Χαθήκαμε στην διαπραγμάτευση

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης Από τις τελευταίες εκλογές έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες, αλλά μας φαίνεται σαν να έχουν κυλήσει χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Για την ακρίβεια, νιώθουμε σαν να έχει περάσει από πάνω μας ένα τραίνο. Θα την πάρουμε την δόση, την πήραμε την δόση, κολλήσαμε στα εργασιακά, ξεκολλήσαμε, ξανακολλήσαμε. Χαθήκαμε στην διαπραγμάτευση.

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
Από τις τελευταίες εκλογές έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες, αλλά μας φαίνεται σαν να έχουν κυλήσει χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Για την ακρίβεια, νιώθουμε σαν να έχει περάσει από πάνω μας ένα τραίνο. Θα την πάρουμε την δόση, την πήραμε την δόση, κολλήσαμε στα εργασιακά, ξεκολλήσαμε, ξανακολλήσαμε. Χαθήκαμε στην διαπραγμάτευση.

Εντάξει. Την πήραμε την δόση. Με αυτόν, τον άλλο, τον δείνα τον τρόπο. Την πήραμε. Παρακάτω! Ας μας πουν τι θα συμβεί παρακάτω. Διότι εδώ και τέσσερις μήνες «διαπραγματευόμαστε». Δεν έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση πρωτοβουλία για να προχωρήσει μία (έστω μία) μεταρρύθμιση.

Δεν είμαστε άδικοι. Καταλαβαίνουμε ότι χρειάστηκε να προσπαθήσει σκληρά ο κ. Σαμαράς για να αποκαταστήσει μία γραμμή επικοινωνίας με το εξωτερικό. Και πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα έχει πάει περίφημα. Επίσης, κατανοούμε ότι προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι η δόση. Χωρίς τα λεφτά της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν υπάρχουν τράπεζες, δεν υπάρχει οικονομία. Θα υπάρχει μόνο ο νόμος του πεζοδρομίου.

Παρ΄ όλα αυτά, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για άλλη μία φορά. Δεν παραγνωρίζουμε την κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και δεν κατανοούμε την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία και στην οικονομία. Φανταζόμαστε ότι θα υπήρχε ένας άνθρωπος για να αναλάβει τουλάχιστον μία αποστολή. Κι εν πάση περιπτώσει, αυτό θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις μας που δεν πείθουν.

Δύο πράγματα μπορούμε να υποθέσουμε: Είτε δεν θέλουν να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις, είτε δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στην σημερινή κυβέρνηση. Εδώ ο καθένας παίρνει την μία ή την άλλη θέση, ανάλογα με την άποψη που έχει διαμορφώσει.

Η δική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν στην παρούσα κυβέρνηση οι κατάλληλοι άνθρωποι για να προχωρήσουν ένα ανάλογο εγχείρημα. Το πολιτικό προσωπικό έχει σοβαρό έλλειμμα ικανοτήτων. Δεν είναι τυχαία η απαξίωσή του. Και γι΄ αυτό ευθύνεται ο πολιτικός κόσμος που δεν φρόντισε για την ανανέωσή του και μάλιστα με πρόσωπα αναγνωρισμένα για την δράση τους στον κοινωνικό και επαγγελματικό τους χώρο.

Ο ανασχηματισμός μοιάζει να είναι μονόδρομος. Αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι βέβαιο ότι και πάλι θα βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα και ότι το μείγμα που θα επιλεγεί θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο η προσπάθεια να γίνει. Επειδή δεν υπάρχει και άλλος δρόμος.

Μετά από την δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι το αμέσως επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης και της χώρας: Πως θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Μας το λένε με κάθε ευκαιρία οι πάντες στο εξωτερικό. Όπως ακριβώς μας προειδοποιούσαν σε όλη την διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας για τον αδιέξοδο δρόμο που είχαμε πάρει. Δεν τους ακούσαμε τότε, ας τους ακούσουμε τώρα. Αλλιώς θα ζητιανεύουμε σύντομα κάποιο άλλο πακέτο βοήθειας, το οποίο και δεν είναι βέβαιο ότι οι άλλοι θα μας το δώσουν.
Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ