Θέληση & προσωπικότητα: Δύο ανθρώπινα χαρακτηριστικά που θυμίζουν... συγκοινωνούντα δοχεία!

«Η προσωπικότητά μας είναι κήπος, ενώ η θέλησή μας κηπουρός». Francis Bacon

«Η προσωπικότητά μας είναι κήπος, ενώ η θέλησή μας κηπουρός».

Francis Bacon

 

Απίστευτο απόφθεγμα από τον Francis Bacon που ήξερε όσο λίγοι να φιλοσοφεί με χρώματα. Γνωρίζοντας πως οι παρομοιώσεις και οι μεταφορές επιδρούν καταλυτικά στο νου και στο συναίσθημα του ανθρώπου, ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος προσπαθεί να διασαφηνίσει τη διαφορά μεταξύ της θέλησης και της προσωπικότητας. Ο διαχωρισμός των λέξεων και των εννοιών σημαίνει «πιο καθαρές εικόνες» και τελικά, αυθεντικά και δυνατά συναισθήματα.

Όταν ακούμε τη λέξη προσωπικότητα, σπανίως την ακούμε χωρίς να ακολουθείται από έναν επιθετικό προσδιορισμό όπως «ισχυρή» ή «αδύναμη». Όταν δεν ακολουθείται από κάποιο χαρακτηρισμό, τότε νιώθουμε πως η έννοια της προσωπικότητας αντιστοιχεί σε κάποιον άνθρωπο που έχει σιδερένια θέληση και έντονη αποφασιστικότητα στη ζωή του. Είναι όμως έτσι;

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε χαρακτηριστικά και οι σχέσεις μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών, δημιουργούν την προσωπικότητά μας. Με προσωπικότητα, γεννιόμαστε. Όσο αποκτούμε βιώματα και γνώσεις, αυτή εξελίσσεται. Ας μείνουμε στον κήπο…Θα ήταν πολύ όμορφο να ξυπνήσουμε μια μέρα και κάποιος δικός μας άνθρωπος να μας έχει φτιάξει έναν τέλειο κήπο, φροντισμένο με κάθε λογής λουλούδια και να μας έχει αφήσει άλλο τόσο χώρο για να φυτέψουμε τα άνθη της αρεσκείας μας. Πολλά δέντρα και πολλά λουλούδια τα έχουμε έτοιμα ως δώρο. Αν όμως δε φροντίσουμε τον κήπο με την κάθε επιμέλεια που του αξίζει, ο κήπος θα μαραθεί. Εάν επίσης δεν φυτέψουμε νέες ρίζες στο χώρο που μας έχει μείνει κενός, τότε αυτό το μέρος θα μείνει άδειο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο tsemperlidou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ