Κόλιν Φερθ και Κέβιν Κόστνερ οι δύο σταρ που αγαπάμε αυτή την εβδομάδα στα θερινά σινεμά (φωτό & βίντεο)

Έξι νέες ταινίες και μία επανέκδοση για ένα καυτό επταήμερο. Ένα γαλλικό κοινωνικό δράμα, πραγματική έκπληξη, από τις καλύτερες ταινίες της σεζόν. Ο Ζαν Πιερ Ζενέ υπογράφει ένα σύγχρονο παραμύθι στο ύφος της περίφημης «Αμελί» του, ενώ από την Ισπανία προέρχεται ένα θρίλερ ψυχολογικού τρόμου.

Έξι νέες ταινίες και μία επανέκδοση για ένα καυτό επταήμερο. Ένα γαλλικό κοινωνικό δράμα, πραγματική έκπληξη, από τις καλύτερες ταινίες της σεζόν. Ο Ζαν Πιερ Ζενέ υπογράφει ένα σύγχρονο παραμύθι στο ύφος της περίφημης «Αμελί» του, ενώ από την Ισπανία προέρχεται ένα θρίλερ ψυχολογικού τρόμου.



Ο Κόλιν Φερθ σηκώνει στους ώμους του μια δραματική ταινία βασισμένη σε αληθινή ιστορία, ο Κέβιν Κόστνερ πρωταγωνιστεί σε μια περιπέτεια δράσης με φόντο το Παρίσι και η Ελίζαμπεθ Μπανκς περιφέρεται στο νυχτερινό Λος Άντζελες. 

Για πρώτη φορά προβάλλεται στην Ελλάδα, ένα από τα πρώτα αριστουργήματα του ομιλούντος κινηματογράφου, «Η σκύλα» του Ζαν Ρενουάρ, φιλμ νουάρ του 1931, με τον Μισέλ Σιμόν να μπλέκεται στα δίχτυα μιας μοιραίας γυναίκας.

38 μάρτυρες *****
(38 temoins)
Δραματική- Διάρκεια 104'

Σκηνοθεσία: Λικάς Μπελβό
Παίζουν: Ιβάν Ατάλ, Σοφί Κεντόν, Νικόλ Γκαρσιά, Φρανσουά Φερολετό, Νατάσα Ρενιέ, Πατρίκ Ντεκάμπ

 Νύχτα, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Χάβρης. Μια νέα γυναίκα δολοφονείται άγρια σε έναν κεντρικό δρόμο, όμως κανείς από τους περιοίκους δεν σπεύδει να τη βοηθήσει ή να καλέσει την αστυνομία. Τριάντα επτά άνθρωποι ισχυρίζονται ότι δεν είδαν ούτε άκουσαν τίποτα. Τη σιωπή σπάζει ο Πιερ, ένας αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού, καταθέτοντας ότι άκουσε τις αγωνιώδεις κραυγές του θύματος. Και ενώ το σημείο της δολοφονίας έχει γίνει τόπος λαϊκού προσκυνήματος, η αστυνομία επανεξετάζει την υπόθεση. Όπως προκύπτει, τα ουρλιαχτά της κοπέλας ακούστηκαν από όλους τους περιοίκους.



Η ταινία δεν ερευνά ποιος τη σκότωσε και γιατί, αλλά εξετάζει τις επιπτώσεις της ομολογίας ενός γενναίου ανθρώπου και τη συλλογική ενοχή μιας κοινότητας. Μετά την κατάθεσή του, ο Πιερ θεωρείται χαφιές από τους γείτονες. Προδότης, ο μόνος που τόλμησε να πει την αλήθεια. Ο εισαγγελέας αρνείται να μηνύσει τους τριάντα επτά δειλούς και ψεύτες, φοβούμενος ότι θα προκληθεί διεθνής κόλαφος για τη Γαλλία. Τη συνωμοσία συγκάλυψης εκθέτει μια δημοσιογράφος, δημοσιεύοντας πληροφορίες που διαρρέουν. Πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος «ΑΙΣΧΟΣ». Η Χάβρη κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί το «λιμάνι της ντροπής». Κάτω από αυτή την πίεση, απειλείται και η αρμονική σχέση του ήρωα με τη μνηστή του.



Η κτηνώδης αδιαφορία της κοινωνίας, οι πολιτικές συνέπειες ενός εγκλήματος, ο αγώνας λίγων εντίμων ανθρώπων για την αποκάλυψη της αλήθειας, το ντοστογιεφσκικού τύπου υπαρξιακό δράμα του Πιερ («θα ακούω τις κραυγές της μέχρι να πεθάνω»), όλα αυτά χωράνε μέσα σε 104 μόλις λεπτά, με θαυμαστή αφηγηματική λιτότητα. Με μια σοφή οικονομία εικόνων και λόγου, με κορυφούμενο σασπένς, με χαρακτήρες των οποίων τις σκέψεις και τα συναισθήματα «διαβάζουμε» πεντακάθαρα, με βαθιές ερμηνείες, με υπέροχα νυχτερινά πλάνα του επιβλητικού λιμανιού, ενός θηρίου από μπετόν και χάλυβα που λες και συνθλίβει τις ψυχές των κατοίκων. 

Ο Βέλγος Λικάς Μπελβό, γνωστός κυρίως στους φεστιβαλιζόμενους, δίνει μάθημα σεναρίου και σκηνοθεσίας ακόμα και σε διάσημους ομοτέχνους του. Οι σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών έχουν πολλά να μάθουν από τη συγκλονιστική σκηνή της αναπαράστασης του φόνου. Και όχι μόνο. Ένα αριστούργημα, χωρίς υπερβολή. Από κάθε άποψη.

Ο απρόβλεπτος κύριος Σπίβετ *** ½
(The young and prodigious T. S. Spivet)
Κωμωδία - Διάρκεια 105'
(και σε 3D)

Σκηνοθεσία: Ζαν Πιερ Ζενέ
Παίζουν: Κάιλ Κάτλετ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Τζούντι Ντέιβις, Κάλουμ Κιθ Ρένι, Νιβ Ουίλσον

Ένας ταχυδακτυλουργός της εικόνας μεταλλάσσει μια ιστορία που διαδραματίζεται σε πραγματικό χώρο και χρόνο σε συναρπαστικό παραμύθι για θεατές κάθε ηλικίας. Ο ευφάνταστος κύριος Ζαν Πιερ Ζενέ («Αμελί», «Ατελείωτοι αρραβώνες») μας συστήνει τον απρόβλεπτο κύριο Τ. Σ. Σπίβετ, μια δεκάχρονη μαθηματική διάνοια, που ζει με τους γονείς του και την αδελφή του σε ένα απομονωμένο ράντσο της Μοντάνα. 



Ενώ η μαμά ταξινομεί έντομα και ο μπαμπάς υποδύεται με σοβαρότητα τον ρόλο του καουμπόι, ο Τ.Σ. κατασκευάζει μια μηχανή αέναης κίνησης. Επαναφορτιζόμενη κάθε 400 χρόνια! Για την εκπληκτική του εφεύρεση, το ινστιτούτο Σμιθσόνιαν θα απονείμει το μεγάλο βραβείο στο παιδί - θαύμα. Χωρίς να ενημερώσει την οικογένειά του, ο μεγαλοφυής μπόμπιρας το σκάει νύχτα για ένα μακρύ ταξίδι με τρένο προς το Σικάγο. Κουβαλάει μαζί του και τη μνήμη ενός νεκρού αδελφού. 



Μία άγνωστη ζωή αποκαλύπτεται στα μάτια του μικρού λαθρεπιβάτη και όταν, ύστερα από πολλές περιπέτειες, φτάνει στον προορισμό του τον υποδέχεται ο υποκριτικός κόσμος των ανώτατων ιδρυμάτων και των ΜΜΕ. Παρόλο που του τυχαίνουν διάφορα απρόοπτα, σημασία δεν έχει τόσο το τι συμβαίνει όσο το πώς δείχνεται. Με σουρεαλιστικές παρεμβάσεις εξωπραγματικών στοιχείων στην πραγματικότητα και ευρηματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του συστήματος 3D, ο Ζαν Πιερ Ζενέ πετυχαίνει τον μαγικό ρεαλισμό των κόμικ, από όπου, άλλωστε, προέρχεται. Σύμφωνα με την ίδια λογική, οι χαρακτήρες του έχουν κάτι από την απλοϊκότητα των χάρτινων ηρώων, όμως ολοκληρώνονται τελικά σαν άνθρωποι, ύστερα από τις κωμικοτραγικές δοκιμασίες τους. 

Όταν το δράμα που σφραγίζει την οικογένεια Σπίβετ βγαίνει στην επιφάνεια, το χιούμορ «λεκιάζεται» από σταγόνες συγκίνησης, όμως έτσι έρχεται η λύτρωση του Τ.Σ. από τις ενοχές του. Δυο μεγάλες κυρίες, η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ και η Τζούντι Ντέιβις, ως μαμά και «σκύλα» αντίστοιχα, πλαισιώνουν τον Κάιλ Κάτλετ, ηθοποιό εξαιρετικά ώριμο για την ηλικία του, σε μία ταινία χάρμα οφθαλμών.
 
Ο θυρωρός *** ½
(Mientras duermes)
Θρίλερ - Διάρκεια 102'

Σκηνοθεσία: Χάιμε Μπαλαγκέρο
Παίζουν: Λουίς Τοσάρ, Μάρτα Ετούρα, Αλμπέρτο Σαν Χουάν

Μία μάλλον διαδεδομένη φοβία, τη λαθραία είσοδο ενός ξένου στο σπίτι μας, εκμεταλλεύεται για να σοκάρει αυτό το πολανσκικής επιρροής ισπανικό θρίλερ. Ο Σέζαρ, ο θυρωρός που ανοίγει με αντικλείδια τα διαμερίσματα των ενοίκων μιας αρ-νουβό πολυκατοικίας της Βαρκελώνης είναι ένα σοβαρά διαταραγμένο άτομο. Ένας βαθιά συμπλεγματικός τύπος που αρέσκεται να προκαλεί την οδύνη στους άλλους. Κύριος στόχος του, η Κλάρα, μια χαρωπή και αισιόδοξη κοπέλα. Ο Σέζαρ περνάει πολλές ώρες κρυμμένος κάτω από το κρεβάτι της και όταν εκείνη κοιμάται τη ναρκώνει. Και μετά εφαρμόζει τις διάφορες φάσεις ενός σαδιστικού σχεδίου που έχει καταστρώσει για να καταστρέψει την ανύποπτη γυναίκα. 



Ένας πραγματικά τερατώδης χαρακτήρας, ερμηνευμένος με νοσηρό μαγνητισμό από τον Λουίς Τοσάρ. Μας προξενεί απέχθεια, όμως παράλληλα μας κεντρίζει την περιέργεια σχετικά με το πού είναι ικανός να φτάσει.



Παρακολουθούμε την δράση, μέσα από το σκοτεινό του βλέμμα, εγκλωβισμένοι σε μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Με το μάτι μας κολλημένο στην κλειδαρότρυπα. Αφού ο σκηνοθέτης καταφέρνει να μετατρέψει τον θεατή σε ηδονοβλεψία εγκληματικών πράξεων, του αξίζουν συγχαρητήρια.

Ο κύκλος των αναμνήσεων ***
(The railway man)
Δραματική - Διάρκεια 116'

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Τεπλίτζκι
Παίζουν: Κόλιν Φερθ, Νικόλ Κίντμαν, Τζέρεμι Ίρβιν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Χιρουγιούκι Σανάντα, Σαμ Ράιντ

Αθεράπευτο ψυχολογικό τραύμα άφησε ο πόλεμος στον Έρικ Λόμαξ, συνταξιούχο μηχανικό, που διασχίζει αδιάκοπα με τρένα τη Βρετανία, σα να θέλει να ξεφύγει από τις αναμνήσεις του. Όμως δεν θα μπορέσει να κρυφθεί για πολύ από την Πάτι, τη σύζυγό του που γνώρισε στη διάρκεια μιας διαδρομής.



Η Πάτι μαθαίνει από έναν παλιό συμπολεμιστή του άνδρα της για τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη ο Έρικ από τους Ιάπωνες, στην Ταϊλάνδη, ενώ συμμετείχε στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Ταϊλάνδης-Βιρμανίας. Αργότερα, ο Έρικ πληροφορείται ότι ο βασανιστής του είναι ζωντανός και αποφασίζει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του μαζί του. 



Η ταινία -βασισμένη στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Έρικ Λόμαξ- ακολουθεί τον ήρωα στην πορεία του προς την απελευθέρωση από τους δαίμονές του. Δύσκολο το ταξίδι του, σοβαρό το ηθικό του δίλημμα, τεράστιο το ρίσκο για την ψυχική του υγεία και τον γάμο του, απρόσμενη η κατάληξη. Εξαιρετικοί ο Κόλιν Φερθ και ο Τζέρεμι Ίρβιν -ως νεαρός Λόμαξ-, μάλλον διακοσμητική η Νικόλ Κίντμαν. Φροντισμένη, αλλά χωρίς εξάρσεις η σκηνοθεσία, υπηρετεί σωστά μια δυνατή ιστορία.

Τρεις μέρες διορία **
(Three days to kill)
Περιπέτεια - 117'

Σκηνοθεσία: McG
Παίζουν: Κέβιν Κόστνερ, Χέιλι Στάινφιλντ, Άμπερ Χερντ

Ένας Κέβιν Κόστνερ, που παρά τα χρονάκια του διατηρεί τη φόρμα του και τη γοητευτική του τραχύτητα, υποδύεται τον Ίθαν, εκτελεστή της CIA που μαθαίνει ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια και αμέσως μετά αναλαμβάνει την τελευταία του αποστολή. Αν εξοντώσει ένα διεθνή αρχιτρομοκράτη, θα υποβληθεί σε μια πειραματική θεραπεία. Ενώ προσπαθεί να εντοπίσει το θύμα του, αγωνίζεται να επανασυνδεθεί με τη γυναίκα του και την έφηβη κόρη του. 



Ενδιαφέρουσα ιδέα, που χαραμίζεται όμως με ανεξήγητη ελαφρότητα, χωρίς να δοθεί το απαιτούμενο δραματικό βάρος στη σχέση του Ίθαν και των δικών του. Οι θεαματικές καταδιώξεις και η περιπλάνηση στο νυχτερινό Παρίσι, δεν «ανεβάζουν» μια περιπέτεια που πάσχει από έλλειψη συνοχής και συγκεκριμένου στόχου.



Το 24ωρο μιας ξανθιάς *
(Walk of shame)
Κωμωδία - Διάρκεια 95'

Σκηνοθεσία: Στίβεν Μπριλ
Παίζουν: Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζέιμς Μάρσντεν

Ο πλήρης εξευτελισμός μιας γυναίκας υποτίθεται ότι είναι ξεκαρδιστικό θέαμα σε μια υποτιθέμενη κωμωδία όπου γυρεύεις τα αστεία με το κλεφτοφάναρο. Η Μέγκαν βγαίνει με τις φίλες της και μεθάει, όταν της ανακοινώνουν ότι δεν θα προσληφθεί ως τηλεπαρουσιάστρια σε κανάλι του Λος Άντζελες. Αργότερα, ξυπνάει πλάϊ σε έναν άγνωστό της άνδρα και παίρνει μήνυμα του ατζέντη της ότι τελικά την προσέλαβαν. 



Δυστυχώς για αυτήν, το αυτοκίνητό της έχει κάνει φτερά (το έχει μαζέψει ο γερανός) κι έτσι αρχίζει να περιπλανιέται νυχτιάτικα, χωρίς χρήματα και κινητό, προσπαθώντας εναγωνίως να είναι έτοιμη για την παρουσίαση σε οχτώ ώρες.



Το μέγα εύρημα: επειδή φοράει ένα σέξι κίτρινο φόρεμα, όσοι τη συναντούν την αντιμετωπίζουν σαν πόρνη και της φέρονται αναλόγως. Η Ελίζαμπεθ Μπανκς βάζει τα δυνατά της για να δώσει κάποιο ενδιαφέρον στη βλακώδη ιστορία, αλλά το παιχνίδι έχει χαθεί ήδη από το σενάριο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ