Περίτεχνα αυγά Fabergé που κοστίζουν μία περιουσία - Ενέπνευσαν τους Ρώσους Αυτοκράτορες έως και τον James Bond (φωτό)

Ανεκτίμητο πασχαλινό δώρο

Λίγοι θησαυροί αιχμαλωτίζουν τη φαντασία όπως τα Ρωσικά Αυτοκρατορικά Πασχαλινά Αυγά. 

"Βουτηγμένα" στην ιστορία και τη δεξιοτεχνία, τα αυγά Fabergé έχουν γίνει συνώνυμα με τον πλούτο και την απαράμιλλη ομορφιά - το απόλυτο βασιλικό δώρο του Πάσχα.

Ο Ρώσος χρυσοχόος Πέτρ Καρλ Φαμπερζέ είναι το πρόσωπο του καλλιτέχνη χρυσοχόου που με τις δημιουργίες του πλημμύρισε τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης. Ο πατέρας του Γκούσταβ ίδρυσε το κοσμηματοπωλείο Φαμπερζέ το 1842 και μέχρι σήμερα είναι ένα από τα πλέον γνωστά ρωσικά ονόματα στον κόσμο και φυσικά το όνομα που συμβολίζει την ύψιστη πολυτέλεια.

instagram @royally.yours

Τα «Aυγά Φαμπερζέ», έγιναν στην ουσία το σύμβολο του πλούτου του αυτοκρατορικού Οίκου της Ρωσίας. Η ομορφιά, η μεγαλοπρέπεια και η κομψότητα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τις δημιουργίες του Φαμπερζέ. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί το ταλέντο και η τέχνη, οι παραδόσεις και οι τολμηρές τεχνοτροπίες, και οι εντυπωσιακές συλλογές, στις οποίες πολλά από τα εκθέματα του έχουν σχέση με μυστήρια και μύθους.

Σήμερα «η Κότα» και «Το Αυγό με το τριαντάφυλλο μπουμπούκι» βρίσκονται στο ιδιωτικό Μουσείο Φαμπερζέ στην Αγία Πετρούπολη. Τα αυγά αυτά όπως και άλλα επτά αυτοκρατορικά αυγά, όπως και περίπου 250 άλλα κοσμήματα Φαμπερζέ, πουλήθηκαν σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's από τους κληρονόμους του Μάλκολμ Φορμπς, εκδότη του περιοδικού Forbes. Ολόκληρη τη συλλογή, αγόρασε τότε απρόσμενα ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Βίκτορ Βέκσελμπεργκ. Λέγεται ότι η συλλογή αυτή του Φορμπς πουλήθηκε έναντι 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι σήμερα θεωρούν ότι έχουν χαθεί ή έχουν κλαπεί τα αυτοκρατορικά Πασχαλινά αυγά «Τα χερουβείμ και η άμαξα» «Το Νεσσεσέρ» «Η επέτειος της Δανίας», «Στη μνήμη του Αλέξανδρου του Γ'».

Αυτά είναι τα 10 πιο ακριβά αυγά στον κόσμο:

10. Το αυγό τριαντάφυλλου

The-Rosebud-Egg

Το δέκατο πιο ακριβό αυγό Faberge στον κόσμο είναι το The Rosebud Egg, αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το αυγό ήταν το πρώτο που παρήγγειλε ο Τσάρος Νικόλαος Β' στη σύζυγό του, Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα. Συνέχιζε να παραγγέλνει δύο αυγά κάθε άνοιξη για είκοσι χρόνια: το ένα πιθανώς για τη γυναίκα του και το άλλο για την κόρη του.

9. Το αυγό της κότας Faberge

The-Hen-Faberge-Egg

Το ένατο πιο ακριβό αυγό Faberge στον κόσμο είναι το The Hen Faberge Egg, αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι το πρώτο επίσημο αυγό Faberge, που κατασκευάστηκε το 1885. Το αυγό ήταν τόσο αγαπητό που η βασιλική οικογένεια συνέχισε να παραγγέλνει περισσότερα, κάνοντας όλα τα επόμενα αυγά δυνατά.

8. Το αυγό: Τάγμα του Αγίου Γεωργίου

The-Order-of-St-George-Egg

Το όγδοο πιο ακριβό αυγό Faberge στον κόσμο είναι το The Order of St. George Egg, αξίας 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι το τελευταίο αυγό που δωρίστηκε στη Μαρία Φεοντόροβνα ως δώρο από τον Τσάρο Νικόλαο Β'. Ο Faberge κατασκεύασε το αυγό κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που συνέβαλε στον πιο αυστηρό σχεδιασμό του.

7. Το χειμωνιάτικο αυγό

The-Winter-Egg

Το έβδομο πιο ακριβό αυγό Faberge στον κόσμο είναι το The Winter Egg, αξίας 9,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Την εποχή της δημιουργίας του, το The Winter Egg ήταν το πιο πολύτιμο αυγό Faberge που υπήρχε. Αυτή τη στιγμή είναι μέρος της ιδιωτικής συλλογής έργων τέχνης του Εμίρη του Κατάρ.

6. Το αυγό: Οι κρίνοι της κοιλάδας

The-Lilies-of-the-Valley-Egg

Το έκτο πιο ακριβό αυγό Faberge στον κόσμο είναι το The Lilies of the Valley Egg, αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή ήταν μια από τις ετήσιες πασχαλινές επιτροπές από τον Τσάρο Νικόλαο Β' για την Τσαρίνα.

5. Το αυγό της δέκατης πέμπτης επετείου

The-Fifteenth-Anniversary-Egg

Το πέμπτο πιο ακριβό αυγό Faberge στον κόσμο είναι το The Fifteenth Anniversary Egg, αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τσάρος Νικόλαος Β' παρήγγειλε το αυγό ως δώρο στην Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα το 1911. Το αυγό τιμά τη δέκατη πέμπτη επέτειο από τη στέψη του Τσάρου.

4. Αυγό: Το δέντρο του κόλπου

The-Bay-Tree-Egg

Το τέταρτο πιο ακριβό αυγό Faberge στον κόσμο είναι το The Bay Tree Egg, αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν μια παραγγελία από τον Νικόλαο Β' της Ρωσίας το 1911 και δόθηκε ως δώρο στην Dowager αυτοκράτειρα Maria Feodorovna. Το σχέδιο είναι μια δάφνη, βασισμένη σε μια μηχανική πορτοκαλιά του 18ου αιώνα.

3. Το αυγό της Στέψης

The-Coronation-Egg

Το τρίτο πιο ακριβό αυγό Faberge στον κόσμο είναι το The Coronation Egg, αξίας 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι προστατευόμενοι του Faberge, Mikhail Perkhin και Henrik Wigstrom, έφτιαξαν αυτό το αυγό το 1897. Ήταν ένα δώρο στέψης για την αυτοκράτειρα Alexandra Feodorovna, τη νέα τσαρίνα. Οι τεχνίτες εμπνεύστηκαν από το σχέδιο των στολών της στέψης της. Η «έκπληξη» είναι μια τέλεια μινιατούρα ρεπλίκα του προπονητή στέψης του Feodorovna από χρυσό, πλατίνα, διαμάντια και νεφρίτη.

2. Το αυγό Ρότσιλντ

The-Rothschild-Egg

Το δεύτερο πιο ακριβό αυγό Faberge στον κόσμο είναι το The Rothschild Egg, αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Γαλλίδα σοσιαλίστρια Beatrice Ephrussi de Rothschild παρήγγειλε αυτό το αυγό το 1902 ως γαμήλιο δώρο για την αρχόμενη κουνιάδα της, Germaine Halphen. Το αυγό ανήκει στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

1. Το Τρίτο Αυτοκρατορικό Πασχαλινό Αυγό

The-Third-Imperial-Easter-Egg

Το πιο ακριβό αυγό Faberge στον κόσμο είναι το Third Imperial Easter Egg, αξίας 32,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό ήταν το τρίτο γνήσιο αυγό Faberge που κατασκευάστηκε ποτέ, που παραγγέλθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο Γ' το 1887. Πρόκειται για μια κατασκευή από χρυσό 18 καρατίων επενδεδυμένη με διαμάντια και ζαφείρια εξαιρετικής ποιότητας.

Η «έκπληξη» μέσα σε αυτό το αυγό ήταν ένα ρολόι Vacheron Constantin Lady από χρυσό 14 καρατίων. Το ελβετικό ρολόι πολυτελείας έχει χρυσούς δείκτες με καρφιά με διαμάντια.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ