Τι είναι το Ginkgo Biloba ; Ας γνωρίσουμε τις λαμπρές ιδιότητες & τα οφέλη του θαυματουργού για τη μνήμη συμπληρώματος !

Προέρχεται από ένα αρχέγονο δέντρο από την Ανατολή

Τι είναι το ginkgo biloba;

Το Ginkgo biloba είναι ένα βότανο ή εκχύλισμα, γνωστό και ως βότανο της μνήμης

Προέρχεται από ένα αρχέγονο δέντρο από την Ανατολή, το οποίο χρησιμοποιείται παραδοσιακά εδώ και χιλιάδες χρόνια για μία πληθώρα καταστάσεων. Εξέχοντα ρόλο κατείχε στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Αυτό το δέντρο μπορεί να ζήσει έως και 1000 χρόνια και φτάνει σε ύψος έως και τα 35 μέτρα. 

Το εκχύλισμα ginkgo biloba προκύπτει από την επεξεργασία των φύλλων του δέντρου και λέγεται ότι είναι το πιο διάσημο βότανο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι αποτελεί το μοναδικό μέλος του είδους του. Στα ελληνικά το ginkgo biloba μεταφράζεται ως ασημένιο βερίκοκο ή λευκό φρούτο.

Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, όμως η θετική του επίδραση δεν περιορίζεται εκεί. Συγκεκριμένα, αυτό φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες:

· Στις γνωστικές λειτουργίες
· Στη θωράκιση του οργανισμού, ώστε αυτός να αντεπεξέλθει σε απαιτητικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας
· Στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων διάφορων ψυχολογικών διαταραχών.

Ποια είναι τα οφέλη;

Όπως προαναφέρθηκε, το ginkgo biloba προσφέρεται για διάφορες καταστάσεις. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά περισσότερες πληροφορίες.

1. Ενίσχυση της μνήμης

Η κυριότερη ιδιότητα του βοτάνου είναι η ενίσχυση της μνήμης

Χάρη στην ιδιότητά του να ενισχύει τη ροή του αίματος, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και κατ΄ επέκταση της σκέψης, της συγκέντρωσης και της μνήμης. Ενδείκνυται τόσο για υπερήλικες όσο και για μικρότερης ηλικίας άτομα.

2. Αντιμετώπιση ψυχολογικών συμπτωμάτων

Επίσημες έρευνες έχουν δείξει ότι το ginkgo biloba μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αγχωδών διαταραχών, κατάθλιψης και μεταπτώσεων της διάθεσης. 

Αυτή η δράση κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στη βοήθεια που παρέχει στον οργανισμό να αντεπεξέλθει στην ορμόνη του στρες, αλλά και στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Δείτε ακόμη:Βιταμίνη Κ: Πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας; - Πήζει το αίμα - Ενισχύει τα κόκκαλα και την καρδιοαγγειακή υγεία (βίντεο)

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η θεραπεία σε τέτοιου είδους δυσκολίες πρέπει να καθοδηγείται από ειδικό ιατρό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κανείς να λαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις αυτοΐασης.

3. Αντιοξειδωτική δράση

Αυτό το βότανο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και τερπενοειδή. Αυτά είναι χημικές ενώσεις που προσδίδουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο συστατικό που τις περιέχει. Έτσι, το gingko συμβάλλει στην αντιμετώπιση κι εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Το αποτέλεσμα είναι αυτό να προσφέρει επίσης μία προστατευτική δράση για την καρδιά και τον εγκέφαλο.

4. Ενίσχυση κυκλοφορίας αίματος

Βασική ιδιότητα του ginkgo είναι ότι ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Χάρη σε αυτή τη δράση του μπορεί να ωφελήσει ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Μία από αυτές τις ευεργετικές συνέπειες είναι η καλύτερη στύση και κατ΄ επέκταση η βελτίωση της σεξουαλικής ζωής του ατόμου.

5. Καλή λειτουργία ματιών

Χάρη στην ιδιότητά του να βελτιώνει και να ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, αυτό το βότανο συμβάλλει στην καλή υγεία και λειτουργία των ματιών και της λειτουργίας της όρασης.

Που θα βρείτε διαθέσιμο το ginkgo biloba;

Το γκίνγκο μπιλόμπα κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και μπορεί κανείς να το βρει σε μορφή συμπληρώματος ή έγχυσης.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να βρεθεί σε
• κάψουλες ή ταμπλέτες
• υγρό εκχύλισμα ή βάμμα
• αποξηραμένα φύλλα για ρόφημα τσαγιού

Πώς καταναλώνεται;

Όπως προαναφέρθηκε το βότανο του ginkgo μπορεί να βρεθεί στις παραπάνω μορφές.
Όσον αφορά την πόσιμη μορφή του, αυτή έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση κι έτσι δεν το προτιμούν οι περισσότεροι. Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ποτέ δεν καταναλώνουμε ωμούς σπόρους ginkgo, επειδή είναι τοξικοί.
Σχετικά με την συνιστώμενη ημερήσια δόση δεν υπάρχουν επαρκής πληροφορίες. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι μία ποσότητα των 240mg χωρισμένη μέσα στην ημέρα είναι μία ικανοποιητική δόση. Καλό είναι ο λήπτης να ξεκινά σταδιακά την κατανάλωση.

Ποιες είναι οι παρενέργειες που μπορεί να έχει;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ofarmakopoiosmou.gr, τo gingko biloba είναι ένα σχετικά ανεκτό βότανο. Αλλά οι γιατροί συστήνουν την αποφυγή της λήψης από άτομα που πάσχουν από υπέρταση, επιληψία, διαταραχές πήξεως του αίματος, από άτομα που λαμβάνουν αντιδιαβητική αγωγή ή που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποιο χειρουργείο.

Κάποιες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί είναι οι εξής:

· Ναυτίες ή διάρροιες
· Πονοκέφαλοι ή πόνοι στο στομάχι
· Κνησμός
· Αλλεργικές αντιδράσεις

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ