Γιάννα Ανδρονοπούλου διευθύνουσα σύμβουλος Microsoft: Αρχίζει η κατασκευή του mega data center στα Σπάτα - Τον Απρίλιο οι μπουλντόζες

Σάρκα και οστά αποκτά το Data Center της Microsoft που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στα Σπάτα.

Την έναρξη της κατασκευής του Κέντρου Δεδομένων της Microsoft στα Σπάτα, στις αρχές Απριλίου, ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα η διευθύνουσα σύμβουλος του αμερικάνικου κολοσσού για την Ελλάδα, τη Κύπρο και την Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου.

To Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι μπουλντόζες για την κατασκευή του πρώτου data center του μεγαλύτερου από τα τρία το οποίο θα ενταχθεί στο cloud region που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο αμερικανικός κολοσσός στην χώρα.

Η επένδυση της Microsoft αφορά στη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική σε ισάριθμα ακίνητα που έχει αγοράσει με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud).

Το πρώτο, που ξεκινά άμεσα, θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και το δεύτερο και τρίτο στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας.

Η δυναμικότητα του data center στα Σπάτα θα είναι 19,2 MW (διπλάσια αυτών που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί – 9,6 MW) και θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία.

Η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται ήδη στην διαδικασία επιλογής αναδόχου από μια short list που περιλαμβάνει τρεις εγχώριους μεγάλους κατασκευαστές, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, όπως ανέφερε η κ. Γιάννα Ανδρονοπούλου διευθύνουσα σύμβουλος Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου σε σχετική Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε προ ολίγου.

Μετά κι από αυτό και δεδομένης της έκδοσης του σχετικού προεδρικού διατάγματος αλλά και της έγκρισης από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την έναρξη πρόδρομων εργασιών η σχετική κατασκευή θα ξεκινήσει άμεσα. Αρχικά η υλοποίηση θα ξεκινήσει από τα Σπάτα και θα προχωρήσει αργότερα στο Κορωπί με τον ορίζοντα ολοκλήρωσης και θέσης σε λειτουργία, να υπολογίζεται, βάσει διεθνής εμπειρίας, στην επόμενη τριετία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν.

Διαβάστε ακόμα: Topwoman η Γιάννα Ανδρονοπούλου: CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Mάλτα - Η γοητευτική κοκκινομάλλα που κάνει windsurf χειμώνα, καλοκαίρι

Η επένδυση προβλέπει την δημιουργία δυο data center στην περιοχή των Σπάτων δυναμικότητας 19,2 MW. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει ένα μέρος του πρώτου Data center και εν συνέχεια θα τίθενται σε λειτουργία και τα υπόλοιπα ανάλογα με την ζήτηση. Η επένδυση ωστόσο, όπως επεσήμανε η κα Ανδρονοπούλου θα συνδυαστεί με σημαντικές πρωτοβουλίες για την τοπική κοινωνία οι οποίοι θα διαρθρωθούν σε τρεις άξονες:

  • την εκπαίδευση
  • την εργασία
  • τον πολιτισμό

«Η επένδυση έβαλε την Ελλάδα σε ένα κομβικό σημείο στην τεχνολογία και άνοιξε το δρόμο για άλλες σχετικές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με τα Αραβικά Εμιράτα» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Microsoft.

Δηλώνοντας αισιόδοξη για την άμεση έναρξη των εργασιών επεσήμανε ότι το momentum που έχει η χώρα ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και ενισχύεται ενδεχομένως και από την αλλαγή νοοτροπίας των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες στρέφονται στην τεχνολογία».

Υπό αυτό το πρίσμα μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μπουν στο data center έχει αυξηθεί και στη λίστα περιλαμβάνονται και βαριές βιομηχανίες οι οποίες μέχρι χθες, δεν είχαν μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ