Ο «βρώμικο» πόλεμος διαζυγίου των Ριμπολόβλεφ-Πως η πρώην σύζυγος Ελένα πήρε τη μισή περιουσία από τον Ρώσο ολιγάρχη

Οι Βρετανοί λένε ότι η «Κόλαση δεν έχει τόση οργή όση μια περιφρονημένη γυναίκα». Η Ελένα Ριμπολόβλεβα, τέως (πολλάκις απατημένη) σύζυγος ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει αυτήν τη μεγάλη αλήθεια.

Οι Βρετανοί λένε ότι η «Κόλαση δεν έχει τόση οργή όση μια περιφρονημένη γυναίκα». Η Ελένα Ριμπολόβλεβα, τέως (πολλάκις απατημένη) σύζυγος ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει αυτήν τη μεγάλη αλήθεια. Μετά τον πιο «βρώμικο» και «άσχημο» πόλεμο διαζυγίου, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει τα διεθνή ΜΜΕ, ελβετικό δικαστήριο επιδίκασε στην προδομένη Ελένα, για τα 26 χρόνια που έζησε μαζί του, 4,5 δισ. δολάρια «αποζημίωση». Τη μισή περιουσία του μεγιστάνα δηλαδή, ο οποίος ανεβοκατεβαίνει εδώ και χρόνια στις πρώτες 100 θέσεις της λίστας του Forbes. Η ειρωνεία είναι ότι η Ελένα πέρυσι ήταν διατεθειμένη να συμβιβαστεί με ένα δισ. δολάρια, αλλά οι οικονομικοί παρατρεχάμενοί του τον έπεισαν να μη δεχτεί, θεωρώντας, προφανώς, το ποσό υπερβολικό.



Ο Ριμπολόβλεφ αρνείται το χαρακτηρισμό «ολιγάρχης» γιατί, όπως λέει, «δεν πήρα την επιχείρησή μου από το κράτος. Από το κράτος το μόνο που πήρα ήταν η  ευκαιρία που είχαν όλοι οι Ρώσοι της εποχής: να αγοράσουμε μετοχές στις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις».  Πώς έφτασε, όμως, να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της Uralkali, μιας εκ των δύο μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής ποτάσας, της οποίας η αξία το 2008 ήταν 34 δισ. δολάρια; Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και αφού τελείωσε τις σπουδές του ως γιατρός -με ειδικότητα καρδιολόγου-, δημιούργησε την πρώτη του επιχείρηση, εμπορευόμενος ένα μηχάνημα μαγνητοθεραπείας που είχε εφεύρει ο επίσης γιατρός πατέρας του. Λόγω της οικονομικής κρίσης της εποχής (αρχές δεκαετίας ’90), πολλοί πελάτες τον πλήρωναν με προϊόντα σε εκπτωτικές τιμές, τα οποία εκείνος μεταπωλούσε βγάζοντας μεγάλο κέρδος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με το Forbes, έβγαλε το πρώτο του εκατομμύριο. Το 1992 έγινε ο πρώτος επιχειρηματίας του Περμ που πήρε επίσημη άδεια για να κάνει αγοραπωλησίες μετοχών. Αφού δημιούργησε μια τράπεζα και κίνησε στην αγορά κερδοφόρους μετοχές από δεκάδες εταιρείες, το 1995 τα πούλησε σχεδόν όλα για να επικεντρωθεί στην Uralkali. Αφιέρωσε τα επόμενα 15 χρόνια στη διαχείριση της εταιρείας (μέσα σε 7 χρόνια αύξησε την παραγωγικότητα των εργατών κατά δυόμισι φορές) μέχρι να την κάνει μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Το 2010 πούλησε το 53% των μετοχών του στον άλλο μεγιστάνα Σουλεϊμάν Κερίμοβ, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στους 10 πλουσιότερους Ρώσους.

Μέγας έρωτας, μέγιστο μίσος

Η Ελένα Τσουπρακόβα γνώρισε τον Ντμίτρι όταν και οι δύο ήταν 20 ετών, φοιτητές στο βιομηχανικό, κρύο Περμ. Μοναχοκόρη μιας μηχανικού και άριστη μαθήτρια (με μαθηματικό μυαλό), ονειρευόταν από μικρή να ξεφύγει κάποτε από τη φτώχεια της ΕΣΣΔ. Αρχισε να τη φλερτάρει από την πρώτη ημέρα της γνωριμίας τους. «Ζήσαμε έναν μεγάλο έρωτα. Μια σχέση σαν αυτές που περιγράφονται στα πιο όμορφα  ρωσικά μυθιστορήματα», εξομολογείται η Ελένα και προσθέτει ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα. Από το 1995 ζει «διακριτικά» και «με τάξη», όπως λέει η ίδια, στη Γενεύη μαζί με τη μικρή της κόρη Αννα.



Η ίδια θεωρεί ότι το τελειωτικό χτύπημα στο γάμο της έδωσε το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή έγινε πιο «Ελβετίδα» από τους Ελβετούς, ενώ ο σύζυγός της αρνιόταν να «δυτικοποιηθεί». Μιλάει για τον επί 20ετία μεγάλο της έρωτα κάπως έτσι: «Αντίθετα από τον άντρα μου, εγώ ζω απλά και κρατάω τα πόδια μου γερά κολλημένα στη γη». Αλλωστε, έχει υποσχεθεί στον εαυτό της να μην επιτρέψει ποτέ στο χρήμα να της πάρει τα μυαλά. Η Ρωσία, λέει, ήταν μία από τις πρώτες χώρες όπου δημιουργήθηκαν τεράστιες περιουσίες. Μια χώρα που δεν ήξερε ούτε τον πλούτο ούτε τον πολιτισμό του χρήματος. Γι’ αυτό και όσοι πλούτισαν απότομα τρελάθηκαν.

Σήμερα περνάει τον καιρό της παρακολουθώντας εκδηλώσεις και διοργανώνοντας «ρωσικές βραδιές» στο σπίτι με τη συμμετοχή Ρώσων καλλιτεχνών που επισκέπτονται τη Γενεύη. Τα τελευταία έξι χρόνια ασχολείται με το διαζύγιό της (δουλειά πλήρους απασχόλησης) και με ένα ίδρυμα που έχει συστήσει για την ενίσχυση των τεχνών. Και τι θα κάνει όταν εισπράξει τα 4,5 δισ. δολάρια; «Θα έχω ακόμη περισσότερο χρόνο για εμένα, θα ταξιδεύω, θα ασχολούμαι με την κόρη μου και με το ίδρυμά μου».  

Η Ελένα στην αρχή κατηγορούσε τον Ντμίτρι για σειρά απιστιών, τις οποίες ο ίδιος δεν αρνείται. Οπως υποστήριξαν οι δικηγόροι του, «έχει παραδεχτεί πως δεν ήταν ο πιο πιστός σύζυγος, αλλά η γυναίκα του γνώριζε τις απιστίες του επί χρόνια και τις αποδεχόταν σιωπηρά». Και ο ίδιος έχει πει: «Δεν υπήρξα ιδανικός σύζυγος, αλλά παντρευτήκαμε πολύ νέοι και με τα χρόνια αποξενωθήκαμε. Η δική μου ζωή απογειώθηκε, αλλά η γυναίκα μου έμεινε στάσιμη... Επίσης, δεν ανέχομαι να με εκβιάζουν. Κάποια στιγμή στη ζωή μου δέχτηκα πιέσεις και δεν ενέδωσα. Εκτοτε δεν μπορώ να υποχωρήσω. Εχει γίνει αντανακλαστικό του χαρακτήρα μου και αρχή της ζωής μου».



Τώρα όμως η πρώην σύζυγός του τον κατηγορεί ότι αγοράζει ακίνητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανά τον κόσμο, μέσω εταιρειών offshore, και δημιουργεί καταπιστεύματα στο όνομα της κόρης του Εκατερίνας για να την εμποδίσει να πάρει όσα δικαιούται από την περιουσία που απέκτησαν μαζί. Εχει επίσης αποκαλύψει πως ο Ντμίτρι έχει κρύψει μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης στο Λονδίνο και στη Σιγκαπούρη.

Ο Ριμπολόβλεφ, που ισχυρίζεται πως όλες οι αγορές ακινήτων έγιναν για να εξασφαλιστεί ότι η περιουσία του θα περιέλθει στα παιδιά του, έχει στην κατοχή του και μεγάλη συλλογή έργων τέχνης: Μονέ, Γκογκέν, Μοντιλιάνι, Πικάσο και λοιποί ιμπρεσιονιστές και μεταϊμπρεσιονιστές ζωγράφοι. Ο Μοντιλιάνι και ο Πικάσο είναι οι αγαπημένοι του και δεν πλησιάζει καν τους σύγχρονους εικαστικούς οι οποίοι, όπως λέει, δεν «τον αγγίζουν». «Πιστεύω ότι πρέπει να αγοράζει κανείς μόνο πίνακες που αγαπάει, ακόμη και αν παράλληλα σκέφτεται και ως επενδυτής. Ισχύει για τα έργα τέχνης και τις γυναίκες: αν ερωτευτείς πολύ γρήγορα, θα σου στοιχίσει πολύ ακριβότερα. Αν ένας πίνακας είναι καλή επένδυση, θα τον ερωτεύεσαι όλο και περισσότερο. Αν δεν είναι σωστή η απόφαση, κάθε φορά που τον κοιτάζεις θα σου θυμίζει ότι είσαι loser». Η αξία της συλλογής του υπολογίζεται μεταξύ 500 εκατ. και ενός δισ. δολαρίων.

Περίφημα ακίνητα και κινητά...

Παράλληλα, διαθέτει μερικά από τα πιο ακριβά ακίνητα παγκοσμίως. Ανάμεσά τους: Ρετιρέ 627 τ.μ. στη Νέα Υόρκη (κόστος αγοράς: 88 εκατ. δολ.), η γιγαντιαία έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ «Το σπίτι της φιλίας» στη Φλόριντα, συνολικής έκτασης 3.065 τ.μ. (θεωρείται η ακριβότερη αγορά ακινήτου στις ΗΠΑ - 95 εκατ. δολ.), το σπίτι του Γουίλ Σμιθ στη Χαβάη (το αγόρασε 20 εκατ. δολ.) και το... σεμνό ρετιρέ, ονόματι «Belle Epoque», 1.600 τ.μ., αξίας 300 εκατ. δολ., στο οποίο κατοικεί μονίμως ο Ριμπολόβλεφ στο Μονακό. Το «ακριβότερο διαμέρισμα στον κόσμο» ανήκε στον τραπεζίτη Εντμόντ Σαφρά, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος μέσα σε αυτό. Οταν τον ρώτησαν αν η άγρια δολοφονία τον επηρέασε και αν είναι προληπτικός, ο Ντμίτρι απάντησε: «Δεν είμαι. Αλλά στην Ορθόδοξη Εκκλησία η παράδοση ορίζει να ευλογούμε κάθε καινούργιο σπίτι πριν το κατοικήσουμε. Γι’ αυτό φέραμε έναν ορθόδοξο ιερέα από τη Νίκαια για να κάνει αγιασμό. Το ίδιο έκανε και η κόρη μου στον Σκορπιό». Ο ωνάσειος Σκορπιός συμπεριλαμβάνεται, επίσης, στη λίστα ακινήτων ιδιοκτησίας του 10ου πιο πλούσιου Ρώσου, από τότε που τον αγόρασε έναντι 153 εκατ. δολ. Το deal έκανε η κόρη του Κάτια, που είναι φίλη της Αθηνάς - κάνουν και οι δύο ιππασία.



Ο Ριμπολόβλεφ, επιπλέον, είναι ιδιοκτήτης και της ποδοσφαιρικής ομάδας As Monaco, ενώ διέθεσε και 130 εκατ. ευρώ για την αγορά καλών παικτών.

Σύζυγος εναντίον συζύγου για πάντα;

Και ενώ η διαμάχη μεταξύ των πρώην συζύγων για τη διανομή της περιουσίας καλά κρατεί, ένας από τους δεκάδες δικηγόρους του Ντμίτρι είπε:  «Εχουν τόσο πολλά λεφτά, που είναι υπερ-αρκετά για όλους, παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν τον πόλεμο».

Δύο κόρες & 11 μήνες φυλακή
Γεννήθηκε: 22 Νοεμβρίου 1966, στο Περμ της ΕΣΣΔ.
Παντρεύτηκε: το 1987.
Παιδιά: Εκατερίνα (1989) και Αννα (2001).
Φυλακή: έμεινε στη φυλακή επί 11 μήνες το 1996, σε ηλικία 29 ετών, κατηγορούμενος ότι είχε συνάψει συμβόλαιο θανάτου για να δολοφονήσει αντίπαλό του. Οι κατηγορίες κατέπεσαν, αλλά όσο ήταν στη φυλακή δέχτηκε τεράστιες πιέσεις για να πουλήσει την Uralkali με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Ο ίδιος έχει πει ότι ήταν διατεθειμένος να μείνει και δέκα χρόνια στη φυλακή, αλλά την εταιρεία του δεν θα την έδινε ποτέ.
Τελευταία εκτίμηση της περιουσίας του: 9 δισ. δολάρια.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ