το Σάββατο από τις 09:00 το πρωί ως τις 15:00 να επισκέπτονται το Γραφείο του ειδικού γραμματέα της Βουλής ώστε να αντλήσουν στοιχεία για τη σύνταξη των πορισμάτων.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι διαβιβάστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic train Mauricio Cappotorto για την περαιτέρω αξιολόγηση της” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέλη της επιτροπής ανέμεναν ότι η εισαγγελία Λάρισας θα τους διαβίβαζε ογκώδη φάκελο μετά από ένα χρόνο ερευνών. Προσθέτουν ωστόσο ότι η δικογραφία είναι μόλις 1.091 σελίδες εκ των οποίων σχεδόν οι 500 είναι οι μηνυτήριες αναφορές.

Διαβάστε ακόμα: Ράγισαν καρδιές στο μνημόσυνο των 57 νεκρών στα Τέμπη: «Αγάπη μου, δε θα σε ξαναδώ. Πού είσαι;» η κραυγή μάνας - Δείτε βίντεο και φωτό με όσα έγιναν στο σημείο «0»
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ