Μαγευτική Αστυπάλαια – Η «πεταλούδα του Αιγαίου» με το κυκλαδίτικο τοπίο μέσα στα Δωδεκάνησα!

Αν και στην ταυτότητά της γράφει «Δωδεκάνησα», το άνυδρο τοπίο και τα πάλλευκα σπιτάκια που σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά στο λόφο της Χώρας της ανεπιτήδευτα γοητευτικής και ανερχόμενης Αστυπάλαιας δείχνουν κυκλαδίτικες ρίζες.


Αν και στην ταυτότητά της γράφει «Δωδεκάνησα», το άνυδρο τοπίο και τα πάλλευκα σπιτάκια που σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά στο λόφο της Χώρας της ανεπιτήδευτα γοητευτικής και ανερχόμενης Αστυπάλαιας δείχνουν κυκλαδίτικες ρίζες.



Η Μαριάννα Κουρκούνη γράφει στο naftermporiki.gr για την «πεταλούδα του Αιγαίου», που διαχωρίζει με τα φτερά της το Μέσα και το Έξω Νησί. Αν και στην ταυτότητά της γράφει «Δωδεκάνησα», το άνυδρο τοπίο και τα πάλλευκα σπιτάκια που σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά στο λόφο της Χώρας της ανεπιτήδευτα γοητευτικής και ανερχόμενης Αστυπάλαιας δείχνουν κυκλαδίτικες ρίζες.


Ανηφορίζουμε περνώντας αυλές με γεράνια, μπουκαμβίλιες και βασιλικούς για να καταλήξουμε στο επιβλητικό στολίδι της Αστυπαλιάς, το Κάστρο των Querini.



Το πρώτο καλωσόρισμα έχουν αναλάβει οι οκτώ πέτρινοι διατηρητέοι ανεμόμυλοι και την κυρίως υποδοχή η κεντρική πλατεία με τα καφενεδάκια (ονομαστό το παραδοσιακό «του Μουγγού») και τα μαγαζιά που σερβίρουν μεζέδες, γλυκά και άλλες τοπικές λιχουδιές, με τα οποία δίνουμε ραντεβού για αργότερα, όταν δύσει ο ήλιος για κάποια live μουσική βραδιά και χαλαρό ποτάκι. Ανηφορίζουμε περνώντας αυλές με γεράνια, μπουκαμβίλιες και βασιλικούς για να καταλήξουμε στο επιβλητικό στολίδι της Αστυπαλιάς, το Κάστρο των Querini. Μέσα στα ερείπια της καστροπολιτείας ξεχωρίζουν οι δύο ιστορικές εκκλησίες, η Παναγιά του Κάστρου και ο Άγιος Γεώργιος και περιμετρικά, έξω από τα τείχη, το βλέμμα μας κλέβει στιγμιότυπα 360 μοιρών από το υπόλοιπο νησί.




Σχεδόν ένα με τη Χώρα είναι ο Πέρα Γιαλός, το παλιό λιμανάκι της Αστυπάλαιας που σήμερα ελέγχει τα δρομολόγια της τοπικής γραμμής και την κίνηση των ιστιοφόρων. Εδώ βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αστυπάλαιας με τα εκθέματα που εξιστορούν τις περιπέτειες του νησιού από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και το μεσαίωνα αλλά και ο ναός του Αγίου Νικολάου με τον χαρακτηριστικό γαλάζιο τρούλο. Από εδώ θα πάρετε και το καϊκι για να βουτήξετε στις καλύτερες παραλίες του νησιού: τις Βάτσες, τα Καμινάκια και τον Αϊ-Γιάννη αλλά και για να προσεγγίσετε τα όμορφα ακατοίκητα νησάκια της Κουνούπας και του Κουτσομύτη.


Στρέφουμε την πυξίδα μας να βλέπει δυτικά κατηφορίζουμε από τη Χώρα προς το Λιβάδι, τον παραθαλάσσιο οικισμό με τα περιβόλια με τα λεμονόδεντρα, τις ροδιές και τα αμπέλια αλλά και την μόνη οργανωμένη παραλία του νησιού. Προσπερνώντας τα Μαρμάρια με το οργανωμένο κάμπινγκ και διασχίζοντας το «Στενό», τη στενή λωρίδα γης της «πεταλούδας» περνάμε στο Έξω Νησί για τον οικισμό της Μαλτεζάνας ή αλλιώς Ανάληψη, τον δεύτερο σε μέγεθος του νησιού. Και αφού το μπάνιο στον ήσυχο Σχοινώντα θα μας ανοίξει την όρεξη, θα γευτούμε το πιο φρέσκο ψαράκι στο λιμανάκι της περιοχής.


Είκοσι αναρριχητικές εκδρομές, χαρτογραφημένα σπήλαια και σηματοδοτημένα μονοπάτια «προτείνουν» δράση σε εναλλακτικό ύφος και επαφή με την αστυπαλιώτικη φύση. Προσοχή εάν επιχειρήσετε να πλησιάσετε με τα πόδια το σπήλαιο του Νέγρου στις Βάτσες και του Δράκου στο Βαθύ μιας και οι διαδρομές ξεπερνούν το επίπεδο των «αρχάριων». Επίσης, στην Αστυπάλαια θα βρείτε περιοχές για ψαροντούφεκο και κατάδυση στον πλούσιο βυθό της.


Διαμονή


Κουκλίστικα δωμάτια ευθυγραμμισμένα με την boutique λογική θα βρείτε στα Arhitektoniki Studios Aparts (22430 61339, www.arhitektoniki.gr), Fildisi Boutique Hotel (22430 62060, www.fildisi.net), Pylaia Boutique Hotel (22430 61070, www.pylaiahotel.gr) και Tholaria Boutique Hotel (22430 62072, www.tholaria.gr). Ιδιαίτερη διαμονή με προσωπικό touch προσφέρει το Kalderimi (22430 61120, www.kalderimi.gr) και μαγευτική θέα από το μπαλκόνι του το Αphrodite Studios (22430 61478, www.aphrodite-studios.com).


Info


Στην Αστυπάλαια φτάνετε από το λιμάνι του Πειραιά, ορισμένα Κυκλαδονήσια (Νάξο, Πάρο, Αμοργό κ.λπ.) αλλά και νησιά των Δωδεκανήσων όπως η Τήλος, η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, ενώ προσεγγίζεται και αεροπορικά.


Blue Star Ferries: 210 8919800/ 18130, www.bluestarferries.gr


Aegean Speed Lines: 210 9690950, www.aegeanspeedlines.gr


Hellenic Seaways: 210 4199000, www.hellenicseaways.gr


G.A Ferries: 210 4511720, www.gaferries.com


Nel Lines: 210 4115015, www.nel.gr


Sea Jets: 210 4121001, www.seajets.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ