Γιατί η γάτα σας παρουσιάζει ξαφνικά απρόβλεπετες συμπεριφορές ; Τι κρύβεται πίσω από την κυκλοθυμία !

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν ακόμα και τις πιο περίεργες γατίσιες συμπεριφορές.

Όσοι/ες έχουν ζήσει με σκύλους και γάτες, γνωρίζουν ότι τα δύο αυτά ζώα διαφέρουν σε πολλά επίπεδα ως προς τη συμπεριφορά τους.

Κατανοώντας τη γλώσσα του σώματος της γάτας

Δεν διαφέρουν μόνο στο πώς αντιδρούν σε παρόμοιες καταστάσεις, ή στον τρόπο που δένονται με τους κηδεμόνες τους, αλλά και στη γλώσσα του σώματος. 

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε πολύ καλά εξοικειωμένοι με τη γλώσσα του σώματος του σκύλου, ενώ της γάτας πολλές φορές μας μπερδεύει και μας φαίνεται περίεργη. 

Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν μάθει να αντιλαμβάνονται τι τους λέει μια γάτα με το σώμα και τις συμπεριφορές της ανά πάσα στιγμή, έχει οδηγήσει στην επικράτηση της στερεοτυπικής εικόνας της γάτας ως ζώο απόμακρο, κυκλοθυμικό, και απρόβλεπτο.

Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο ζει κανείς με γάτες και παρατηρεί τη συμπεριφορά τους, τόσο πιο ξεκάθαρο καθίσταται ότι πρόκειται για ζώα που δένονται πολύ με τους ανθρώπους τους, και στην πραγματικότητα οι περισσότερες συμπεριφορές τους είναι προβλέψιμες και συμβαίνουν για κάποιον λόγο. 

Άλλωστε, οι γάτες είναι ζώα της συνήθειας και αγαπούν να αναπτύσσουν και να ακολουθούν συγκεκριμένες ρουτίνες. 

Αυτό που χρειάζεται είναι να παρατηρούμε περισσότερο τη γλώσσα του σώματός τους και να μαθαίνουμε, μέσα απ’ αυτό, να καταλαβαίνουμε τι μας επικοινωνούν.

Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας ακολουθεί αυστηρό πρόγραμμα βάσει ωραρίου

Σας ξυπνάει κάθε πρωί πιο αποτελεσματικά κι από ξυπνητήρι ζητώντας φαγητό, παρακαλάει να της ανοίξετε την πόρτα συγκεκριμένες ώρες, τρέχει πάνω-κάτω μανιασμένα το απόγευμα και τα ξημερώματα, και πλένεται συστηματικά αρκετές φορές μέσα στη μέρα. 

Μπορεί να έρχεται στο κρεβάτι σας κάθε βράδυ και να περιμένει να σηκώσετε το πάπλωμα για να μπει από κάτω, ή να ακολουθεί διάφορα άλλα τελετουργικά.

Μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε τα πιο διακριτικά σημάδια στη συμπεριφορά της γάτας σας, και δείχνοντας σεβασμό στα όρια και στις ανάγκες της (π.χ. σταματώντας τα χάδια όταν αρχίσει να μας γλείφει ή να μας δαγκώνει απαλά το χέρι), θα μπορέσετε να βελτιώσετε τη σχέση και τη συμβίωσή σας με το αγαπημένο σας οικόσιτο αιλουροειδές, και να του προσφέρετε ένα περιβάλλον γεμάτο κατανόηση και φροντίδα, όπως του αξίζει.

Τι κρύβεται πίσω από την κυκλοθυμία της γάτας;

Τι είναι αυτό που ωθεί τη γάτα σας συμπεριφορές τις οποίες χαρακτηρίζουμε ως “απρόβλεπτες”; Για παράδειγμα, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που η γάτα σας σάς επιτίθεται ξαφνικά ενώ τη χαϊδεύετε; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν ακόμα και τις πιο περίεργες γατίσιες συμπεριφορές.

– Υπερδιέγερση

Αν χαϊδεύετε τη γάτα σας και, ενώ φαίνεται να περνάει καλά, ξαφνικά σας δαγκώνει, το πιθανότερο είναι ότι έχει υποστεί υπερδιέγερση από το έντονο περιβαλλοντικό ερέθισμα του χαδιού. Μια γάτα που δέχεται περισσότερα και πιο έντονα ερεθίσματα από αυτά που μπορεί να ανεχτεί (όπως π.χ. αν τη χαϊδεύετε έντονα, ή αν τη χαϊδεύετε σε κάποιο ευαίσθητο σημείο), μπορεί να νιώσει άβολα και να αντιδράσει. 

Διαβάστε ακόμη:«Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;» - Δε θα ξαναπείτε αυτή τη φράση, αφού θα γνωρίζετε τί θέλει να σας πει με κάθε κίνηση η γατούλα σας

Η παρατηρητικότητα αποτελεί πολύ σημαντική δεξιότητα για να μπορέσετε να αντιληφθείτε τις απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά της γάτας σας, οι οποίες θα σας υποδείξουν πότε να σταματήσετε.

– Επιθετικότητα

Αν η συμπεριφορά της γάτας σας χαρακτηρίζεται από ξαφνική επιθετικότητα, είναι πιθανό αυτό να οφείλεται σε φόβο, εδαφικότητα, ή κτητικότητα. Μια γάτα που επιτίθεται ή γρυλίζει ξαφνικά σε μια άλλη γάτα, μπορεί να νιώθει ότι απειλείται ο χώρος και τα υπάρχοντά της, κι ότι πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της. Αν παρατηρήσετε ότι η διάθεση και η συμπεριφορά της γάτας σας μεταβάλλονται ξαφνικά ως απόκριση σε κάτι που αντιλαμβάνεται ως απειλή, τότε μάλλον αντιμετωπίζει θέματα ανασφάλειας τα οποία μεταφράζονται σε επιθετικότητα.

– Προβλήματα υγείας

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, η γάτα σας μπορεί να φέρεται με τρόπο που μοιάζει κυκλοθυμικός επειδή υποφέρει από κάποιο πρόβλημα υγείας που ενεργοποιείται σε συγκεκριμένες στιγμές. Π.χ. μια γάτα με πόνο στην πλάτη που αντιδρά έντονα όταν την αγγίζετε σ’ εκείνο το σημείο, η μια γάτα με υπερθυρεοειδισμό που της προκαλεί ξαφνική υπερκινητικότητα. 

Διαβάστε ακόμη:Έχουν το πρόγραμμά τους ακόμα και στην τροφή ! Τι αρέσει στα γατάκια να τρώνε και σε τί συχνότητα;

Αν η κυκλοθυμία και οι απρόβλεπτες συμπεριφορές της γάτας σας δεν μπορούν να εξηγηθούν με κάποιον άλλο προφανή τρόπο, τότε προγραμματίστε μια επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο.

– Αλλαγές στη ρουτίνα της

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι γάτες είναι ζώα που αγαπούν την ρουτίνα και δεν τα πάνε καλά με τις αλλαγές. Αν έχετε πρόσφατα μετακομίσει, καλωσορίσει ένα νέο μέλος στην οικογένεια, φύγει ταξίδι, ή ακόμα και υποδεχτεί καλεσμένους, αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η γάτα σας έχει αναστατωθεί και φέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αν παρατηρήσετε ότι η διάθεση και η συμπεριφορά της γάτας σας αλλάζει απότομα, συλλογιστείτε ποιες αλλαγές έχουν γίνει στη ρουτίνα της τον τελευταίο καιρό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ