1.988 παιδιά εξετάστηκαν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο της δράσης Προληπτικής Ιατρικής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση προληπτικής ιατρικής που υλοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERSYC με τίτλο: «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργιες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών» σε συνεργασία με την κοινωφελή επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» και τον Δήμο Παγγαίου, από τις 28 Απριλίου έως και τις 13 Ιουνίου 2014.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση προληπτικής ιατρικής που υλοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERSYC με τίτλο: «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργιες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών» σε συνεργασία με την κοινωφελή επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» και τον Δήμο Παγγαίου, από τις 28 Απριλίου έως και τις 13 Ιουνίου 2014.



Ο απολογισμός των αποτελεσμάτων της δράσης προληπτικής ιατρικής παρουσιάστηκε στις 24 Ιουνίου στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου  στην  αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Η δράση της προληπτικής ιατρικής στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς οι στόχοι που είχαν ορισθεί (εξέταση σε συνολικά 1.500-1.800 παιδιά) ξεπεράσθηκαν σε μεγάλο ποσοστό. Σε 31 μέρες εφαρμογής του προγράμματος εξετάστηκαν 1.988 παιδιά, κυρίως μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των δήμων Καβάλας και Παγγαίου ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 7.579 εξετάσεις.

Σημαντική και ουσιαστική υπήρξε η συμβολή στη δράση της κοινωφελούς επιχείρησης Καβάλας «Δημωφέλεια», του Δήμου Καβάλας και Παγγαίου καθώς και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας τους οποίους και ευχαρίστησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του απολογισμού του έργου. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «Σημαντική είναι η πίστη στη δύναμη της συνεργασίας για τη βελτίωση του επιπέδου υγείας των παιδιών».

Η δράση Προληπτικής Ιατρικής σε παιδιά αποτελεί προσπάθεια του Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να καταγράψει κλινικά ευρήματα ώστε να παραπέμψει τα παιδιά στα αρμόδια ιατρικά και κοινωνικά τμήματα του Οργανισμού για πιο εξειδικευμένη υποστήριξη και φροντίδα προκειμένου να προλάβει περιστατικά υγείας.

Στο πλαίσιο της δράσης αξιοποιήθηκαν οι ιατρικές μονάδες του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: το Πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» & η Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα και η δράση στελεχώθηκε από αξιόπιστους επαγγελματίες: Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλεύτρια, Οδηγούς  και έμπειρο Ιατρικό Προσωπικό: Παιδίατρο, ΩΡΛ, Οφθαλμίατρο και Οδοντίατρο μέλη του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

Κατά τη διάρκεια μιας και μόνο επίσκεψης στο Κινητό Πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» και στην Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε προληπτικό Παιδιατρικό, Οδοντιατρικό, Οφθαλμιατρικό και Ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο.  Οι κινητές ιατρικές μονάδες στελεχώνονται από γιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων καθώς και επιστημονικό προσωπικό και έμψυχο δυναμικό του Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Με το πέρας της προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής εξέτασης τα παιδιά παραλαμβάνουν ατομικό δελτίο προληπτικού ελέγχου, ενυπόγραφο και σφραγισμένο από τον υπεύθυνο ιατρό, προκειμένου οι κηδεμόνες να λάβουν γνώση και οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Η δράση της προληπτικής ιατρικής θα συνεχίσει στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα το προσεχές φθινόπωρο (1 με 31 Οκτωβρίου 2014) στην ευρύτερη περιοχή του Kardzali και αντιστοίχως την άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο 2015) στην ευρύτερη περιοχή του Blagoevgrad. Στόχος είναι να εξεταστούν συνολικά 1.500-1.800 παιδιά (750-900 σε κάθε περιοχή). Η δράση της προληπτικής ιατρικής στη Βουλγαρία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Regional Health Inspectorate του Kardzali και το Nadja Centre του Sandanski.

Περισσότερες πληροφορίες για δημοσιογράφους:
Αλεξάνδρα Ελευθεριάδου
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
τηλ. 2310 250160 & 2310 270308
e-mail: thessaloniki@hamogelo.gr

Επιπλέον πληροφορίες για το Πρόγραμμα

Σχετικά με το Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργιες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών» Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection/INTERSYC:

Το έργο INTERSYC συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό κράτος στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» (www.greece-bulgaria.eu) και το Βουλγαρικό κράτος. Στο έργο συμμετέχουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως Επικεφαλής Εταίρος, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παγγαίου, η Περιφερειακή Επιθεώρηση Υγείας του Κάρτζαλι και οι οργανισμοί «Nadja Centre» και «Chance» από τη Βουλγαρία.

Το έργο στοχεύει στην προώθηση ευρωπαϊκών μέσων για την προστασία των παιδιών σε κίνδυνο και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας για τα παιδιά.

Η δράση της Προληπτικής Ιατρικής αποτελεί μία από τις δράσεις προστασίας των παιδιών σε κίνδυνο που θα υλοποιηθούν ως την άνοιξη του 2015, στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου και στις περιοχές Κάρτζαλι, Σαντάνσκι και Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο: «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργιες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών» ("Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection"/INTERSYC).

Το πρόγραμμα INTERSYC περιλαμβάνει ακόμη τις εξής δράσεις:

● Προληπτική ιατρική για τουλάχιστον 3.000 παιδιά στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία με λειτουργία των κινητών ιατρικών μονάδων και του εξειδικευμένου δυναμικού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
● Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000  και της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για τις Εξαφανίσεις Παιδιών (ECAAS) στη Βουλγαρία.
● Προώθηση του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (SEEC).
● Εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης για επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά.

● Ανάπτυξη Κέντρων Υποστήριξης Οικογενειών σε Κρίση σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ