''Στο παρά πέντε'' - Ένα άρθρο του Τάσου Τέλλογλου

του Τάσου ΤέλλογλουΕνώ οι συνιστώσες της τρόικας έχουν τεράστια εσωτερικά προβλήματα με το βάρος των τόκων που θα συνθλίψει του χρόνου τον ελληνικό προϋπολογισμό -περίπου το 10% των δαπανών- οι κυβερνητικοί εταίροι στην Αθήνα δίνουν μία κακή παράσταση δίνοντας στους εκπροσώπους των ξένων το άλλοθι που τόσο χρειάζονται για να κρύψουν τις μεταξύ τους διαφωνίες.

του Τάσου Τέλλογλου

Ενώ οι συνιστώσες της τρόικας έχουν τεράστια εσωτερικά προβλήματα με το βάρος των τόκων που θα συνθλίψει του χρόνου τον ελληνικό προϋπολογισμό -περίπου το 10% των δαπανών- οι κυβερνητικοί εταίροι στην Αθήνα δίνουν μία κακή παράσταση δίνοντας στους εκπροσώπους των ξένων το άλλοθι που τόσο χρειάζονται για να κρύψουν τις μεταξύ τους διαφωνίες.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Βερολίνο (ΕΕ) και Ουάσιγκτον (ΔΝΤ) διαφωνούν για μια σημαντική πτυχή της πολιτικής τους που μας αφορά:

-Με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της επιμήκυνσης που θα φθάσει τα 30-40 δις ευρώ; Αν δηλαδή θα χάσουν για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι πραγματικά χρήματα με κούρεμα των ομολόγων που έχει ο επίσημος τομέας όπως θέλει το ΔΝΤ ή θα βρεθεί μια άλλη λύση που επιθυμεί (αλλά αγνοεί ποια θα είναι) το Βερολίνο. Ακούγονται πολλές προτάσεις από την επαναγορά των ομολόγων από την Ελλάδα μέχρι ένα συνδυασμό της επαναγοράς και της ανακεφαλαιοποίησης από τον μόνιμο μηχανισμό βγάζοντάς την από το χρέος.

Οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού διαπληκτίζονται επί 3,5 μήνες για το μείγμα της πολιτικής που πρέπει να περιλαμβάνει το «πακέτο» αγνοώντας πλέον ότι «ξεπέρασαν» το κρίσιμο για τη χώρα μας χρονικό ορόσημο των αμερικανικών εκλογών. Θα γελάσουμε αν βγει ο Ρόμνευ. Και διευκολύνουμε τις κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ να στρέφουν την προσοχή όχι στη δική τους διαφωνία αλλά στη δική μας.

Κλείνουν 5 μήνες από τις εκλογές και η παρούσα κυβέρνηση παρά τις καλές προθέσεις ταλαντεύεται, όπως έδειξε η χθεσινή ψηφοφορία μεταξύ της κατανόησης να αλλάξει τη χώρα και του φόβου να το κάνει καθώς πιέζεται από τις επαγγελματικές ομάδες που χάνουν –για όλους μας ισχύει αυτό –από τις αλλαγές που δυσκολεύουν τη ζωή μας. Η χώρα όμως πρέπει να ξαναξεκινήσει. Όχι από εκεί που ήταν. Αλλά από εκεί που θα την κάνει βιώσιμη έναντι των άλλων. Είναι βέβαιο ότι σε κάθε ψηφοφορία οι «πρόθυμοι» θα είναι όλο και πιο λίγοι. Ότι πιθανόν και αυτή η κυβέρνηση θα έχει την τύχη της προηγούμενης. Ουδείς όμως πρέπει να απαλλαγεί από τις ευθύνες του. Όταν και αν ψηφιστούν τα μέτρα η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει να επιδιώξει την αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Έτσι ώστε να διευκολύνει την σημερινή ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απέναντι στον εαυτό της.

Πηγή: protagon.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ