Το καρκινογόνο βενζόλιο: Τι είναι; - Ας μάθουμε για τις βλαβερές επιπτώσεις της τοξικής ουσίας και που βρίσκεται (βίντεο)

Τι πρέπει να προσέξουμε; 

Το βενζόλιο είναι μία ιδιαίτερα τοξική χημική ένωση. Όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ταχυκαρδία, πονοκεφάλους, σύγχυση, αναισθησία, ακόμα και το θάνατο. 

To θέμα είναι ότι δεν το εισπνέουμε απλά στην εποχή μας. 

Το βενζόλιο υπάρχει μέσα στην ζωή μας ενεργά.

Βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ζάλη, ταχυκαρδία, τάση για εμετό, σπασμούς και το θάνατο.

Τώρα έχει ανοίξει ο διάλογος για προϊόντα περιποίησης και ιδιαιτέρως τα προϊόντα ακμής.

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι υψηλά επίπεδα της καρκινογόνου ουσίας βενζόλιο εντοπίστηκαν σε ορισμένα προϊόντα για την ακμή, όπως τα Clinique της Estee Lauder, Up&Up της Target και Clearasil της Reckitt Benckiser, υποστηρίζει το ανεξάρτητο αμερικανικό εργαστήριο Valisure.

Ας μάθουμε, λοιπόν, τι είναι το βενζόλιο και που υπάρχει:

Το βενζόλιο (benzene) είναι οργανική ένωση με μοριακό τύπο C6H6 και είναι φυσικό συστατικό του αργού πετρελαίου (1-5%), σύμφωνα με το Χημικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το βενζόλιο είναι μία από τις ενώσεις αρωματικών υδρογονανθράκων που βρίσκονται σαν πρόσθετα στην αμόλυβδη βενζίνη (μαζί με το τολουόλιο και το ξυλόλιο). 

Ανήκει, μαζί με τις άλλες δύο, στην πρώτη κατηγορία των καρκινογόνων ενώσεων. Το βενζόλιο προκαλεί λευχαιμία. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση γι’ αυτό. 

Είναι ένα εξαιρετικά εύφλεκτο υγρό με χαρακτηριστική οσμή "βενζίνης" και αρκετά πτητικό. 

Η καρκινογόνος και μεταλλαξιγόνος δράση του βενζολίου, γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες, καθιστά επικίνδυνη τη μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις ατμών του σε εργασιακούς χώρους. 

Ωστόσο, το βενζόλιο χρησιμοποιείται ευρύτατα ως βιομηχανικός διαλύτης καθώς και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πλήθους ενώσεων (πλαστικών, ελαστικών, χρωμάτων, φαρμάκων).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχετική οδηγία στην οποία κατέληξε πρόσφατα η Ε.Ε. τονίζει ότι για το βενζόλιο, λόγω του ότι είναι καρκινογόνος ουσία, δεν μπορούν να θεσπιστούν όρια συγκέντρωσης, κάτω από τα οποία δεν έχουμε πρόβλημα!

 Βέβαια, οι πιθανότητες λευχαιμίας αυξάνονται με το χρόνο έκθεσης και με τη συγκέντρωση του βενζολίου. Το βενζόλιο μάλιστα δεν διαλύεται σχετικά γρήγορα, αφού αντέχει πάνω από δύο μέρες.

Η καρκινογόνος αυτή ουσία βρίσκεται από το τσιγάρο το οποίο καπνίζουμε μέχρι και τις κρέμες που εφαρμόζουμε στο πρόσωπο και το σώμα μας.

Ακόμα και όταν καίγεται το πλαστικό, επίσης παράγεται βενζόλιο. 

Μερικές βιομηχανίες χρησιμοποιούν το βενζόλιο για να δημιουργήσουν άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στην δημιουργία πλαστικού, ρητίνης, νάυλον και συνθετικών ινών. 

Το βενζόλιο επίσης χρησιμοποιείται για την κατασκευή συγκεκριμένων τύπων εντομοκτόνων αλλά και λιπαντικών.

Πρέπει να είμαστε πραγματικά προσεκτικοί, καθώς οι συνέπειες είναι θανατηφόρες.

Διαβάστε ακόμα: Το επικίνδυνο και καρκινογόνο βενζόλιο ανιχνεύθηκε σε Clinique & Clearasil για την ακμή - Η μελέτη Αμερικανικού εργαστηρίου

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ