''O κλέφτης και οι κλέφτες'' - Ένα άρθρο του Τάσου Τέλλογλου

του Τάσου ΤέλλογλουΟ Ερβέ Φαλτσιανί, πρώην υπάλληλος της Hsbc στη Γενεύη έκλεψε τα στοιχεία της Τράπεζας και τα αντάλλαξε με το άσυλο που του προσέφεραν οι γαλλικές αρχές. Το ψηφιακό υλικό ταξίδεψε γρήγορα σε μια σειρά άλλων χωρών της Ευρώπης που κατάφεραν να εισπράξουν εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ σε φόρους, καθώς στην Ελβετία παρκάρεται το 50% του αφορολόγητου χρήματος στον κόσμο. Ο τρόπος δεν ήταν νόμιμος αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε όσους επέλεξαν έναν παράνομο τρόπο για να βελτιώσουν τα φορολογικά τους έσοδα.

του Τάσου Τέλλογλου

Ο Ερβέ Φαλτσιανί, πρώην υπάλληλος της Hsbc στη Γενεύη έκλεψε τα στοιχεία της Τράπεζας και τα αντάλλαξε με το άσυλο που του προσέφεραν οι γαλλικές αρχές. Το ψηφιακό υλικό ταξίδεψε γρήγορα σε μια σειρά άλλων χωρών της Ευρώπης που κατάφεραν να εισπράξουν εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ σε φόρους, καθώς στην Ελβετία παρκάρεται το 50% του αφορολόγητου χρήματος στον κόσμο. Ο τρόπος δεν ήταν νόμιμος αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε όσους επέλεξαν έναν παράνομο τρόπο για να βελτιώσουν τα φορολογικά τους έσοδα.

Στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα από όλα όσα έγιναν έξω, το ΣΔΟΕ και το υπουργείο Οικονομικών δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν αν και πώς συνδέονται οι υποθέσεις με φοροδιαφυγή, πολύ περισσότερο να προσελκύσουν πιθανούς φοροφυγάδες στο ταμείο. Η πολιτεία βασάνισε το θέμα αλλά φαίνεται ότι δεν βρήκε τον τρόπο να αξιοποιήσει το υλικό. Επειδή δεν ήθελε, λένε οι περισσότεροι. Επειδή δεν ήξερε πώς θα μπορέσει πιστεύω εγώ. Και αυτό ίσως να είναι πολύ χειρότερο. Μέσα στο θέμα της βούλησης είναι και ο φόβος των υπαλλήλων, όλων των υπαλλήλων, για το ποιος μπορεί να «κρύβεται» πίσω από το ένα η το άλλο πρόσωπο, τι νομικές δυνατότητες διαθέτει - οι Γερμανοί όταν άρχισαν να παίρνουν τέτοια αρχεία άλλαξαν το νόμο τους – και πώς μπορεί να αμυνθεί. Όταν αποφασίζεις να κάνεις ένα τέτοιο βήμα σαν κράτος, πρέπει να παίζεις στην «πρώτη εθνική». Διαφορετικά κινδυνεύεις να γελοιοποιηθείς.

Πηγή: protagon.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ