Ο αριθμός γροθιά στο στομάχι! Πάνω από 1.000 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλονίκη - Οι ξενώνες για τις κακοποιημένες γυναίκες

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές

Ένα νούμερο που ολοένα και περισσότερο αυξάνεται αντί να μειώνεται ...

Τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας δεν έχουν τέλος με τον αριθμό τους να υπερβαίνει τα 1.000.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί χιλιάδες κλήσεις γυναικών που ζητούν βοήθεια.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές της karfitsa.gr, έγιναν γνωστά 1.250 περιστατικά που αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία, εκ των οποίων οι δράστες σε 1.003 περιπτώσεις ήταν άνδρες και σε μόνο 247 γυναίκες.

Όσον αφορά την περίοδο από 1η Αυγούστου του 2023 έως τις 31 Ιανουαρίου του 2024 έλαβαν χώρα 484 περιστατικά με δράστες άνδρες και 115 με γυναίκες.

Στην πόλη υπάρχουν τρείς ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και είναι ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Ξενώνας γυναικών θυμάτων βίας του δήμου Κορδελιού Ευόσμου καθώς και ο ξενώνας ΕΚΚΑ.

Από την πλευρά της, η κοινωνική λειτουργός των Ξενώνων Γυναικών Θυμάτων βίας του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου μιλώντας στην Karfitsa ανέφερε «Εργάζομαι τα τελευταία δέκα χρόνια στον ξενώνα από την αρχή λειτουργίας του δηλαδή, η δομή μας ξεκίνησε να λειτουργεί από 14 Οκτωβρίου του 2013.Το προσωπικό που είναι στον ξενώνα είναι συγκεκριμένο , δηλαδή εγώ που είμαι κοινωνική λειτουργός, υπάρχει μια ψυχολόγος και ένας ψυχολόγος για παιδιά. Υπάρχει μια διοικητική υπάλληλος μια κυρία γενικών καθηκόντων και οι φύλακες, ενώ βρίσκονται στην αναμονή νέων προσλήψεων. Ο ξενώνας δέχεται παραπομπές από τα συμβουλευτικά κέντρα ανά την Ελλάδα, από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και από το εθνικό κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης το ΕΚΚΑ. Για να έρθει μια γυναικά στον ξενώνα θα πρέπει να γίνουν κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις οι οποίες είναι μια ψυχιατρική εκτίμηση για να μπορεί να συμβίωση η γυναίκα με άλλα άτομα, μια δερματολογική εκτίμηση για ψώρα, μια ακτινογραφία θώρακος για φυματίωση και εκτίμηση από παθολόγο. Σε περίπτωση που υπάρχουνε παιδιά μια παιδιατρική γνωμάτευση. Φιλοξενούμε παιδιά με την εξής δυνατότητα να είναι μέχρι 12 ετών τα αγόρια και τα κορίτσια μέχρι 18 ετών άλλα ανάλογος την περίπτωση μπορούμε να το διαμορφώσουμε ανάλογα. Επειδή ο ξενώνας έχει απόρρητο αριθμό, καλό θα ήταν να απευθύνονται οι γυναίκες αρχικά στο 15900 που είναι 24ωρη γραμμή λειτουργίας ή στο συμβουλευτικό κέντρο Θεσσαλονίκης που το τηλέφωνο τους είναι 2310528984 και βρίσκεται Αλεξανδρουπόλεως 10 στην περιοχή Κωλέττη. Ο στόχος γενικότερα είναι να έρθει η γυναικά στον ξενώνα να ενδυναμωθεί και να μπορέσει να υποστηρίξει ένα αυτόνομο σχέδιο διαβίωσης που σημαίνει να μπορέσει να φύγει από την βία που ζούσε τόσα χρόνια και να πούμε ότι λειτουργούμε υποστηρικτικά διότι τις γυναίκες της βλέπουμε ως επιζώσες της βίας γιατί μέσα από τις συνεδρίες μπορούμε να την βοηθήσουμε να δει αλλιώς την ζωή και να δει ότι υπάρχει και ένας άλλος τρόπος χωρίς βία. Να ζήσει την ζωή της διαφορετικά και ακόμη και να γυρίσει πίσω να ζήσει διαφορετικά έχοντας την γνώση πως υπάρχουν δομές που μπορούν να την στηρίξουν εκείνη και τα ανήλικα τέκνα της αν υπάρχουν. Όλα αυτά γίνονται μέσα από την διαδικασία συμβουλευτικής και των ομαδικών συνεδρίων».

Στην συνέχεια, η ψυχολόγος του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Θεσσαλονίκης, Σοφία Μποζίνη ανέφερε «Μια γυναίκα είτε λόγω ενδοοικογενειακής βίας η οποιαδήποτε μορφή έμφυλης βίας μπορεί να καλέσει στο 15900. Από εκεί και πέρα επειδή υπάρχουνε συμβουλευτικά σε όλη την Ελλάδα μπορεί να απευθυνθεί συμβουλευτικά στο πλησιέστερο συμβουλευτικό κέντρο γυναικών. Υπάρχουν 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία δεν έχουν απόρρητη διεύθυνση οπότε μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει εκεί. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη το συμβουλευτικό κέντρο γυναικών βρίσκεται στην Αλεξανδρουπόλεως 10. Οπότε όταν μια γυναίκα απευθυνθεί στο συμβουλευτικό κέντρο όπου εκεί παρέχεται νομική, κοινωνική, ψυχολογική, και εργασιακή στήριξη. Σε περίπτωση που θέλει να απομακρυνθεί από την εστία οπού υπάρχει βία μπορεί το συμβουλευτικό κέντρο να την παραπέμψει σε κάποιο ξενώνα. Ο ξενώνας είναι ένα σπίτι όπου μπορεί να διαμένει μια γυναίκα με τα παιδιά της και για αυτό και η διεύθυνση και το τηλέφωνο είναι απόρρητο. Ο συγκεκριμένος ξενώνας μπορεί να φιλοξενήσει έως 20 άτομα (γυναίκες και παιδιά). Ο ξενώνας μπορεί να φιλοξενήσει γυναίκες άνω των 18ετων και τα παιδιά τους. Στα κορίτσια δεν υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας ενώ αν είναι αγόρια τυπικά επιτρέπεται μέχρι 12 χρονών όμως ανάλογα με την δυναμική του ξενώνα μπορεί να παραβλέπει η ηλικία κάποιες φορές, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Στον ξενώνα υπάρχει φυλάξει 24ωρη. Παρέχεται κοινωνική και ψυχολογική στήριξη για τις γυναίκες, ψυχολογική στήριξη για τα παιδιά κει εργασιακή συμβουλευτική. Στόχος του ξενώνα είναι η γυναίκα να ενδυναμωθεί, να αυτονομηθεί προκειμένου ο ξενώνας να αποτελέσει το ενδιάμεσο σταθμό στη ζωή της και να καταφέρει να πατήσει ξανά στα πόδια της. Εάν μια γυναίκα επιθυμεί να διαμένει σε ξενώνα μόνη της ή με τα παιδιά της μπορεί να απευθυνθεί στο συμβουλευτικό κέντρο της περιοχής της αλλιώς σε κοινωνική υπηρεσία του Δήμου ή κέντρα κοινότητας. Η διαμονή είναι τυπικά τρεις μήνες αλλά μπορεί να δοθεί παράταση ανάλογα με τις ανάγκες και την πορεία της κάθε γυναίκας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ