Γιατί οι γάτες ρίχνουν τα πράγματα από τα τραπέζια ; Υπάρχει λογική εξήγηση πίσω από αυτήν την περίεργη συμπεριφορά !

Είναι ενστικτώδες;

Γιατί αρέσει στις γάτες να ρίχνουν κάτω πράγματα

Επειδή δεν είναι τόσο διασκεδαστικό να μαζεύεις τα σπασμένα, μάθε πώς να αντιμετωπίσεις ένα «χόμπι» της γάτας σου

Οι απανταχού γατόφιλοι γνωρίζουν τη φάση: Η γάτα τους είναι προσηλωμένη σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε πάγκο, τραπέζι ή γραφείο. 

Μετά από μια στιγμή, ένα πόδι εκτείνεται… και το αντικείμενο πέφτει στο πάτωμα καθώς η γάτα παρακολουθεί με έκσταση τη δράση.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ακόμη μικρή ιδιορρυθμία των φίλων μας των αιλουροειδών, αλλά υπάρχουν λογικές εξηγήσεις για το γιατί οι γάτες ρίχνουν κάτω πράγματα.

Γιατί οι γάτες ρίχνουν τα πράγματα από τα τραπέζια;

Οι γάτες δεν κάνουν πράγματα μόνο για να τα κάνουν. Υπάρχουν πάντα λόγοι για συμπεριφορές, και αυτό περιλαμβάνει την ανατροπή των πραγμάτων.

Είναι ένστικτο

Ως αρπακτικά, οι γάτες είναι σχεδιασμένες να έλκονται από πράγματα που ξεπερνούν το οπτικό τους πεδίο. 

Είναι ενστικτώδες: Τα γρήγορα κινούμενα αντικείμενα είναι δυνητικά κάτι για να κυνηγήσετε, να πιάσετε και να φάτε. 

Η απλή πράξη του σπρωξίματος ή του χτυπήματος αντικειμένων από τους πάγκους και τα γραφεία παίζει με αυτό το ένστικτο.

Έχετε ενισχύσει τη συμπεριφορά

Κανείς δεν αγαπά τη γάτα του να χύνει ένα ποτήρι νερό στο πάτωμα. Αλλά οι γονείς κατοικίδιων ζώων μπορεί εν αγνοία τους να ενισχύουν αυτή τη συμπεριφορά μιλώντας στη γάτα τους ή σηκώνοντάς την όταν πάει να ρίξει κάτι κάτω. Οι γάτες μαθαίνουν γρήγορα. 

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να καταλάβουν ότι όταν αρχίζουν να σπρώχνουν ένα ποτήρι πιο κοντά στην άκρη του τραπεζιού, τα αγαπημένα τους άτομα ανταποκρίνονται και τους δίνουν την προσοχή.

Η γάτα σας βαριέται

Οι γάτες που έχουν μικρή διέγερση στο περιβάλλον τους μπορεί να βρουν τρόπους να διασκεδάσουν. Και όταν τα γατάκια μένουν μόνα τους για ώρες χωρίς να κάνουν τίποτα και με κανέναν να αλληλoεπιδράσουν, τα μπιχλιμπίδια σας θα καταλήξουν στο πάτωμα.

Πώς να σταματήσετε τη γάτα σας από το να ρίχνει κάτω πράγματα

Πριν αλλάξετε τη συμπεριφορά της, εντοπίστε τους λόγους για τους οποίους η γάτα σας γκρεμίζει τα πράγματα από το τραπέζι.

Ψάξτε για μοτίβα: Πότε και πού η γάτα σας ανατρέπει τα πράγματα; Συμβαίνει συνήθως όταν είστε κοντά; Η γάτα σας παίζει όταν δεν της προσέχετε ή όταν πεινάει;

Προσέξτε πώς απαντάτε: Τραβάει την προσοχή η γατούλα σας όταν παίζει; 

Την ταΐζεις, χαϊδεύεις ή της μιλάς; Η προσοχή μπορεί να είναι τόσο λεπτή όσο το να ρίχνεις μια ματιά στη γάτα ενώ εκείνη ρίχνει πράγματα από το τραπέζι. 

Πηγαίνεις να βάλεις το αντικείμενο ξανά στο τραπέζι (δίνοντάς της την ευκαιρία να το ρίξει ξανά); Μπορεί να ενισχύετε τη συμπεριφορά του μικρού σας που αναζητά την προσοχή.

Ελέγξτε το σπίτι σας από την οπτική γωνία της γάτας: Υπάρχει ψηλό, κάθετο έδαφος για να σκαρφαλώσει; Έχει παιχνίδια με τα οποία αλληλοεπιδρά; 

Το να απομακρύνετε πράγματα από τις επιφάνειες μπορεί να είναι η πιο συναρπαστική δραστηριότητα που κάνει η βαριεστημένη σας γατούλα όλη μέρα.

Μόλις καταλάβετε τους λόγους πίσω από τις πράξεις της, μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε για να αλλάξετε τη συμπεριφορά.

Διαχειριστείτε το Περιβάλλον

Να προσέχετε πού ζουν τα εύθραυστα αντικείμενά σας. Αντί να τοποθετείτε εύθραυστα σε σημεία που είναι ακαταμάχητα για τη μικρή σας παίκτρια, κρύψτε τα σε ντουλάπια, ντουλάπια και περιοχές που δεν μπορεί να φτάσει.

Εμπλουτίστε τον χώρο της

Δώστε στη γάτα σας πράγματα για το κάνει κάτι που είναι πιο διασκεδαστικό από το να ρίχνει πράγματα στο πάτωμα. Όλες οι γάτες χρειάζονται οριζόντιες στήλες για γρατσούνισμα ή ξύσιμο και πολλά παιχνίδια που είναι πιο διασκεδαστικά για κυνήγι από τα πράγματα στο γραφείο σας.

Τα ψηλά γατόσπιτα με ορόφους και τα ψηλά ράφια για γάτες ενθαρρύνουν τις γάτες να σκαρφαλώνουν και να ασκούνται και είναι επίσης ιδανικά μέρη για catnap. 

Διαβάστε ακόμη:Όσοι δεν έχετε την τύχη να ζείτε με ένα αιλουροειδές, απλά χάνετε - Δείτε λοιπόν τι πραγματικά συμβαίνει όταν αυτές οι μικρές κυρίες είναι στα κέφια τους !

Τοποθετώντας ένα ζευγάρι δίπλα στα παράθυρα θα διασκεδάσει το αιλουροειδές σας, ώστε να μπορεί να βλέπει πουλιά και να λιάζεται στον ήλιο.

Παρακολουθήστε πώς απαντάτε

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tetrapodo.gr, μην ενισχύετε κατά λάθος τη συμπεριφορά της με προσοχή όταν πετάει τους θησαυρούς σας από το τραπέζι. 

Αντίθετα, προτού πηδήξει στο γραφείο ή στον πάγκο, ανακατευθύνετε προληπτικά την προσοχή της δίνοντάς της διεγερτικά πράγματα να κάνει.

Πετάξτε παιχνίδια και λιχουδιές για να τα κυνηγήσει. Κάντε τη να δουλεύει για τα γεύματά της κρύβοντας λιχουδιές και φαγητό στα γατόδεντρα της και σε παιχνίδια παζλ. 

Χρειάζεται να διασκεδάζει περισσότερο με παιχνίδια που ταιριάζουν στη γάτα ό,τι ρίχνοντας το ποτήρι σας. Ουσιαστικά, κρατήστε την απασχολημένη για να μην νιώσει την ανάγκη αυτή του να ρίξει κάτι κάτω.

Δεν είναι ασυνήθιστο οι γάτες να ανατρέπουν τα πράγματα. Αλλά αν αυτή η συμπεριφορά μετατραπεί σε πρόβλημα, είναι δυνατό να την τροποποιήσετε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ