Αποκλειστικό: Θοδωρής Ζαγοράκης: Ήρθε η στιγμή να προσφέρω στην πατρίδα μου - Για την Ιωάννα Λίλη θέλω απλά να είμαι ο άνθρωπός της

Σχεδόν κάθε νέο παιδί, γεννημένο στα τέλη της δεκαετίας του '80 κι ύστερα, έχει μεγαλώσει με την αφίσα του στο δωμάτιό του. Κάθε Έλληνας & κάθε Ελληνίδα έχει κλάψει από συγκίνηση οταν είδε τον μεγάλο αρχηγό να σηκώνει το «τιμημένο» στην Πορτογαλία το 2004. Παράλληλα, έχει εκπροσωπήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο επάξια σε μερικά από τα πιο προηγμένα πρωταθλήματα του κόσμου προσφέροντας χαρά και περηφάνια στους φιλάθλους της χώρας.

Σχεδόν κάθε νέο παιδί, γεννημένο στα τέλη της δεκαετίας του '80 κι ύστερα, έχει μεγαλώσει με την αφίσα του στο δωμάτιό του. Κάθε Έλληνας & κάθε Ελληνίδα έχει κλάψει από συγκίνηση οταν είδε τον μεγάλο αρχηγό να σηκώνει το «τιμημένο» στην Πορτογαλία το 2004. Παράλληλα, έχει εκπροσωπήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο επάξια σε μερικά από τα πιο προηγμένα πρωταθλήματα του κόσμου προσφέροντας χαρά και περηφάνια στους φιλάθλους της χώρας.

Κάθε φίλος του ΠΑΟΚ έχει λατρέψει όσο κανέναν άλλον τον Θοδωρή Ζαγοράκη ως ποδοσφαιριστή, ωστόσο όμως και μερίδα οπαδών του Δικεφάλου του Βορρά τον έχει αποδοκιμάσει σκληρά ως πρόεδρο της ομάδας. Η απόφαση του Θοδωρή Ζαγοράκη να «κατέβει» ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ - και μάλιστα ως προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά - προκάλεσε εντύπωση, αίσθηση και «δίχασε» τους φιλάθλους της αγαπημένης του ομάδας. Το eirinika.gr, ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Ζαγοράκη ο οποίος με την πράοτητα που τον διακρίνει μίλησε για όλους και για όλα: την υποψηφιότητα του με τη ΝΔ, το πόσο τον στεναχώρησε η τροπή που πήραν τα πράγματα με τον ΠΑΟΚ και την Ιωάννα Λίλη. Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.



Κύρια σημεία:

  • Πρέπει να προχωρήσουμε ως Ευρώπη των πολιτών και όχι ως Ευρώπη των αριθμών.
  • Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να ενώσει τους πολίτες για να κερδίσουμε το στοίχημα της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης
  • Τώρα είναι και η δικιά μου ευκαιρία να επιστρέψω σε αυτή την Πατρίδα όλα όσα μου έχει προσφέρει.
  • Ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που παρέρχονται.
  • Έχω επικοινωνία σχεδόν με κάθε ένα από τα παιδιά που αγωνιστήκαμε μαζί στα γήπεδα της Πορτογαλίας.
  • Για την Ιωάννα δε θα ήθελα να είμαι ούτε ποδοσφαιριστής, ούτε πρόεδρος, ούτε υποψήφιος. Θα ήθελα να είμαι απλώς ο άνθρωπος της.




Χάρης Αποστολόπουλος: Γιατί να ψηφίσει ο κόσμος τον Θοδωρή Ζαγοράκη στις επικείμενες ευρωεκλογές; Τι έχει να προσφέρει ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου στον χώρο;

Θοδωρής Ζαγοράκης: Η πολιτική θεωρώ ότι συνδέει τους πολίτες όταν εκφράζεται και εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα, κι όλες τις δυνάμεις της Ελληνικής κοινωνίας. Μόνο τότε παράγει αποτέλεσμα. Μόνο τότε πετυχαίνει. Όταν οι ιδέες της ξεπερνούν τα στενά παραταξιακά όρια ενός κόμματος. Η Νέα Δημοκρατία με τον Αντώνη Σαμαρά αυτό ακριβώς θέλει να πετύχει. Να ενώσει τους πολίτες κάτω από έναν στόχο: να σταματήσουμε να κοιτάζουμε πίσω και να κερδίσουμε το στοίχημα της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης.



Όσο με αφορά, δε ζητώ την ψήφο του Έλληνα πολίτη για να λύσω το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας ή να προτείνω τα μέτρα για τη οικονομική σύγκλιση των κρατών μελών. Θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις  στα πράγματα που εγώ γνωρίζω. Πιστεύω ότι η  Ευρώπη  δεν πρέπει να είναι η Ευρώπη των αριθμών, αλλά η Ευρώπη των πολιτών. Παράλληλα, με τη νομισματική  ενοποίηση, υπάρχει και η κοινωνική η ενοποίηση, που όλοι μας έχουμε ξεχάσει. Υπάρχει ο πολιτισμός, η κουλτούρα, η παιδεία και φυσικά ο αθλητισμός.

Ο αθλητισμός ενώνει. Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Τους κάνει καλύτερους ανθρώπους.  Δομές, εγκαταστάσεις, αθλητική παιδεία- σχολεία, ανταλλαγές. Είναι χιλιάδες πράγματα που μπορούν να γίνουν στον τομέα του αθλητισμού. Σε δυο άξονες : Ένας, για την Ελλάδα μας – που είναι πίσω σε σχέση με την Ευρώπη και δεύτερο για την ίδια την Ευρώπη , αν θέλουμε να προχωρήσουμε ως πραγματική ένωση και όχι ως ένωση αριθμών.



ΧΑ: Ήσασταν προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού! Πώς νιώσατε όταν σας έγινε η πρόταση; Είχατε ξανασκεφθεί στο παρελθόν να ασχοληθείτε με την πολιτική;

ΘΖ: Με την πρόταση του Πρωθυπουργού ένιωσα μεγάλη τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη! Όχι, δεν είχα ξανασκεφτεί να ασχοληθώ με την πολιτική, παρά τις προτάσεις που είχα στο παρελθόν. Τώρα είναι η στιγμή που η Πατρίδα μας χρειάζεται όλους, τώρα είναι και η δικιά μου ευκαιρία να επιστρέψω σε αυτή την Πατρίδα όλα όσα μου έχει προσφέρει,

ΧΑ: Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιο μοντέλο θα θεωρούσατε το πιο αποδοτικό;

ΘΖ: Θα ήθελα την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ανθρώπινη. Θα ήθελα να επιστρέψει πιο κοντά στις αρχές των ιδρυτών της. Θα ήθελα να νιώθουμε όλοι την ΕΕ ως ένωση πολιτών και όχι ως νομισματική ένωση. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψω προτάσσοντας  δράσεις για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.



ΧΑ: Το όνομά σας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ΠΑΟΚ και αυτή η τροπή που πήραν τα πράγματα, δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο. Θυμίζουμε ότι οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ έβγαλαν μια πολύ σκληρή ανακοίνωση για το άτομό σας, προτρέποντας τον λαό του Δικεφάλου του Βορρά να σας «μαυρίσει» στις ευρωεκλογές. Πόσο σας έχει στεναχωρήσει;

ΘΖ: Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Σε όλη την πορεία της ζωής μου ο ρόλος μου ήταν ενωτικός, αν ήμουν αυτός που είχα σπάσει ή έστω ραγίσει το γυαλί, θα ήμουν ο πρώτος που θα προσπαθούσα να το κολλήσω...

Στη ζωή μου έχω μάθει να σέβομαι την κάθε άποψη είτε αυτή είναι θετική, είτε αρνητική. Δεν μπορούμε να συμφωνούμε όλοι με όλους. Πρέπει μέσα από αυτή την διαδικασία να μπορέσεις να καθίσεις να σκεφτείς τους λόγους που ενδεχομένως οδήγησαν τα πράγματα σε αυτή την απόσταση.

ΧΑ: Αν στέλνατε ένα μήνυμα στους φίλους του ΠΑΟΚ, τι θα τους λέγατε;

ΘΖ: Να αγαπάνε και να στηρίζουν την ομάδα πέρα από καταστάσεις και πρόσωπα τα οποία έρχονται και παρέρχονται. Ο ΠΑΟΚ, όμως, διαχρονικά θα συνεχίσει να υπάρχει. Ξέρετε επί προεδρίας μου στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχαμε ένα μότο: Ο ΠΑΟΚ πάνω από όλα. Αυτό παραμένει για μένα ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κόσμο της ομάδας». 



ΧΑ: Τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ για να πάρει επιτέλους τίτλο; Τι συμβουλεύετε τον κ. Σαββίδη, με τον οποίο έχετε εξαιρετική σχέση;

ΘΖ: Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αισθάνεται τυχερός που βρέθηκε στο δρόμο του ο κ. Σαββίδης. Σε μια εποχή όπου τα οικονομικά προβλήματα μαστίζουν τις περισσότερες ομάδες, ο ΠΑΟΚ χάρη στον κ. Σαββίδη είναι οικονομικά ισχυρός, Τώρα που βρήκε λύση στα δύσκολα, καιρός να κάνει και τα εύκολα...

ΧΑ: Καβάλα, ΠΑΟΚ, Λέστερ, ΑΕΚ, Μπολόνια και ξανά ΠΑΟΚ. Ποια ήταν τα πιο ευτυχισμένα σας χρόνια, με εξαίρεση το 2004 και την κατάκτηση του Euro;

ΘΖ: Κάθε σταθμός, κάθε ομάδα αποτελεί και ένα τεράστιο κομμάτι μέσα στην καρδιά μου. Στα 20 και πλέον χρόνια επαγγελματικής καριέρας ως ποδοσφαιριστής έκανα φίλους, όπου κι αν αγωνίστηκα. Διαφορετικές εποχές η κάθε ομάδα. Η ουσία όμως είναι πως και στις πέντε ομάδες έζησα όμορφες στιγμές.



ΧΑ: Με ποιους από τους άλλοτε συμπαίκτες σας στην Εθνική Ελλάδος μιλάτε ακόμα; Θα σας ψηφίσουν;

ΘΖ: Με όλους σχεδόν τους πρώην συμπαίκτες μου μιλάω και είμαι τακτικά σε επαφή. Τον περασμένο Δεκέμβριο διοργανώσαμε ένα φιλικό παιχνίδι με τη Ρουμανία του Γκεόργκι Χάτζι στη Θεσσαλονίκη και πραγματικά χάρηκα που είδα ξανά όλα αυτά τα παιδιά με τα οποία ήμουν για πολλά χρόνια στην Εθνική ομάδα. Τώρα, για το αν θα με ψηφίσουν, μόνον αυτοί το ξέρουν. Το ελπίζω...

ΧΑ: Τι ρόλο έχει παίξει η Ιωάννα Λίλη, ώστε να έχετε μια συγκροτημένη οικογένεια; Τι σας συμβουλεύει; Σας προτιμούσε ποδοσφαιριστή, πρόεδρο ή τώρα υποψήφιο ευρωβουλευτή;

ΘΖ: Η Ιωάννα παίζει το πρώτο ρόλο στην οικογένεια, όπως κάθε Ελληνίδα μάνα. Πέρα από αυτό όμως η Ιωάννα είναι το προσωπικό μου στήριγμα. Για την Ιωάννα δε θα ήθελα να είμαι ούτε ποδοσφαιριστής, ούτε πρόεδρος, ούτε υποψήφιος. Θα ήθελα να είμαι απλώς ο άνθρωπος της.



ΧΑ: Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 15 χρόνια;

ΘΖ: Να θαυμάζω το γιο μου να παίζει μπάλα και να είμαστε όλοι καλά.



Who is who

Ο Θεόδωρος (Θοδωρής) Ζαγοράκης (γεννήθηκε στη Λυδία Καβάλας στις 27 Οκτωβρίου 1971) είναι Έλληνας παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής και πρώην πρόεδρος της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ., ο οποίος αγωνιζόταν στη θέση του μέσου.

Σε συλλογικό επίπεδο

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Καβάλα το 1989 αγωνιζόμενος στη Β' και Γ' Εθνική κατηγορία. Σε ηλικία 21 ετών (Δεκέμβριος 1992) μετεγγράφηκε στον Π.Α.Ο.Κ. πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του στην Α' Εθνική, ενώ τον Ιανουάριο του 1998 ταξίδεψε στην Αγγλία για να αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Λέστερ. Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Λιγκ Καπ Αγγλίας αν και δεν αγωνίστηκε στον τελικό. Το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα φορώντας τη φανέλα της Α.Ε.Κ..

Η επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας το 2004 τού έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Καμπιονάτο με την Μπολόνια, στην οποία παρέμεινε για έναν χρόνο και υπήρξε βασικό στέλεχος. Το 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Π.Α.Ο.Κ., στον οποίο και έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα 2 χρόνια αργότερα.



Στην Εθνική Ελλάδας

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την Εθνική Ελλάδας στις 7 Σεπτεμβρίου 1994, στον εκτός έδρας αγώνα εναντίον των Νήσων Φερόε, για τα προκριματικά του Euro 1996. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση όλων των εποχών σε συμμετοχές, έχοντας συνολικά 120 (στο διάστημα 1994 - 2007).

Υπήρξε ο αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004 που διεξήχθη στην Πορτογαλία, ενώ ανακηρύχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, στην κορυφαία του στιγμή με τη γαλανόλευκη φανέλα. Η τελευταία του συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου 2007, στον φιλικό αγώνα στο γήπεδο της Τούμπας με αντίπαλο την Ισπανία, στον οποίο τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στην ελληνική εθνική ομάδα.

Πρόεδρος του Π.Α.Ο.Κ.

Τον Ιούνιο του 2007 ανέλαβε την προεδρία της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ., ως μια μεταβατική λύση προκειμένου ο ομάδα να αναζητήσει λύσεις στο οικονομικό και διοικητικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει. Στις 8 Οκτωβρίου 2009 ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, ωστόσο λίγους μήνες αργότερα (Φεβρουάριος 2010) επανήλθε και πάλι στο αξίωμά του.

Τον Ιανουάριο του 2012 ανακοίνωσε εκ νέου την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ, «...προκειμένου να επιστρέψει στον Σύλλογο το κλίμα αγάπης και ενότητας...».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ