Ο ερχομός ενός μωρού στο σπίτι μπορεί να φέρει ταραχή στο σκυλάκι σας - Δείτε πώς να το διαχειριστείτε για μια ομαλή μετάβαση !

Αναγνωρίστε τα σημάδια ζήλιας του σκύλου σας

Στους ανθρώπους, η ζήλια περιγράφεται ως «ένα συναίσθημα που εμφανίζεται όταν ένα άτομο υστερεί απέναντι σε κάποιο άλλο, από πλευράς πλούτου, ικανοτήτων, ή ταλέντου, ή επιθυμεί διακαώς κάτι που κάποιος άλλος έχει στην κατοχή του.» 

Σύμφωνα μάλιστα με τον Βρετανό φιλόσοφο και μαθηματικό Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ η ζήλια είναι μια από τις κυριότερες αιτίες της δυστυχίας.

Τι γίνεται όμως με τα κατοικίδιά μας; Με τους σκύλους μας; Νιώθουν ζήλια; Και αν ναι, πώς τη βιώνουν;

Η ζήλια στα ζώα έχει να κάνει με την ανασφάλεια που μπορεί να νιώσουν είτε από αλλαγή στη συμπεριφορά μας είτε από αλλαγές που μπορεί να γίνουν μέσα στο σπίτι μας, με αποτέλεσμα να αλλάξουν η ρουτίνα τους και ο τρόπος ζωής τους.

Ο ερχομός ενός μωρού στο σπίτι είναι μία από αυτές τις αλλαγές- και μάλιστα από τις πιο σημαντικές. Εκεί οι περισσότεροι σκύλοι θα νιώσουν άγχος και ανασφάλεια. Κάποιοι θα το δείξουν έντονα, κάποιοι άλλοι όχι τόσο.

Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι εσείς να αναγνωρίσετε τα σημάδια αυτών των αλλαγών στη συμπεριφορά του ζώου σας και να αναλάβετε δράση.

Βοηθήστε τον σκύλο σας να δεχτεί την αλλαγή και την άφιξη ενός νέου μωρού με:

Ετοιμασία

Πριν έρθει το νέο μωρό στο σπίτι, θα πρέπει να κάνετε κάποια πράγματα ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά και να μη νιώσει ο σκύλος σας έντονα αυτή την αλλαγή, όπως:

-Ετοιμάστε το δωμάτιο του μωρού από πριν- κάτι που συνήθως κάνουμε-. Εκτός από την κούνια, τα παιχνίδια και όλα τα απαραίτητα, έχετε και διάφορα προϊόντα που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. 

Αφήστε τον σκύλο σας να τα πλησιάσει και να τα μυρίσει ώστε να συνηθίσει τις μυρωδιές

Μπορείτε επίσης να βάλετε και μωρουδίσιους ήχους ώστε να ακούσει και να ξέρει τι τον περιμένει. Να έχει δηλαδή έρθει σε μια πρώτη επαφή με αυτούς ώστε μετά να μην είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα. 

Οι διάφοροι νέοι επαναλαμβανόμενοι ήχοι σε ένα σπίτι στρεσάρουν πολύ τα κατοικίδια.

-Βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι του είναι σε ασφαλές μέρος μακριά από τα πράγματα του μωρού ώστε να μπορεί να αποσυρθεί εκεί για ησυχία και ηρεμία αν θελήσει.

-Θυμηθείτε να τον ανταμείψετε με λιχουδιές και χάδια όταν συμπεριφέρεται με ήσυχο τρόπο και φαίνεται να αποδέχεται τη νέα κατάσταση.

-Πριν το μωρό σας φτάσει στο σπίτι, μην τον αφήνετε να μπαίνει σε ορισμένα δωμάτια ή χώρους. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα συνδέσει αυτή την έλλειψη πρόσβασης με το νέο μωρό.

-Είναι επίσης σημαντικό η ρουτίνα του σκύλου σας να διατηρείται, όσο το δυνατόν περισσότερο. Προσπαθήστε να μην την αλλάξετε. 

Αυτό περιλαμβάνει τις ώρες των γευμάτων του, τις καθημερινές του βόλτες και την παρέα που κάνετε κανονικά μαζί του. 

Με την άφιξη ενός νέου μωρού, αναπόφευκτα θα υπάρξουν προσαρμογές που πρέπει να γίνουν. Προσπαθήστε να τα κάνετε όλα αυτά σταδιακά για να βοηθήσετε και τον σκύλο σας να προσαρμοστεί.

-Η εκπαίδευσή του ζώου σας είναι απαραίτητη. 

Αν τον σκύλο σας τον έχετε εκπαιδεύσει, θα πρέπει να συνεχίσετε να εφαρμόζετε τις εντολές που έχει μάθει, όπως το να ακούει, να κάθεται, να μένει και να μην τρέχει και άλλα ώστε να μπορείτε να ελέγχετε οποιαδήποτε κατάσταση με ασφάλεια όταν υπάρχουν νέοι περισπασμοί.

-Προετοιμάστε τον επίσης για το γεγονός ότι με την άφιξη του μωρού, θα έχετε περισσότερους επισκέπτες στο σπίτι και προσπαθήστε να τον διατηρήσετε ήρεμο.

-Κάποιες φορές βγείτε βόλτα με το καροτσάκι που θα μπει το μωρό και πηγαίνετε βόλτες με τον σκύλο σας, έχοντάς τον δίπλα στο καρότσι. Με αυτόν τον τρόπο θα το συνηθίσει και δεν θα έχει πρόβλημα όταν στο καρότσι πλέον θα βρίσκεται το μωρό.

Αναγνωρίστε τα σημάδια ζήλιας του σκύλου σας

Προσέξτε τα ακόλουθα σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι ο σκύλος σας ζηλεύει και δεν νιώθει άνετα με το νέο μωρό:

-Ξεκίνησε να κάνει την τουαλέτα του μέσα στο σπίτι;

-Δείχνει σημάδια άγχους, ταραχής και νευρικότητας;

Δείτε ακόμη:Η σχέση με ένα σκύλο είναι ένα πραγματικό δώρο για τον άνθρωπο - Μπορούν και προσφέρουν άνευ όρων αγάπη & αποδοχή!

-Αναζητά επιπλέον προσοχή από εσάς περισσότερο από ό, τι κανονικά;

-Γρυλίζει ή δείχνει επιθετικότητα προς άλλα τα κατοικίδια ζώα ή ακόμα και όταν δίνετε προσοχή στο μωρό;

-Κρύβεται σε διάφορα μέρη του σπιτιού;

Εάν αναγνωρίσετε αλλαγές στη γλώσσα του σώματός τους, μπορείτε στη συνέχεια να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να τον καθησυχάσετε.

Συμβουλές για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να δεχτεί το νέο σας μωρό

Εάν έχετε προετοιμάσει τον σκύλο σας για τις επερχόμενες αλλαγές στο σπίτι και τον τρόπο ζωής σας με την άφιξη ενός νέου μωρού, αυτό δεν θα πρέπει να σταματήσει μέχρι να βεβαιωθείτε ότι εκείνος συνεχίζει να αποδέχεται αυτές τις αλλαγές. Για αυτό:

-Προσπαθήστε να κάνετε την πρώτη τους συνάντηση ήρεμη και χαλαρή. Επιλέξτε ένα ήσυχο δωμάτιο και έχετε τον σκύλο σας σε ένα χαλαρό λουρί και μερικές λιχουδιές στο χέρι.

-Ανταμείψτε τον σκύλο σας όταν έρχεται ήσυχα πιο κοντά στο νέο σας μωρό για να το διερευνήσει. 

Δεν χρειάζεται να πλησιάσει πολύ κοντά αρχικά. 

Επίσης μπορείτε να σταματήσετε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση, αν αυτό χρειαστεί, με το να του αποσπάσετε την προσοχή με ένα αγαπημένο του παιχνίδι ή με μια λιχουδιά.

Δείτε ακόμη:Ο ερχομός ενός μωρού δε σημαίνει την απομάκρυνση του κατοικιδίου σας - Δείτε πώς θα το χειριστείτε σωστά γιατί μόνο καλό θα φέρει !

-Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, έχει εύκολη πρόσβαση στο ασφαλές μέρος του (όπως το κρεβάτι ή το crate του) για να πάει όποτε αισθάνεται την ανάγκη να αποσυρθεί.

-Όταν ασχολείστε με το μωρό σας και δίνετε όλη την προσοχή σας εκεί, δώστε ταυτόχρονα στο σκυλάκι σας ένα αγαπημένο του παιχνίδι για να παίξει ώστε να μη νιώσει παραμελημένο. Και πάντα να το ανταμείβετε για την καλή του συμπεριφορά.

-Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, πάρτε μαζί και το μωρό σας όταν βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας, αλλά μη δένετε το λουρί του στο καροτσάκι γιατί αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνο εάν ο σκύλος σας αποφασίσει ξαφνικά να τρέξει μακριά.

-Μην αναγκάζετε τον σκύλο να αλληλεπιδράσει με το μωρό σας. Αφήστε τον να το πλησιάσει όταν αυτός θελήσει.

-Μην αφήνετε τον σκύλο και το μωρό σας μαζί χωρίς επίβλεψη.

Τέλος ποτέ μην τιμωρείτε τον σκύλο σας αν κάνει κάτι διαφορετικό ή αν φερθεί ασυνήθιστα κάποια στιγμή.

Αν τώρα ανησυχείτε υπερβολικά για το πώς θα αντιδράσει ο σκύλος σας όταν έρθει στο σπίτι το νέο μέλος, μιλήστε με κάποιον εκπαιδευτή. Η συμβουλή του θα είναι πολύτιμη.

Δείτε ακόμη:Κεφάλαιο άγχος: Οι 5 πιο συχνές αιτίες που το βιώνουν τα σκυλάκια & πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ