Πάμε να γνωρίσουμε τις ωραιότερες πόλεις της Ιταλίας! Από τη Βενετία ως την Τεργέστη και από τη Φλωρεντία ως την Μπολόνια! (φωτό)

La vita e bella: Μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής κλεισμένη σε μόλις τέσσερις λέξεις. Και τέσσερις ιταλικές πόλεις, καθεμία κι ένα ταξίδι-αφορμή. Η Τεργέστη της μουσικής, η Βενετία της τέχνης, η Μπολόνια της γαστρονομίας και η Φλωρεντία της αισθητικής.

Μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής κλεισμένη σε μόλις τέσσερις λέξεις. Και τέσσερις ιταλικές πόλεις, καθεμία κι ένα ταξίδι-αφορμή. Η Τεργέστη της μουσικής, η Βενετία της τέχνης, η Μπολόνια της γαστρονομίας και η Φλωρεντία της αισθητικής.
 
Βενετία
Στη Βενετία η απόλαυση έχει νόημα μόνο αν δεν έχεις μαζί σου ταξιδιωτικό οδηγό. Μόνο ένα χαρτάκι στο οποίο κάποιος ντόπιος σού έχει σημειώσει μια διεύθυνση κι έναν αυτοσχέδιο χάρτη. Ακολουθώντας τον θα βρεις cicchetti και παραδοσιακά scampi alla busara που φτιάχνονται με μυστικές συνταγές, κρυμμένα μαγαζάκια και μικρές πλατείες, μια ανάσα από το San Marco. Το θαύμα είναι ότι, ακόμα κι αν χαθείς, στο τέλος θα τον βρεις το δρόμο σου. Και το φετινό καλοκαίρι.
 
 



Check in στο Hotel Cipriani για ένα παραμύθι χλιδής με αναγεννησιακά palazzi, τεράστιους κήπους και παλιές βασιλικές αυλές (Giudecca 10, τηλ.: 0039 041 5207744, www.hotelcipriani.com, από €840 το δίκλινο με πρωινό) ή στο Palazzina Grassi όπου η πολυτέλεια σμίγει με τις καλλιτεχνικές πινελιές του Philippe Starck πάνω στο περίφημο Grand Canal (Sestriere San Marco 3247, τηλ.: 0039 041 5284644, www.palazzinagrassi.it, από €382 το δίκλινο με πρωινό). Δείπνο στο Quadri, το απόλυτο εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας στην Piazza San Marco που το 2012 κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin (τηλ.: 0039 041 5222105, www.alajmo.it) ή στο chic και επίσης βραβευμένο με αστέρι Michelin, Venissa, στο low profile “αδερφάκι” του Burano, το Mazzorbo για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (Fondamenta Santa Caterina 3, τηλ.: 0039 041 52 72 281, www.venissa.it).



Travel photo: Artiste.gr
 
Τεργέστη
Μελωδίες κατακλύζουν τις πλατείες. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που ολόκληρη η πόλη παραδίνεται στη μουσική και το ένα φεστιβάλ διαδέχεται το άλλο. Οπερέτα, τζαζ, ροκ. Οι Triestini, όπως αποκαλούνται οι κάτοικοι της Τεργέστης, αγαπούν τη μουσική αλλά και τις μικρές στιγμές καλοκαιρινής πολυτέλειας: η βραδινή βόλτα στην πελώρια Piazza dell'Unita d'Italia με την ίδια και τα φώτα της να καθρεφτίζονται μέσα στο νερό και το επιβλητικό σκηνικό να θυμίζει περισσότερο Βιέννη παρά Αδριατική, συνοδεύεται απαραίτητα από μια πελώρια μπάλα σπιτικό παγωτό Pralinata που έχουν προμηθευτεί από το “ναό” των chocaholics, την μικροσκοπική Gelateria Chocolat στο νούμερο 15 της via Canava. Την ημέρα, τα ραντεβού κλείνονται στη Lungomare, τον παραλιακό δρόμο της πόλης για κολύμπι, ηλιοθεραπεία, πικ-νικ και beach parties που στήνονται στα chioschi, τις καντίνες που υπάρχουν κατά μήκος του. Εσείς θα ακολουθήσετε τους ντόπιους στο Chiosco Bivio Inn για παγωμένο κρασί προς €1,50 το ποτήρι. Τελευταία εικόνα από την πόλη του Τζέιμς Τζόις, το ηλιοβασίλεμα από τη Strada Napoleonica, το δρόμο που ενώνει την Opicina με το Prosecco, πάνω από την Τεργέστη. Και μια εξαγνιστική βουτιά στην παραλία Bacola μαζί με τα πιτσιρίκια που δεν χρειάζονται αφορμή για να γιορτάζουν το καλοκαίρι.
 
 






 
Check in στο πολυτελές Savoia Exclesior Palace με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και το εμβληματικό Castello di Miramare (Riva del Mandracchio 4, τηλ.: 0039 040 77941, savoiaexcelsiorpalace.starhotels.com, από €142 το δίκλινο με πρωινό) ή στο Grand Hotel duchi D'aosta που βρίσκεται από το 1873 στην κεντρική πλατεία, μπροστά στη θάλασσα (Piazza Unita d'Italia 2/1, τηλ.: 0039 040 7600011, www.duchi.eu, από €119 το δίκλινο με πρωινό). Δείπνο με ριζότο θαλασσινών που καταφτάνει με γαρίδες και σουπιές από τον κόλπο της Τεργέστης στο Al Bagatto (Via Luigi Cadorna 7, τηλ.: 0039 40 301771, www.albagatto.it, από €35 το άτομο) ή στο Pepenero Pepebianco για καλοψημένο αρνίσιο μπούτι παρέα με κρασί από το San Gimignano (Via Rittmeyer, 14/a, τηλ.: 0039 040 7600716, www.pepeneropepebianco.it, από €20 το άτομο).

Δείτε τις υπόλοιπες στο arttravel.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ