Βανέσα Αρχοντίδου, υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ στο eirinika: Κατέκτησε την Ανταρκτική, τις Άλπεις τις ελληνικές βουνοκορφές - Μια ορειβάτης για τις Βρυξέλλες

Το eirinika.gr φιλοξενεί στην ενότητα smart interviews τη Βανέσα Αρχοντίδου, υποψήφια Ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία

Η Βανέσα Αρχοντίδου έχει κατακτήσει τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου, έχει φτάσει μέχρι την Ανταρκτική, όμως τώρα έχει πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας, προκειμένου να φτάσει στις Βρυξέλλες.

Επικοινωνιολόγος στο επάγγελμα, η Βανέσα Αρχοντίδου είναι υποψήφια στις εκλογές της 9ης Ιουνίου με τη Νέα Δημοκρατία, και στόχος της είναι να μπορέσει αν εκλεγεί με τη στήριξή σας, να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα για τα δικαιώματα των γυναικών και το περιβάλλον.

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις της:

  • Προτεραιότητά μου ο τομέας του Περιβάλλοντος, της Αγροδιατροφής και της Ασφάλειας των Τροφίμων. 
  • Ως γυναίκα όμως και ιδρύτρια ενός μη κυβερνητικού οργανισμού για την γυναικεία ενδυνάμωση, είμαι έτοιμη να δουλέψω για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων.
  • Ως Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, έχω επισκεφτεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς υπάρχει συνεργασία με την Διεύθυνση DG Clima.
  • Προτιμώ να εκπροσωπήσω την χώρα μου και να συμβάλλω σε ένα θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία, παρά να συνεχίσω μία καριέρα που θα προσφέρει σε μένα και την οικογένειά μου, προσωπικές και μόνο απολαβές.
  • Μιλάω άπταιστα αγγλικά.
  • Παρότι η ΕΕ είναι ηγέτης στην παγκόσμια περιβαλλοντική πολιτική, η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της για το κλίμα απαιτεί ουσιαστικές επενδύσεις και συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
  • Βάζω υψηλούς στόχους και δεν σταματώ μέχρι να τους πετύχω.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Βανέσας Αρχοντίδου στο eirnika.gr:

Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Πιστεύω πως δεν είναι μόνο οι σπουδές και η «προϋπηρεσία» μου που με καθιστούν κατάλληλη για μια θέση στην Ευρωβουλή, αλλά και τα ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Έχω σπουδάσει Επικοινωνία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και για είκοσι χρόνια, εργαζόμουν ως υψηλόβαθμο στέλεχος, σε πολυεθνικές εταιρείες, με αντικείμενο την επικοινωνία και την στρατηγική ανάπτυξη και με μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις.

Όμως πάντα είχα την ανάγκη να προσφέρω. Παράλληλα οι αναβάσεις στις κορυφές του κόσμου με ευαισθητοποίησαν σε θέματα που για την Ευρώπη αποτελούν προτεραιότητα και χρειάζονται ανθρώπους που μπορούν με μεθοδικότητα, οργάνωση και υψηλό φρόνημα να δώσουν λύσεις.

Ποιο τομέα είστε έτοιμος να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Είμαι Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού συμφώνου για το κλίμα και ήδη έχω θέσει ως προτεραιότητα τον τομέα του Περιβάλλοντος, της Αγροδιατροφής και της Ασφάλειας των Τροφίμων. Ως γυναίκα όμως και ιδρύτρια ενός μη κυβερνητικού οργανισμού για την γυναικεία ενδυνάμωση, είμαι έτοιμη να δουλέψω για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων. 

Στον AWomanCanBe.org ήδη εργαζόμαστε στην δημιουργία των προϋποθέσεων, για να γίνουν οι γυναίκες φορείς αλλαγής σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Ως Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, έχω επισκεφτεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς υπάρχει συνεργασία με την Διεύθυνση DG Clima, έχω όμως παραστεί και σε συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και γνωρίζω ήδη πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Επομένως, δεν πρόκειται για μία εμπειρία που θα ανακαλύψω στην πορεία αλλά για την ενίσχυση της θέσης μου και της διαπραγματευτικής δύναμης που θα έχω ως εκπρόσωπος της χώρας μου.

Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Απαντώ ειλικρινά πως οι απολαβές έχουν σημασία σε οποιοδήποτε επαγγελματικό βήμα, αφού ζω από την εργασία μου και δε έχω εισοδήματα από άλλες πηγές. Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάμε για μια θέση που αν την κερδίσω θα μπει εμβόλιμα στην καριέρα μου, η οποία ενδέχεται να αλλάξει τροχιά. Αυτό δεν είναι απαραίτητα θετικό αν το δει κανείς μόνο από οικονομική σκοπιά. 

Ως στέλεχος επιχειρήσεων για 20 χρόνια, σας βεβαιώ πως αυτά τα χρήματα δίνονται και στην Ελλάδα στα ανώτατα διοικητικά στελέχη, και εγώ θα μπορούσα να συνεχίσω να εργάζομαι στον χώρο των επιχειρήσεων. Όμως προτιμώ να εκπροσωπήσω την χώρα μου και να συμβάλλω σε ένα θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία, παρά να συνεχίσω μία καριέρα που θα προσφέρει σε μένα και την οικογένειά μου, προσωπικές και μόνο απολαβές. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Μιλάω άπταιστα αγγλικά και μετά από χρόνια εργασίας σε πολυεθνικές εταιρείες, θεωρώ ότι πλέον είναι η δεύτερή μου γλώσσα. Αντίστοιχα υψηλό επίπεδο έχω και στα γαλλικά, αν και έχω λιγότερες ευκαιρίες να τα εξασκήσω. Θεωρώ λοιπόν, πως με τρεις γλώσσες σε υψηλό επίπεδο (γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ελληνική ως γλώσσα συνεννόησης στην Ευρώπη) και με τους 275 διερμηνείς που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα επικοινωνίας.

Είστε ικανοποιημένος από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Όχι ιδιαίτερα, πιστεύω πως χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα για να μπορέσει η Ευρώπη να σταθεί ισάξια απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις μεγάλες δυνάμεις της Ασίας. Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτική,  η ΕΕ έχει επιτύχει πολλά, αλλά υπάρχουν προκλήσεις ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της συνεχούς ευημερίας των πολιτών της. Καταρχάς οι σημαντικές οικονομικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, ιδιαίτερα μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ευρώπης. Αυτή η ανισότητα μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις και να περιπλέξει τις ενοποιημένες οικονομικές πολιτικές.

Μεγάλα αγκάθια όμως είναι και ο πολιτικός κατακερματισμός που οδηγεί σε διαφωνίες σε βασικά ζητήματα (όπως η μετανάστευση, το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικές αξίες) αλλά και η κλιματική αλλαγή. Παρότι η ΕΕ είναι ηγέτης στην παγκόσμια περιβαλλοντική πολιτική, η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της για το κλίμα απαιτεί ουσιαστικές επενδύσεις και συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Είμαι ένας άνθρωπος που βάζω υψηλούς στόχους και δεν σταματώ μέχρι να τους πετύχω. Όμως με ενδιαφέρει να αφήσω πίσω μου ένα θετικό αποτύπωμα, μία κληρονομιά και ένα παράδειγμα για τα παιδιά μου και την χώρα μου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Αυτό ήταν που με οδήγησε στην δημιουργία της πρώτης ελληνικής γυναικείας ομάδας για την ανάβαση στο Έβερεστ. Αυτό είναι που με κινητοποιεί, να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ποια είναι η Βανέσα Αρχοντίδου

Η Βανέσα Αρχοντίδου είναι επικοινωνιολόγος, μητέρα δύο αγοριών και μια γυναίκα που κυριολεκτικά «πήρε τα βουνά» και ως αλπινίστρια (ορειβάτης υψηλών υψομέτρων) έφτασε την άνοιξη του 2019 – με την πρώτη ελληνική γυναικεία ομάδα – στην κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Παράλληλα, είναι Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα και με αυτή την ιδιότητα, τον Ιανουάριο του 2022, ολοκλήρωσε με επιτυχία στην Ανταρκτική, την αποστολή Women For Climate: The Antarctica Expedition με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή (πριν λίγες μέρες βγήκε το ντοκιμαντέρ της αποστολής που επισυνάπτεται στο link)

Ως πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε επί σειρά ετών σαν υψηλόβαθμο στέλεχος Επικοινωνίας Μάρκετινγκ και Στρατηγικής Ανάπτυξης σε πολυεθνικές εταιρείες και πλέον δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα ως Σύμβουλος. 

Ωστόσο, η προσωπική της εξέλιξη, επηρεάστηκε από την αγάπη της για τη φύση, τον εθελοντισμό, την ορειβασία και τα μακρινά ταξίδια. Το 2004 έγινε μέλος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (Α.Ο.Σ) όπου ολοκλήρωσε τη Σχολή Αναρρίχησης και Χειμερινού Βουνού. Από τότε, στο πλαίσιο της ορειβατικής της δράσης έχει συμμετάσχει σε αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού με στόχο την επίτευξη του διεθνούς project “7 SUMMITS” έχει ταξιδέψει στις 7 ηπείρους και έχει καταφέρει να ανέβει στις υψηλότερες κορυφές τους. Tο 2022 απέκτησε και την πιστοποίηση του Mountain Leader.

Στα βουνά της Ελλάδας και του κόσμου εδραιώθηκε ο σεβασμός για τη φύση και η ανησυχία της για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Έτσι, τον Ιούλιο του 2020, ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “AWomanCanBe.org” που έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και προγραμμάτων με σκοπό την ενδυνάμωση των γυναικών σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως με στόχο την ενίσχυση του ρόλου τους στην πράσινη οικονομία, στην αειφόρο ανάπτυξη και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Δείτε ακόμα: Χριστίνα Φλαμπούρη - Βανέσσα Αρχοντίδου: Οι πρώτες Ελληνίδες που ανέβηκαν στην ψηλότερη κορφή του κόσμου με την υποστήριξη της KPMG (φώτο)

Σημαντικό έργο του οργανισμού είναι  επίσης η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον τομέα της Αγροδιατροφής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ