Δημήτρης Κούρκουλας: Θα κάνουμε τις πρεσβείες κέντρα εξυπηρέτησης επενδυτών

Όλη η συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών στον Αιμίλιο Περδικάρη

Όλη η συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών στον Αιμίλιο Περδικάρη

Την εκτίμηση ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής μπήκε οριστικό τέλος στις συζητήσεις περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη διατυπώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας. Επίσης, αποκαλύπτει ότι, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εξίσου σκληρή διαπραγμάτευση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, τα οποία κινδυνεύουν να είναι σημαντικά μειωμένα για την Ελλάδα. Εξηγεί, τέλος, πώς στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας οι ελληνικές πρεσβείες θα εξελιχθούν σε «κέντρα εξυπηρέτησης επενδυτών».

Συνέντευξη στον Αιμίλιο Περδικάρη

- Τι σημαντικό προκύπτει για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη από τη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας; Και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

Έγινε μια ξεκάθαρη δήλωση υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης από 17 χώρες της Ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στο οριστικό τέλος των συζητήσεων περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπουν επίσης οδικό χάρτη για την υλοποίηση της λεγόμενης Τραπεζικής Ένωσης και σε επόμενο στάδιο της Δημοσιονομικής Ένωσης. Διαφαίνεται, μάλιστα, εδώ, έπειτα από πολύ καιρό, σύγκλιση απόψεων Γερμανίας και Γαλλίας, που ανοίγει το δρόμο για λήψη σημαντικών αποφάσεων το Δεκέμβριο.

- Βλέπετε όντως το κλίμα για την Ελλάδα να βελτιώνεται;

Η βελτίωση της εικόνας της χώρας είναι πραγματικότητα και οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού και στο σταθερό λόγο και στις πράξεις της κυβέρνησης. Η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος την πρώτη διετία του προγράμματος προσαρμογής ανήλθε σε 8,2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για την ταχύτερη προσαρμογή που έχει επιτευχθεί από χώρα του ΟΟΣΑ. Σύντομα θα παρουσιάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Τα επιτεύγματα αυτά αρχίζουν σιγά-σιγά να αναγνωρίζονται από τους εταίρους μας. Σημαντική συμβολή έχει και η εσωτερική πολιτική σταθερότητα και η βούληση να τηρήσουμε τα υπεσχημένα.

- Ο πρωθυπουργός δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση για το ΕΣΠΑ και πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει σημαντικά κονδύλια. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σας έχει αναθέσει, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης, ειδική αποστολή για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Ποια είναι αυτή και σε τι στοχεύει;

Στις 23 Νοεμβρίου, το έκτακτο Ευρωπαϊκό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επταετία 2014-2020. Πρόκειται για μια δύσκολη και σημαντική διαπραγμάτευση. Η απόφαση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα σηματοδοτήσει και τις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσεχή δεκαετία. Το σημείο εκκίνησης είναι ιδιαίτερα δυσχερές για την Ελλάδα. Η πίτα παραμένει ουσιαστικά η ίδια με την τρέχουσα επταετία, ενώ παράλληλα πρέπει να χρηματοδοτηθούν τα φτωχότερα κράτη-μέλη της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς επίσης και νέες πολιτικές που ανατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνθήκη της Λισσαβόνας.

Εμείς, θεωρούμε παράδοξο να μειωθούν δραστικά τα κονδύλια για τις πολιτικές συνοχής, τη στιγμή που η χώρα μας πλήττεται από πρωτοφανή ύφεση και ανεργία. Προσπαθούμε, σε συντονισμό με το υπουργείο Ανάπτυξης και άλλα συναρμόδια υπουργεία, να πετύχουμε ειδικές ρυθμίσεις που θα αποτρέψουν σημαντική μείωση των κονδυλίων σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο. Υποστηρίζουμε, επίσης, τη διατήρηση επαρκούς χρηματοδότησης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και άλλων νέων πολιτικών, όπως η μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Χτίζουμε συμμαχίες με άλλες χώρες και ευρωπαϊκά όργανα. Δεν σας κρύβω ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Η τελική έκβαση θα κριθεί στις 23 Νοεμβρίου, στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα είναι σίγουρα ολονύκτια.

- Πρόσφατα συναντηθήκατε με την Ευρωπαία Επίτροπο για τη μετανάστευση. Ποιος ο ρόλος του ΥΠΕΞ στο φλέγον αυτό ζήτημα;

Ελπίζουμε ότι ένα σημαντικό κονδύλιο θα προβλεφθεί για την Ελλάδα στον τομέα της προστασίας των συνόρων και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ρευμάτων. Παράλληλα, προωθούμε το αίτημα για την σύναψη συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Υπάρχει μια οφθαλμοφανής ανισορροπία στο σύστημα Σένγκεν. Χώρες σαν την Ελλάδα, που βρίσκονται εκτεθειμένες σε μεταναστευτικές πιέσεις λόγω γεωγραφικής θέσης, δεν απολαμβάνουν της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο βαθμό που έπρεπε. Στις συζητήσεις με την Επίτροπο Μάλστρεμ διαπίστωσα ότι η δική μας επιχειρηματολογία αρχίζει να βρίσκει γόνιμο έδαφος, χωρίς πάντως να υπάρχει ακόμα πλήρης ταύτιση απόψεων. Παράλληλα, η σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργείων και ιδίως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δυναμώνουν την αξιοπιστία μας.

- Στις αρμοδιότητές σας εμπίπτει και η οικονομική διπλωματία. Πώς θα προχωρήσετε;

Στις σημερινές συνθήκες βαθιάς ύφεσης αποτελεί πρωταρχικό - πατριωτικό θα έλεγα - καθήκον η λήψη μέτρων, προκειμένου η χώρα να ξαναμπεί σε αναπτυξιακή τροχιά. Πιστεύω ότι η επιβεβαίωση της παραμονής μας στην Ευρωζώνη θα άρει τις όποιες αμφιβολίες για το μέλλον της οικονομίας μας και θα συμβάλλει να φτάσουμε συντομότερα στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ήδη υπάρχουν θετικά μηνύματα. Το δίκτυο των πρεσβειών μας σε όλο τον κόσμο ενεργοποιείται προς αυτή τη κατεύθυνση. Έχει ήδη αποφασισθεί η διενέργεια μιας σειράς διυπουργικών οικονομικών συναντήσεων με χώρες όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία, που θα μας δώσει την ευκαιρία για θετική προβολή των οικονομικών προοπτικών. Υπάρχουν θετικά σημάδια και για τον τουρισμό και για επενδύσεις. Οι διπλωματικές μας υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται σκληρά για να συνδράμουν στη εθνική προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης.

Όμως, η ανάπτυξη δεν έρχεται ούτε με προεδρικό ή νομοθετικό διάταγμα ούτε με νόμο - κι ας έχει ψηφιστεί παμψηφεί από τη Βουλή. Είναι προϊόν πολλών παραγόντων και κυρίως πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής ειρήνης. Δεν σας κρύβω την αμηχανία μου - για να μην πω την οργή μου - όταν βλέπω συνδικαλιστικές ακρότητες, όπως η πρόσφατη «κατάληψη» του υπουργείου Άμυνας, με την πολιτική κάλυψη του προέδρου της ΓΣΕΕ, αλλά και τις απειλές της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΔΕΗ για «μπλόκο στο σύστημα». Όταν βλέπω συμπολίτες μας να εμποδίζουν την κατασκευή σταθμού μεταφοράς απορριμμάτων και κινδυνεύουμε έτσι να χάσουμε εκατομμύρια επιδοτήσεων και να καταδικαστούμε για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι αδιανόητο πολιτικές δυνάμεις που λέγονται προοδευτικές να κρατάνε τη χώρα σε ένα περιβαλλοντικό μεσαίωνα. Τέτοιες συμπεριφορές, αντί να προωθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, σκάβουν βαθύτερο λάκκο και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τη χώρα.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 27ης Οκτωβρίου

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη

 



Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας μιλάει για το νέο ΕΣΠΑ, για την τραπεζική ένωση και το ρόλο της Ελλάδας στους κοινούς προϋπολογισμούς της ΕΕ.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ