Πάσχα έρχεται ευκαιρία για μια κοντινή απόδραση στον Πόρο - Το νησί που αγάπησε ο Γιώργος Σεφέρης αλλά και το νησί των ερωτευμένων..

«Η ατμόσφαιρα του Πόρου μ’ έχει κερδίσει πέρα για πέρα. Μ’ αρέσει αυτός ο κόσμος, τόσο κλειστός, που η αυγή φέρνει το φως και στους αθανάτους. Περίπατος στο φάρο. Μεταλλικά χρώματα στη θάλασσα.. Ο Πόρος  έχει κάτι από τη Βενετιά …με πολλά μάγια βέβαια, κάτι από ένα λάκκο λαγνείας, με το φεγγάρι από πάνω, και, όλη μέρα, με το χαλκό της μουσικής του Προγυμναστηρίου.» έγραψε ο γνωστός μας ποιητής Γ. Σεφέρης για το νησί.

Ο Πόρος οφείλει την ονομασία του στο στενό πέρασμα («πόρο») που τον χωρίζει από τις πελοποννησιακές ακτές.

Tόπος έμπνευσης για σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, ο κοσμοπολίτικος Πόρος αλλά και μέρος να ζήσετε τον έρωτα σας σε ένα ειδυλλιακό τοπίο.

 

Αξίζει να περπατήσετε στις παλιές γειτονιές, στην «Παλιά Χώρα» όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι. Ιδιαίτερα γραφική είναι η μικρή πλατεΐτσα δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και το παλιό υδραγωγείο. Must είναι και η επίσκεψη στο Ρολόι, σήμα κατατεθέν.

Κύρια Αξιοθέατα

 -    Η πόλη του Πόρου, με τα νεοκλασικά της οικοδομήματα, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου.

  -   Το αρχαιολογικό μουσείο, στην πλατεία Κορυζή, φιλοξενεί ευρήματα από το ναό του Ποσειδώνα, την αρχαία Τροιζήνα και από άλλα κοντινά αρχαιολογικά μέρη.

  -   Στο βόρειο μέρος του νησιού βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, το οποίον ήταν το κέντρο της Αμφικτυονίας της Καλαυρίας. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του δεν είναι γνωστή, αν και ερευνητές εκτιμούν πως κατασκευάστηκε γύρω στο 520 π.Χ.. Οι διαστάσεις του ναού, ο οποίος έχει Δωρικό ρυθμό, είναι 27.4 x 14.4 μ. Τον στηρίζουν 6 κολώνες κατά πλάτος και 12 κολώνες κατά μήκος.

 

Πότε να πάω;

Τώρα είναι η καλύτερη εποχή! Προτιμήστε να πάτε την Άνοιξη, για να  επισκεφθείτε  το Λεμονοδάσος με τις ανθισμένες λεμονιές και πορτοκαλιές που πλημμυρίζουν τον αέρα με μεθυστικές ευωδιές.

 

 

Πώς να πάω:

Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats και ιπτάμενα δελφίνια για τον Πόρο. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2 ώρες και 15 λεπτά με το συμβατικό πλοίο και μία ώρα με τα ιπτάμενα δελφίνια.

Oι φωτογραφίες και το βίντεο είναι από την σελίδα του νησιού facebook.com/pages/Πόρος-Poros-Island

 

Επιμέλεια: Ελένη Ανανιάδου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ