Οι αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, ο Μιρό και η δημοπρασία 85 έργων του: Το σαρκαστικό άρθρο του Δ‏ημήτρη Παρασκευά! (φωτό)

Σάλο προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης της Πορτογαλίας να πουλήσει 85 έργα του γνωστού σουρεαλιστή ζωγράφου Ζοάν Μιρό μέσω οίκου δημοπρασιών στο Λονδίνο (και όχι στην Πορτογαλία), στο πλαίσιο ουσιαστικά του πορτογαλικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Σάλο προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης της Πορτογαλίας να πουλήσει 85 έργα του γνωστού σουρεαλιστή ζωγράφου Ζοάν Μιρό μέσω οίκου δημοπρασιών στο Λονδίνο (και όχι στην Πορτογαλία), στο πλαίσιο ουσιαστικά του πορτογαλικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Η αντιπολίτευση, τοπικοί εισαγγελείς και Πορτογάλοι πολίτες κατέθεσαν αίτηση αναστολής της δημοπρασίας τους, η οποία όμως απορρίφθηκε από τα πορτογαλικά δικαστήρια.

Άρθρο του Δ‏ημήτρη Παρασκευά στο Newsmoney.gr

Από την πώληση το Πορτογαλικό Δημόσιο προσδοκούσε έσοδα τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση των έργων. Παρά το πράσινο φως μετά την απόρριψη της αίτησης αναστολής, ο οίκος δημοπρασιών απέσυρε τα έργα αυτά από τη δημοπρασία λόγω νομικής αβεβαιότητας. Η ελληνική πραγματικότητα (ενδεικτικά):

1. 11/02/2011: Εξαγγέλλονται αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ από την αναρμόδια τρόικα και όχι την «κυρίαρχη» ελληνική κυβέρνηση Γ. Α. Παπανδρέου.
2. 15/02/2011: Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου εξαγγέλλει (περιττό) νόμο απαγόρευσης πώλησης δημόσιας γης. Εφεξής νόμιμη θα είναι μόνο η «αξιοποίηση»…



3. 01/07/2011: Δημοσιεύεται σε ΦΕΚ ο ιδρυτικός νόμος για το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αν και θεσμικό πλαίσιο υπήρχε και εφαρμοζόταν ήδη από το 1991 (Ν. 2000/91).
4. 10/06/2013: Κηρύσσεται άγονος ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αφού -παρά τη διεθνή αναζήτηση επενδυτή- δεν κατατίθεται καμία προσφορά μετά από μπλοκάρισμα του ρωσικού ενδιαφέροντος από την Ε.Ε. (που συνεξήγγειλε ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ.).
5. 30/08/2013: Κατακυρώνεται σε πλειοδότη η υπό αποκρατικοποίηση περιοχή στο Παλιούρι Χαλκιδικής («Παλιούρι»).
6. 16/12/2013: Απορρίπτονται οι όροι του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση «Παλιούρι» από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
7. 11/10/2013: Ολοκληρώνεται η μεταβίβαση του 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ.
8. 07/01/2014: Το Ελεγκτικό Συνέδριο παγώνει την υπογραφή της σύμβασης sale & lease-back 28 ακινήτων του Δημοσίου.
9. 12/01/2014: Δημοσιεύεται άρθρο σύμφωνα με το οποίο σε κάθε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ αντιστοιχούν περίπου τρεις προσφυγές και το Ταμείο βρίσκεται αντιμέτωπο με περίπου 80 προσφυγές, με αποτέλεσμα σχεδόν καμία ιδιωτικοποίηση να μην μπορεί να προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος.
10. 04/02/2014: Οι «Financial Times» δημοσιεύουν άρθρο για διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.
11. 05/02/2014: Ελληνικές δικαστικές πηγές δηλώνουν ότι η έρευνα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ έχει τεθεί στο αρχείο.
Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου επισκέφθηκα τον οίκο δημοπρασιών στο Λονδίνο και είδα τα προς πώληση έργα του Μιρό. Η εκδήλωση ήταν υπέροχη, αλλά στενοχωρήθηκα. Αν ήμουν Πορτογάλος πλουτοκράτης και γινόταν η δημοπράτησή τους, θα τα αγόραζα και θα τα επέστρεφα στην Πορτογαλία σε μουσείο που θα ονόμαζα Καταφύγιο Αθώου Οφειλέτη. Από τα έργα που είδα, αυτό της φωτογραφίας μού θυμίζει τη δική μας πραγματικότητα. Εχει τίτλο «Η Σκάλα της Απόδρασης». Απολαύστε το.

* Ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποίησης
1993-1999, δικηγόρος - Λονδίνο


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ