Η φράση «το περιπολικό δεν είναι ταξί», που άκουσε η Κυριακή Γρίβα όταν κάλεσε το «100» δευτερόλεπτα πριν τις φονικές μαχαιριές, συμπυκνώνει όλη τη νοοτροπία της Ελληνικής Αστυνομίας

Τα νούμερα είναι σοκαριστικά και όσο οι λεπτομέρειες της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τόσο το σοκ και η οργή μεγαλώνει

Η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής είναι η πέμπτη γυναικοκτονία εντός 2024 και η 65η τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα νούμερα είναι σοκαριστικά και όσο οι λεπτομέρειες της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τόσο το σοκ και η οργή μεγαλώνει.

Η φράση «το περιπολικό δεν είναι ταξί», που άκουσε η Κυριακή, όταν κάλεσε το «100» λίγα δευτερόλεπτα πριν τις φονικές μαχαιριές, συμπυκνώνει όλη τη νοοτροπία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι εκατοντάδες αστυνομικοί που λείπουν από τα Αστυνομικά Τμήματα γιατί «φυλάνε» επώνυμους πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους (προφανώς αναφέρομαι στις υπερβολές και όχι στο απαραίτητο προσωπικό φύλαξης) αποτυπώνουν τη σαπίλα του ελληνικού κράτους.

Η στάση των αστυνομικών στο Τμήμα Αγίων Αναργύρων δείχνει με τον χειρότερο τρόπο την απάθεια των Αρχών

Η έλλειψη κοινωνικών δομών στήριξης των θυμάτων και πρόληψης για την έμφυλη βία αποδεικνύει την αποτυχία της ελληνικής κοινωνίας.

Γράφει ο Αδάμος Ζαχαριάδης, διευθυντής ethnos.gr

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία και η ποινικοποίησή του ως αυτοτελές κακούργημα θα περιορίσει το φαινόμενο.

Όμως μου είναι ακατανόητο για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην ενσωμάτωση του όρου γυναικοκτονία στο ποινικό δίκαιο. Η υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη απάντησε χθες στη Βουλή ότι κάτι τέτοιο «θα εξυπηρετούσε λόγους επικοινωνίας και όχι ουσίας».

Όμως πρόκειται για όρο διεθνώς κατοχυρωμένο από τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γυναικοκτονία δεν είναι οποιαδήποτε δολοφονία γυναίκας. Οι 65 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους ή τους πρώην συντρόφους τους, δολοφονήθηκαν λόγω του φύλου τους, λόγω της ιδιοκτησιακής αντίληψης των θυτών και όσων σχετίζονται με την πατριαρχία και την υποτίμηση του γυναικείου φύλου.

Αν δεν το πούμε με το όνομά του, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αντιληπτό ότι ακριβώς αυτοί είναι οι λόγοι που οδηγούν στο έγκλημα με αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά. Κι αν δεν το ενταχθεί στον ποινικό κώδικα, με αναβαθμισμένες μάλιστα τις ποινές, θα δοθεί και ένα σήμα από την πολιτεία τόσο στην κοινωνία όσο και στους θεσμούς, όπως η Αστυνομία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ