Οι πρακτικές λύσεις για να μη γρατζουνάνε οι γατούλες σας τα έπιπλα του σπιτιού & ταυτόχρονα να διατηρήσουν την ευημερία τους !

Γιατί οι γάτες γρατζουνάνε τα έπιπλα και πώς να τις αποτρέψετε;

Το γρατζούνισμα της γάτας είναι μια φυσική συμπεριφορά που εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς για τους τετράποδους φίλους μας. 

Ενώ πρόκειται για μια ενστικτώδη συμπεριφορά, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε απογοήτευση τους κηδεμόνες γατών όταν αυτές επιλέγουν να γρατζουνίσουν τα έπιπλα.

Γιατί οι γάτες γρατζουνούν τα έπιπλα;

Σήμανση επικράτειας

Οι γάτες διαθέτουν αρωματικούς αδένες στις πατούσες τους και το ξύσιμο αφήνει τόσο ένα οπτικό σημάδι (ορατές γρατζουνιές) όσο και ένα αποτύπωμα μυρωδιάς, καθώς απελευθερώνουν φερομόνες από τους αδένες. Αυτό χρησιμεύει ως ένας τρόπος για να καθορίσουν την επικράτειά τους.

Συντήρηση νυχιών

Το ξύσιμο βοηθά τις γάτες να αποβάλλουν τα παλιά στρώματα των νυχιών τους, διατηρώντας τα υγιή και κοφτερά. Αυτό το φυσικό μανικιούρ είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία τους.

Τέντωμα και άσκηση

Το ξύσιμο χρησιμεύει επίσης ως μια μορφή διάτασης και άσκησης. Οι γάτες τεντώνουν το σώμα τους, συμβάλλοντας στη διατήρηση των μυών τους σε φόρμα και των αρθρώσεων σε ευκαμψία.
Η κατανόηση του γιατί οι γάτες γρατζουνάνε τα έπιπλα είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη αυτής της συμπεριφοράς. 

Προσφέροντας κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις, επιλέγοντας τα κατάλληλα υλικά και χρησιμοποιώντας θετική ενίσχυση, μπορείτε να καθοδηγήσετε τη γάτα σας να χρησιμοποιεί ονυχοδρόμιο (ξύστρα).

Παρέχετε εναλλακτικές λύσεις

Το κλειδί για την πρόληψη του ξύσματος στα έπιπλα έγκειται στην προσφορά ελκυστικών εναλλακτικών λύσεων. Επενδύστε σε ένα ονυχοδρόμιο με πολλά επίπεδα και διαφορετικά υλικά. Τοποθετήστε το κοντά στα έπιπλα που η γάτα σας τείνει να ξύνει.

Επιλέξτε το σωστό υλικό

Οι γάτες έχουν προτιμήσεις για τα υλικά που ξύνουν. Παρατηρήστε τι αρέσει στη γάτα σας και παρέχετε στύλους ξύστρες με παρόμοιες υφές. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τις καθορισμένες περιοχές ξύσματος.

Διαλέξτε το κατάλληλο σημείο

Τοποθετήστε τα ονυχοδρόμια στρατηγικά στις περιοχές όπου η γάτα σας περνάει τον περισσότερο χρόνο. Οι γάτες ξύνουν συχνά αφού ξυπνήσουν, οπότε η τοποθέτηση κοντά στο σημείο που κοιμούνται μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική.

Επίσης, ενθαρρύνετε τη γάτα σας να χρησιμοποιεί τις θέσεις ξύστρες τοποθετώντας τις κοντά σε περιοχές όπου προηγουμένως έχει ξύσει τα έπιπλα.

Θετική ενίσχυση

Επιβραβεύστε τη γάτα σας όταν χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο. Προσφέρετε λιχουδιές, στοργή ή χρόνο παιχνιδιού ως θετική ενίσχυση για να συνδέσετε τη συμπεριφορά της γάτας σας με τις ανταμοιβές.

Χρήση αποτρεπτικών μέσων

Καλύψτε τα έπιπλα με ταινία διπλής όψης, αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη. Οι γάτες αντιπαθούν την υφή τους και πιθανότατα θα αποφύγουν να ξύσουν αυτές τις περιοχές. 

Επιπλέον, υπάρχουν διαθέσιμα εμπορικά σπρέι με γεύση ή μυρωδιά που αποτρέπουν το ξύσιμο.

Δείτε ακόμη:Πώς θα μπορούσατε να κρατήσετε σε φόρμα την ηλικιωμένη γατούλα σας ; Ενθαρρύνετέ την με τα κατάλληλα εφόδια !

Κόβετε τακτικά τα νύχια της

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα mypet.gr, διατηρώντας τα νύχια της γάτας σας περιποιημένα, μειώνετε τις πιθανές ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν κατά το ξύσιμο.

Να θυμάστε, η υπομονή και η συνέπεια είναι απαραίτητες κατά την εκπαίδευση της γάτας σας. Με αφοσίωση και τη σωστή προσέγγιση, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αρμονικό περιβάλλον όπου τα φυσικά ένστικτα ξυσίματος της γάτας σας θα ικανοποιούνται χωρίς να προκαλούν ζημιές στα έπιπλα σας.α.

Ανακούφιση από το άγχος

Το ξύσιμο είναι ένας τρόπος για τις γάτες να ανακουφίζονται από το στρες και την απογοήτευση. Είναι μια φυσική διέξοδος για τα συναισθήματά τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ